Hírek

Két kerékre hangolva

2019. szeptember 23.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Fehérváron is az Autómentes Nappal ért véget az Európai Mobilitási Hét programjainak sora. A vasárnap a kerékpárokról szólt, több túrát is szerveztek a bicikliseknek, de a drótszamarak jól megfértek a lezárt Várkörúton az elektromos autókkal, amelyeket nemcsak megnézni, de kipróbálni is lehetett.

A Prohászka liget adta a Magyar Kerékpáros Klub helyi szervezete által hirdetett piknik helyszínét, ahova már délelőtt zene csalogatta a járókelőket, délután pedig átadták a szeptember 9. óta zajló „Bringázz a munkába!” kampány díjait is azoknak, akik a legtöbb kilométert tekerték a munkába járáshoz.

 A Várkörút és a Rákóczi utca lezárt szakaszai jelezték, ez a nap a gyalog vagy két keréken, rolleren vagy bármi más, nem motorizált járgánnyal közlekedőké lesz. Igaz, délután négykerekűek is megjelentek a helyszínen, de kizárólag az elektromosan hajtott fajtából. Második alkalommal rendezték meg ugyanis az Elektromos autók találkozóját, amelyen nemcsak megnézni, de kipróbálni is lehetett a zöld rendszámos kocsikat. A kiállított autókról kérdezhettek is az érdeklődők, akik találkozhattak a tavaly megismert félbe vágott járművel, amelynek segítségével belülről is megismerhették a technikát. Sokan várták ki a sorukat, hogy beleülhessenek a szinte hang nélkül suhanó kocsikba, amelyek a többinél környezetbarátabbak, ráadásul a legtöbb városban a parkolás is ingyenes velük.

A nap során több kerékpár túrán is részt vehettek az érdeklődők, pecsétgyűjtő családi kerekezésre hívott a Programszervező Kft. és a kerékpáros klub is, a városi természetbarát egyesület pedig a fehérvári természeti és kulturális értékeket bemutató körtúrát ajánlott. A kerékpáros klub piknikjén a Gaja egyesület is jelen volt, környezetvédelmi játékokkal, feladatokkal várta az érdeklődőket, akik délután részt vehettek az első, a Critical Masst felváltó Bringázz, Fehérvár! tekerésen is. A mintegy 200 biciklis jó nagy kört tett a város útjain, érintve azokat a helyeket is, ahol mostanában adtak át új kerékpárutat. A Critical Mass hagyományait követve most is volt bringaemelés, de a lényeg mégis az volt, hogy kicsik, nagyok jól érezték magukat együtt, és azt is demonstrálták: két keréken is el lehet jutni akárhová, ha van út, amin szabályosan, biztonságban közlekedhetnek.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK), Turáni-Kerkay Péter és Lőrincz Miklós