Hírek

Folkjuniális volt Szárazréten

2021. június 19.   Lőrincz Miklós  

Népzenétől volt hangos a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar szabadtéri színpada és kertje: a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskolával (ARAMI) közösen Folkjuniálisra hívta a népzene és a néptánc rajongóit.

Az eseményen rendezte meg hagyományos évzáró gálaműsorát az ARAMI: az iskola csoportjai – a Guba, a Dödölle, a Derce, a Kókonya, a Keszőce, a Pulutyka és a Junior csoport – két előadást is tartottak ma délelőtt, a Galiba zenekar kíséretével. Délutánra a hangulatos kertbe költöztek a programok, itt kézműves foglalkozások, gyerekjátszó táncház, zeneovi, hangszerbemutató és megannyi játék várta azokat családokat, akiket nem rettentett el a hőség.

Este ugyanitt új kertmozi-helyszínt avatott a Barátság, elindítva az idei szezont. A közönség a Made in Italy című angol-olasz vígjátékot láthatta az ingyenes vetítésen, előtte pedig a Folkjuniálishoz kapcsolódva levetítették a Pesovár Ferenc néprajzkutatóról összeállított rövid dokumentumfilmet is. A kertmozi-program része egy zöld kezdeményezés is, a Barátság mozi ugyanis csatlakozott az „Ültess egy fát!” mozgalomhoz, így minden új helyszínen egy-egy facsemete őrzi az ottani vetítését emlékét – ez a hagyomány folytatódott Szárazréten is, ahol egy vérszilvafa-csemete került a földbe.

Fotó: Bertalan Réka és Lőrincz Miklós

 


 

,