Hírek

Látványos megnyitó készül

2021. május 10.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) munkatársai már a nyárra készülnek. Bízva abban, hogy augusztusban lehetnek rendezvények, a Székesfehérvári Királyi Napok megnyitójára tervezett műsorról egyeztetett Benkő-Igaz Krisztina, az SZKKK szakmai vezetője, Matuz János, az intézmény művészeti intendánsa, a megnyitón szereplő Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője, Majoros Róbert, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, Egerházi Attila, valamint a műsor zeneszerzője, Szirtes Edina.

A megnyitót Matuz János rendezi, ő írta az összművészeti fesztivált nyitó darabot, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: egyszerre kell, hogy méltó felvezetése legyen a város legfontosabb, országos hírű rendezvényének, de önálló programként is meg kell állnia a helyét azok számára, akik talán csak ezen az estén – a tervek szerint augusztus 13-án – vesznek részt a Székesfehérvári Királyi Napokon.

A rendező elmondta: a műsor 30–35 perces lesz, hosszabb, mint az eddigiek – a nyolc éve, 2013-ban indult Szertartásjátékok is lezárulnak III. András koronázásával, a megnyitó így egy amolyan „átnézeti képet” ad az Árpád-ház történetéről, megidézve a nagyok között is a kiemelkedő uralkodókat: Szent Istvánt, Szent Lászlót, Könyves Kálmánt, III. Bélát, IV. Bélát, Kun Lászlót és természetesen III. Andrást.

Az Árpád-ház több szentet is adott az egyháznak, a két női, Szent Erzsébet és Szent Margit külön „fejezetet” kap a nyitó darabban – mondta Matuz János. Az előadás különlegessége lesz, hogy a zenészek, táncosok mellett a cirkuszművészet is megjelenik benne. Az egyes produkciók a maguk helyén erősítik majd azokat a mondatokat, énekeket, amelyek elhangoznak a színpadon a 300 év történelmének jelentős pillanatait felidéző megnyitón.

  


 

,