Hírek

Utcakiállítás: forradalmi bajuszok

2021. március 1.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szabadtéri kiállítás-sorozatának következő „epizódja” március 15-éhez kapcsolódik: a belvárosban felállított tablók fotókkal idézik meg a korábbi évek ünnepeinek hangulatát, és megismertetik a járókelőket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc néhány meghatározó alakjával. A március végéig látható tárlat meglepetést is tartogat a nézelődőknek.

Székesfehérváron hagyomány, hogy a márciusi nemzeti ünnepen székesfehérvári diákok, néptáncos fiatalok és helyi kulturális műhelyek tagjainak részvételével készült szabadtéri előadással emlékezik a város a történelemfordító napra. Idén a járványhelyzet miatt erre nem lesz lehetőség, ezért a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) a korábbi évek produkcióiról készült fotókkal idézi fel a belvárosban a minden esztendőben sikeres bemutatókat.

A látványos utcai előadások története egy évtizede, 2011-ben kezdődött – a kiállítás az elmúlt öt év produkcióit idézi fel. 2011 és 2014 között Kozáry Ferenc rendezte az előadásokat az ART Kulturális Egyesület „színeiben”. A Vörösmarty Színház művésze 2015-ben – már a Fehérvári Programszervező Kft. felkérésére – A nemzet ébredése címmel készített több helyszínen játszódó darabot Petőfi Sándor, Szendrey Júlia és Jókai Mór naplóinak felhasználásával. A következő évben Együtt verő szíveink címmel láthattak előadást a fehérváriak a belvárosban: az öt színpadon bemutatott történelmi játék rendezője az SZKKK művészeti intendánsa, Matuz János volt, aki azóta is írója-rendezője az ünnepi műsoroknak. 2017-ben Őrzők címmel készült az az előadás, amelyben a Bory Jenő Általános Iskola ötödikesei szerepeltek a Városház téren a diákszínjátszók mellett; 2018-ban A forradalom színeit a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulói mutatták meg; 2019-ben a Vasvári Pál Gimnázium diákjai Márciusi Ifjak címmel „csináltak forradalmat”. (Tavaly a vírusjárvány megakadályozta az Én, Petőfi című darab szabadtéri bemutatóját, ebben az évben az eredetileg színpadra készült darab tévéfilmre írt változatát láthatja majd a közönség március 15-én, hétfőn 18 és 20 órakor a Fehérvár Televízióban.)

A színpadi előadások mellett az elmúlt években – a Fehérvári Programszervező Kft. szervezésében – egyéb programok is várták az ünneplőket: huszárbemutató, ágyúsimogató a Palotavárosban, az ünnephez kapcsolódó kézműves foglalkozások és egész napos József-napi vásár a belvárosban.

A foglalkozások között több alkalommal is szerepelt egy, amelynek ötletgazdája a Terembura Kulturális Egyesület volt: ennek során forradalmi bajuszt készíthettek maguknak a résztvevők. A kiállítás másik részében – alkalmazkodva a lehetőségekhez, a jelenleg érvényes jogszabályokhoz – az ötletet felhasználva ezt a játékot igyekeztek feleleveníteni a szervezők. A tablókon öt, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc meghatározó személyiségéről – Batthyány Lajosról, Deák Ferencről, Kossuth Lajosról, Jókai Mórról és Petőfi Sándorról – olvashatnak rövid ismertetőt és láthatnak képet a járókelők. Ők mindannyian a korban jellegzetes bajuszt viseltek, egy trükkös tükrös megoldással a játékos kedvű érdeklődő a saját arcára varázsolhatja majd a forradalmi arcszőrzetet.

A kiállítás március végéig látható a Fő utcán és a Városház téren, valamint az intézmény közösségi oldalán.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

, ,