Hírek

Fiatalos lesz az ünnep

2019. október 18.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Idén is fehérvári fiatalok, ezúttal a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziumának diákjai elevenítik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc fehérvári eseményeit, az ő ünnepi produkciójukkal emlékezik a város a forradalom hőseire és áldozataira.

A Matuz János által írt és rendezett műsorban a diákok mellett szerepel a hazai jazz- és könnyűzenei élet elismert alakja, Vörös Janka és a Szabad Színház két művésze, Csille Ildikó és Szabó Miklós is. A műsor koreográfusa a Vasvári Pál Gimnázium diákja, Fehérvár Táncosa, Tátrai Réka, zenei vezetője Cserta Balázs.

Az ünnepi műsorra készülő diákok és felnőttek már a próbafolyamat végénél tartanak, a héten már az összpróbák következnek – ma három rövid jelenetet a sajtónak is bemutattak az előadásban főszerepet kapó széchenyis diákok. A próba egy részén jelen volt a város polgármestere, Cser-Palkovics András és a szakgimnázium igazgatója, Horváth Lajos Zoltán is.

Cser-Palkovics András köszönetet mondott a szereplőknek, felkészítőknek és a 80 éves jubileumot ünneplő Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium vezetésének, hogy diákjaiknak az iskolai időszakban is lehetővé tették a próbákon való részvételt. „Már évek óta hagyomány, hogy március 15-ét és október 23-át a fiatalok műsora eleveníti fel Székesfehérváron, hiszen mindkettő ünnep nagyban hozzátartozik a fiatalokhoz, és azzal, hogy ők jelenítik meg, talán közelebb is hozza ezeket az eseményeket hozzájuk” – mondta a polgármester, és a sajtó nyilvánosságát kihasználva meg is hívta a székesfehérváriakat az október 23-án 16 órakor kezdődő ünnepi programra. Cser-Palkovics András emlékeztetett arra, hogy ez lesz az első olyan városi ünnep, ahol a diákok immár hagyományos produkciója a város hivatalos megemlékezése, és ezt már csak a koszorúzás követi.

A Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium igazgatója megköszönte a felkérést és örömét fejezte ki, hogy a Vasvári után most egy műszaki szakgimnáziumra esett a műsorkészítők választása.

Az október 23-ához kapcsolódó ünnepi programok már 22-én elkezdődnek a városban. Reggel kilenc órakor a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél tart a Püspökség imádságos megemlékezést, és ekkor kezdődnek az iskolai rendezvények is. 9.00 órakor az Ötvenhatosok terénél a Bugát Pál Szakgimnázium ad műsort, 10.30 órakor a Tóvárosi Általános Iskola diákjainak műsorát láthatják az ’56-os emlékkeresztnél, 11.30 órakor pedig a Hotel Magyar Király falán lévő ’56-os emléktáblánál a Ciszterci Szent István Gimnázium ad műsort. Október 23-án, szerdán reggel 9.00 órakor Skorka Károly újságíró és költő emléktábláját avatják a Fejér Megyei Hírlap Ady Endre utcai épületénél, majd 16 órától a Városház téren kezdődik az ünnepi megemlékezés.

Színlap »
 

 


 

,