Hírek

Több ezren a SportmajálisON

2020. május 1.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Idén sem maradt el Székesfehérváron a Sportmajális, csak az otthonokba költözött: ma reggeltől késő délutánig online edzésbemutatók és sportfoglalkozások részese lehetett minden mozogni vágyó a www.szekesfehervar.hu honlapon. Az egyes foglalkozások között szakemberek és sportolók adtak hasznos tanácsokat az otthoni edzéshez, és azt is elárulták, ők miként edzenek a karanténban.    

Székesfehérvár 2011 óta sporttal ünnepel május elsején – így volt ez 2020-ban, a tizedik sportmajálison is, csak a koronavírus-járvány miatt ezúttal online módon, a város honlapján. Az edzők az 50 perces videókban olyan mozgás- és edzésformákat mutattak be, amelyeket kezdők is kipróbálhatnak, hétköznapi, minden háztartásban előforduló eszközök segítségével.

A videók nézőszámai alapján több ezren vettek részt a SportmajálisON, és a nézőszámok az esemény hivatalos zárása óta is emelkednek, hiszen a videók továbbra is elérhetőek a város és a Fehérvári Programszervező Kft. honlapján, valamint a Youtube-on is, így bárki számára szabadon használhatók későbbi edzéseken is.

Aki szeretne részt venni az edzéseken, készítsen elő egy polifoamot, amelyen a gyakorlatokat végzi, továbbá egy kisméretű törölközőt, vagy egy vékonyabb párnát, esetleg plédet. Súlyzó helyett 1,5 vagy 2 literes vizesüvegeket ajánlanak az edzők, bizonyos gyakorlatokhoz jól jön egy seprűnyél és egy stabil (nem gurulós) szék, vagy akár a nappali kanapéja.

Az alábbiakban bemutatott edzésvideók kizárólag szórakoztatási és mozgásra buzdító céllal készültek, a bennük szereplő információk és mozgásformák, mozdulatok nem tekinthetők orvosi vagy egészségügyi tanácsnak. Nem tekinthetők személyre szabott javaslatnak, személyre szabott edzésprogramnak. A videókat követők elfogadják azt, hogy a mozdulatsorokat saját felelősségükre végzik, sem a videó készítőjét, sem közreadóját nem terheli semmilyen felelősség bármely nemű, a felhasználóval történt sérülés esetén. Kérjük, ügyeljenek saját testi épségükre, a mozdulatokat az erőnléti állapotuknak megfelelően végezzék! Bármilyen, kellemetlen fájdalom jelentkezése esetén hagyják abba, tartsanak szünetet vagy az ajánlott könnyített változatot végezzék el otthonaikban

Üdítő feltöltődést és kellemes izomlázat kívánunk! 🙂


Horváth Balázs – saját testsúlyos intervall edzés

A SportmajálisON résztvevőit elsőként Horváth Balázs CrossFit Level 1 Trainer, személyi és funkcionális edző mozgatta meg, egyébként eddig ez az edzésvideó volt a legnézettebb a nap programjából.

 

„Szenvedélyemnek tartom a lehető leghatékonyabb edzésmódszerekkel elérni a kitűzött céljainkat. Hiszem és tudom, hogy megfelelő kitartással, tudatossággal és szakszerűséggel bármi elérhető! Sallangmentesen a divatos fitneszirányzatoktól én valóban az olyan edzésmódszereket tartom szem előtt, amelyek kiállták a hosszú évek próbáját. Ha egyszerre szeretnél fitt és erős lenni, jól és szexin kinézni, akkor tarts velem!” – biztatja a monitor másik oldaláról az esemény résztvevőit.


 

Kelemen Nikolett edzései előtt Ballagó Enikő gyógytornász, fizioterapeuta látta el a nézőket hasznos tanácsokkal arról, hogy mit tudunk tenni otthon a sportsérülések megelőzése érdekében. Videójában szó esik többek között a bemelegítésről, a levezető lazításról, az izomláz kezeléséről, a helyes masszírozásról.


Kelemen Nikolett – gerinctorna

 

Kelemen Nikolett – senior torna

 

 

Kelemen Nikolett, a MÁV Előre SC Rúdsport Szakosztály vezetője és az N’Joy Sport & Tánc Stúdió üzemeltetője két különböző edzést is hozott a SportmajálisONra.

„Kezdetben, csaknem tíz éve, a tánc és a rúdtánc iránti szenvedélyemet szerettem volna megosztani másokkal, de a rúdsport és a csapat fejlesztése elhivatottsággá vált. Öt éve a MÁV Előre SC színeiben versenyzünk, minden évben csodás eredményekkel és érmekkel gazdagodva. Külön örömünkre szolgál, hogy idén is meghívást kaptunk a város eme jeles eseményére, hogy együtt mozogjon királyi városunk apraja-nagyja. A SportmajálisONra két sajátos, külön erre a helyzetre kialakított edzéssel készülök: egy teljes testet átmozgató, könnyű erősítő és enyhe nyújtó gyakorlatsorral, amit bárki bármilyen életkorban le tud követni, valamint egy kifejezetten nyak-, váll-, hát- és derékpanaszok enyhítésére szolgáló tornával. Mindkét tornát jó szívvel ajánlom akár kisgyerekek, akár idősebb korúak számára is, főként azoknak, akik sokat ülnek! Mozgásban az élet – tehát hajrá, Fehérvár!” – biztatja sportolásra a város lakóit Kelemen Nikolett.


Wang Arnold – alakformáló és zsírégető edzés

Wang Arnold aerobik sportoktató, személyi edző, Step Instruktor alakformáló edzésre invitálta az esemény résztvevőit.

„Mindig is az életem része volt a mozgás. A gyermekkoromban kezdődő és hat éven át tartó aktív versenytáncot abbahagyva személyi edzővel kezdtem dolgozni, mert a kifejezetten vékony alakomat szerettem volna erősíteni. Ekkor kerültem bele a fitnesz és az aerobik világába, ekkor döntöttem el, hogy szeretném más emberek életét is minőséggel megtölteni, más értékeket is hozzáadni. Célom, hogy a lehető legtöbb emberrel oszthassam meg a mozgás örömét azért, életformájukká, napi szükségletükké váljon a sport. Különböző típusú csoportos óráimon változatos és hatékony gyakorlatokat alkalmazok, amelyek folytonos kihívást jelenthetnek a kezdők mellett a haladóknak is. A bombaforma elérése mellett különösen fontosnak tartom az egészség megszerzését és megtartását is, ezért nagy hangsúlyt fektetek a prevencióra. Küldetésemnek érzem, hogy vendégeimnek a flow hatás megismerésén keresztül az élmény és felszabadultság érzését adjam, kiszakítva őket a napi rutinból és a problémákból.

A legjobb projekt, amin valaha dolgozhatsz, saját magad vagy!” – vallja Wang Arnold.


 

A jógafoglalkozás előtt Ballagó Enikő gyógytornász, fizioterapeuta a sérülésből otthon lábadozó embereknek nyújtott segítséget a rehabilitációhoz. Videójában szó esik az egyénre szabott rehabilitáció fontosságáról, az ehhez használható egyszerű, minden háztartásban megtalálható eszközökről. Meleg fürdő, jegelés, felpolcolás, a segédeszközök helyes beállítása és használata – számtalan hasznos tanács, néhány percben.


Müller Judit – jóga

 

Müller Judittal a gerincjógát próbálhattuk ki a SportmajálisON. A gerincjóga gyakorlásával a fizikai test és az idegrendszer egészségét állíthatjuk helyre. A jóga célja, hogy biztonságos, az anatómiai alapmozgásokra épülő, bárki számára gyorsan, könnyen elsajátítható mozgássorokat tanítson. A helyes gyakorlás minden alkalommal örömteli, felszabadít, megmutatja az önmagad által emelt korlátaidat. A gerincet tartó izmok megerősítésével javul a tartás, megszűnik a tüdő és a hasi szervek összenyomása, javul a légzés és a test oxigénellátása is. A törzs előre-hátra mozgatása, oldalra hajlítása, csavarása segíti az emésztőrendszer működését is. A mozgás mellett a helyes légzés kiemelt szerepet kap a jógában, mivel azonnali jó-, közvetlen hatással van a hormonrendszerre, az emésztésre, energiatestre. Tudatos használata segít a mindennapi stressz oldásában, relaxációban.


Rusznák Renáta (Fitness Fehérvár) – izomformáló, állóképességet és mozgáskoordinációt fejlesztő edzés

 

Rusznák Reni izomformáló, állóképességet és mozgáskoordinációt fejlesztő edzést tartott.

„Azért vagyok itt, hogy segítsem a fizikai fejlődésed, párosítva vidámsággal és kreativitással. Aquafitness, aerobic, várandós és szülés utáni torna oktatóként hölgyekre specializálódva dolgoztam hosszú ideje, de az utóbbi években megnyitottam kapuim a srácok számára is, új mozgásformákkal. Az általam összeállított videóanyag alkalmas lehet izomformáló, állóképességet és mozgáskoordinációt fejlesztő edzésnek nőknek, férfiaknak egyaránt” – mondja az online edzésről.


Rozs Gergely Bence – calisthenics edzés

 

Rozs Gergely Bence személyi- illetve csoportos edző calisthenics edzést tartott a SportmajálisON.

„Nyolcéves korom óta életem része a sport. Lehetőségem adódott belekóstolni az atletizálásba, a labdarúgásba, a küzdősportok világába, konditermi edzésbe, funkcionális edzésmódszerbe, mint például a TRX és a Street Workout – utóbbi oktatásában központi szerepet vállaltam a Pécsi Tudományegyetemen. Jelenleg a székesfehérvári Cosmo Sport csapatát erősítem. Az utóbbi időben extrémebb területekre tértem át, így sikerült eljutnom a Ninja Warrior Hungary középdöntőjéig és az EXATLON Hungary versenyére is. Fontosnak tartom a rendszeres testmozgás iránti elköteleződést és az egészségtudatos magatartás kialakítását gyermek- és felnőtt korban egyaránt. Edzőként ezen tapasztalatok tükrében szeretnék segíteni céljaid megvalósításában” – mondja eddigi munkásságáról.


Horváth-Polgár Dóra (LOFT Body Mozgásstúdió) – pilates

 

Horváth-Polgár Dóra a pilates világába vezeti be a SportmajálisON résztvevőit.

„Jelenleg pilates, indoor cycling és funkcionális köredzés órákat tartok a LOFT Body Mozgásstúdióban. Középiskolás koromra vált nélkülözhetetlenné a mozgás számomra, majd a húszas éveim közepétől kezdtem oktatni, amit azóta is imádok. Férjem és a 4 éves kisfiúnk szerencsére ugyanúgy a mozgás szerelmesei, mint én :)” – mondja a május elsejei online edzésről.


Cristina Porres Mormeneo (Székesfehérvári Balett Színház) – balett alapú erősítő torna családoknak

 

Cristina Porres Mormeneo, a Székesfehérvári Balett Színház szólistája és balettmestere balett alapú erősítő tornára invitálja a családokat. „A most látható rövid videón a klasszikus balett mindenki által könnyen követhető és kivitelezhető alap gyakorlatait mutatom be. A balett karban tartja a testet és lelket egyaránt. Jó hatással van a fizikumra. A test minden izmát átmozgatja, miközben javítja a gerincoszlop tartását. Mindemellett fejleszti a koordinációs készséget és a gyakorlatok végzése kiváló meditációt jelent. És végül, de nem utolsósorban: az együtt táncolás élményt jelent az egész családnak. Táncoljunk együtt!” – biztatja a SportmajálisON résztvevőit.

A balett nem egyszerű mozgásforma, bármilyen könnyednek is tűnik. A videó követése nem sétagalopp, de megtapasztalhatjuk, hogyan edz, készül, gyakorol, nyújt egy balett-táncos. Ha nem is sikerül tökéletes táncossá válnunk a gyakorlatok elvégzése közben, apa, anya, gyermekek bevonásával lássuk, kiből válhat a legjobb táncos! Akinek nem sikerül, az se keseredjen el: a videó később visszanézhető – gyakorlat teszi a mestert! 🙂