Hírek

A második adventi gyertyagyújtásra készül Fehérvár

2020. december 5.   ÖKK  

Folytatódnak az ünnepváró programok Székesfehérváron. A második adventi gyertyagyújtást vasárnap 17 órától ismét élőben közvetítik a Városháza Díszterméből. Szenteste napjáig minden nap lesz online adventi színpad és adventi naptár meglepetésprodukciókkal – és érdemes sétát tenni az ünnepi pompába öltözött történelmi Belvárosban is. Idén hangsúlyosabban dekorálták a városrészeket: a Városgondnokság munkatársai öt kilométernyi fényfüzért, mintegy két kilométernyi elektromos kábelt és egyéb dekorációkat helyeztek fel.

A rendkívüli helyzet átírta az idei ünnepvárást, azonban a hagyományos adventi rendezvényekről így sem kell lemondaniuk a székesfehérváriaknak. A második adventi gyertyagyújtás online követhető december 6-án, vasárnap 17 órától: az eseményt a Városháza Díszterméből élőben közvetítik a Fehérvár Televízióban, valamint a www.fehervartv.hu/elo és a www.szekesfehervar.hu/elo oldalon. Az eseményen részt vesz dr. Cser-Palkovics András polgármester, a gyertyát meggyújtja és ünnepi gondolatokat mond dr. Szarvas József, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Baleseti Sebészetének osztályvezető főorvosa, a Székesfehérvári Szenátus tagja és Ugrits Tamás, a Székesfehérvári Egyházmegye pápai káplánja, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök. A második adventi vasárnapot a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI tanára, a Prima Díjas Zsikó zenekar szólistája, Zsikó Zsuzsanna zeneművel színesíti: a Mikor Máriához az Isten angyala kezdetű bukovinai adventi népdalt énekli.

December 24-ig minden nap 18.30 órakor a www.facebook.com/fehervariprogram oldalon követhetjük az online adventi színpadot, ahol a Fehérvári Programszervező Kft. azokat az emlékezetes produkciókat idézi fel, amelyeket az elmúlt években láthattunk a Városház téri Adventi színpadon. Hétköznaponként a város óvodásainak és kisiskolásainak műsoraiból, szombaton és vasárnap pedig rangos előadók műsorszámaiból látható válogatás. A produkciók később is visszanézhetők a kft. Youtube-csatornáján, ahol ezek lejátszási listába is össze vannak foglalva:

A székesfehérvári advent idei legszebb és legkedvesebb meglepetései az adventi kalendárium nap mint nap kinyíló ablakaiból köszöntenek bennünket. Dalok, muzsikák, mesék, versek és táncos produkciók színesítik és teszik ünnepivé a várakozás időszakát. Ne felejtsék: minden este hétkor, a város közösségi oldalán, a www.facebook.com/fehervar oldalon – ezek a produkciók is visszanézhetők, és lejátszási listába is rendezettek.

Tegnap a Székesfehérvári Balett Színház Diótörőjéből láthattunk részleteket, csütörtökön Kneifel Nóra, a 2019-es Versünnep győztese „írt levelet” a fehér szakállú, kedves Mikulásnak, Gryllus Vilmos dalszövegét tolmácsolva. Szerdán Morvai Anna, a Fehérvár Hangja 2019-es döntőse énekelt, az első decemberi estén pedig Keller János színművész olvasta fel Pilinszky János szívhez szóló gondolatait az adventről, a várakozás megszenteléséről.

Advent második hétvégéjén is érdemes a belvárosi mellett nagyobb sétát tervezni Székesfehérváron, a járványügyi szabályok betartásával. A belvárosi hópelyhek alatt, a város karácsonyfája mellett elhaladva a Fő utca és a Zichy liget fényei, valamint a Széna téren és a Fehérvári Civil Központ előtt feldíszített fenyő látható. Maroshegyen a fényben úszó korona, a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Ház udvarán a karácsonyfa, a Rác és a Távírda utcában fényfüzér jelzi, hogy a város készülődik az ünnepre. Ünnepi dísz került a Csónakázó-tó szigetére, a Németh László Általános Iskolához, a Tóvárosi Általános Iskolához, a Nyitrai úti ABC-hez, a MOL Aréna Sóstóhoz és a Sarló utcába is. Különleges látványosság a város karácsonyfája melletti mesebeli gőzös, amelyet december 20-ig, péntektől vasárnapig 16.00–19.00 óra között láthatunk a Városház téren.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 

 


 

,