Hírek

Mit tervezünk, ha újra együtt lehetünk? – Szöllősi József Rádióamatőr Klub

2021. május 19.   SZKKK  

Május elejétől – az aktuális jogszabályi előírások betartása mellett – újra nyitottak a közművelődés terei Székesfehérváron. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ házai is visszavárják közösségeiket, ezért megkerestük a nálunk „lakó” egyesületeket, csoportokat: milyen terveik vannak az újraindulásra? Kérdéseinkre most a Szöllősi József Rádióamatőr Klub vezetője, Mucs Béla válaszolt.

– Bizonytalan, nehéz év van mögöttünk, a klubnak sok idős tagja van, miattuk aggódtunk ebben a helyzetben. Szerencsére mindenki megvan, jól van, és már várjuk a találkozást. Aki teheti, van védettségi igazolványa, az jön is a klubba, a megszokott időpontban – mondta Mucs Béla, akitől megtudtuk: mintegy 10 aktív tagja van a klubnak, a pénteki találkozókon változó létszámban vannak jelen a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ tóparti épületében. Előfordul, hogy be sem férnek a teremben, máskor kevesebben jönnek, de mindig jól érzik magukat együtt. Barátok is, nem csak a közös érdeklődés tartja össze őket.

A rádióamatőr klub – jellegéből adódóan – egy világhálózat része, a hasonló klubok keresik egymás társaságát. Ehhez ma már a hőskorban használt rövid- és hosszúhullámú készülékek mellett más, modern eszközök is a rendelkezésükre állnak – magyarázta Mucs Béla. Más kisebb mellett van egy komolyabb 40 méteres huzalantennájuk is, de a ház tetején helyet kapott egy parabolaantenna is, amellyel műholdakon keresztül képesek kommunikálni. Ezen kívül az interneten is elérhető átjátszó adók is segítik a klubtagokat abban, hogy akár a világ másik felén élő új rádióamatőr társakat találjanak.

A tevékenységnek fontos része a tanulás, a megoldások keresése, a tudományos munkában való részvétel is – mondta a klub vezetője, aki maga részese volt a Budapesti Műegyetemen fejlesztett magyar SMOG műhold építésének, de a klub több más, hasonló BME-s projektben is közreműködik. Meteorológiai műholdakról is vettek jeleket, a műholdvevő képeit – bárki számára elérhető módon – közzé is tették oldalukon. Kísérleti jelleggel mostanában próbálkoztak digitális nagy felbontású képeket, videókat is továbbítani, műholdon keresztül, parabolaantenna segítségével – a továbblépéshez szívesen telepítenének korszerű, nagy sávszélességű földi állomást, de ez, anyagiak híján, egyelőre csak álom. A klub fontosnak tartja a műszaki kultúra terjesztését, ezért részt vettek például a Kutatók éjszakája rendezvényen, de civil eseményeken, valamint több, rádiózáshoz köthető rendezvényen, versenyen is aktívak voltak az elmúlt időszakban.

   


 

,