Hírek

Negyedszázada megunhatatlan

2019. augusztus 12.   Hajnal Csilla  

Nyolc ország: Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan és Törökország táncosainak, no és a házigazda Alba Regia Táncegyüttesnek tapsolt vasárnap este a fehérvári közönség a XXIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál nyitó gáláján, de a közönség szívét már az ezt megelőző hagyományos felvonuláson elrabolták a csoportok. A következő napokban, augusztus 15-ig a Malom utcai Táncházban a folkesteken és a Zichy-színpadon is láthatjuk majd az együtteseket.

A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál nyitó felvonulása minden évben olyan esemény, amit nem szabad kihagyni. A résztvevő együttesek viseleteikkel kiszínezik a Fő utcát, a muzsikusoknak köszönhetően zene árad végig a belvároson, az utcatánccal pedig olyan hangulatot teremtenek a táncosok, amit sokáig nem felejt el az ember. Egy híján huszonöt éve, hogy először rendezte meg Fehérváron az Alba Regia Táncegyesület a fesztivált, amelyet azonnal a szívébe zárt a közönség – és ez az érzés nem múlik azóta sem. Az első alkalommal a házigazdák mellett finn és kanadai táncosok léptek színpadra, az eltelt években a világ minden tájáról érkeztek már hozzánk csoportok, hogy megmutassák magukat. A fesztivált hirdető plakátokról kiderült: 75 ország 195 táncegyüttesének jóval több mint ötezer tagjával találkozhatott már a fehérvári táncszerető közönség.

Ebben az évben is sokfelől érkeztek a Királyi Napokra a vendégek: a következő napokban Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan és Törökország, valamint a házigazda együttes mellett a miskolci és a debreceni néptáncosok is színpadra lépnek. Vasárnap este mindenkitől csak egy rövid ízelítőt kapott a közönség, a felvonuláson az utcatáncba kicsit és nagyot is igyekeztek bevonni a csoportok: a Városház téren az indonéz lányok mosolya volt ellenállhatatlan, a Fő utcán meg a török férfiaké, a Mátyás király-emlékműnél pedig a kolumbiai csoport lendülete hozta mozgásba az ottani nézőket. Közös táncra persze lesz még alkalom, a folkesteken a bemutatók után lehet ismerkedni a lépésekkel, a táncosokkal, akik – ahogyan azt már megszokhattuk – ételeikkel is megismertetik a közönséget.

A fesztivál nyitó napjának délutánján a megyei néptánccsoportok is bemutatkozási lehetőséget kaptak a Mátyás király-emlékműnél felállított színpadon. A tikkasztó hőség miatt a vártnál talán kevesebben látták a színvonalas műsort, amelyben a fehérvári Táncol”Kodó” és az Ikarus Senior Táncegyüttes mellett a szabadbattyáni Sárrét, a dunaújvárosi Vasas együttese, a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület csoportjai és a Mezőföld Virágai Szólótáncverseny díjazottjai is felléptek.

A Mátyás király-emlékműnél a fesztivál következő napjain délutánonként az együttesek zenekarai adnak térzenét, délelőttönként pedig a gyerekeket várják ide, hogy a külföldi csoportok tagjaival gyerekjátékokat tanuljanak, játszanak.

Fotó: Simon Erika (ÖKK), Hajnal Csilla, Igari Balázs

 


 

,