Hírek

„Mindenkinek rend van a szájában”

2021. június 9.   Hajnal Csilla   Galéria

Nyolc középiskolást invitált találkozóra szerda délután Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa a Művészetek Házába. A válogatott csapat tagjai már egy őszi eseményre készülnek, az író-rendező irányításával, az ő szereplésükkel készül az október 23-i ünnepi műsor, amelyet – a tervek szerint – a Városház téren láthat majd a közönség az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. A rendező egy néhány évvel korábban – akkor csak szűk kör előtt – bemutatott darabot állít színpadra – újragondolva, zenével, tánckarral, vizuális effektekkel látványossá tett formában.

Hat éve a Megyeházán rendezett ünnepségen láthatta a szűk körű közönség azt az előadást, amelynek újragondolt változatát viszi színpadra idén októberben Matuz János, a Székesfehérvár Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa, aki már ki is válogatta a darab szereplőgárdáját. Nem meglepő módon fiatalokkal dolgozik most is: a tavaszi, illetve az őszi forradalom évfordulóján, a Városház téren bemutatott előadások mindegyike vagy diákszínjátszóknak, vagy egy-egy iskola tehetséges tanulóinak ad lehetőséget arra, hogy a maguk eszközeivel részesei legyenek a közösség ünnepének.

– Viszont, és ez egészen új helyzet a számomra, ez lesz az első alkalom, amikor több iskolából érkeznek a szereplők, köztük olyanok is, akikkel korábban még nem dolgoztam együtt – hangsúlyozta az író-rendező.

Az október 23-ra készülő előadás nyolc fiatal szereplője ugyanis hat fehérvári intézményből jön: Bíró Mózes a Székesfehérvári SzC I. István Technikuma, Csengey Márton és Somos Gergő a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Farkas Eszter a Ciszterci Szent István Gimnázium, Helmrich Márton és Török Laura a Vasvári Pál Gimnázium, Németh Dávid a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Technikuma, Vágó Bendegúz pedig a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákja.

A szerda délutáni első megbeszélésen a leendő szereplők egymással ismerkedtek, röviden bemutatkoztak. Az máris kiderült, hogy igen sokoldalúak: öten már korábban is dolgoztak a rendezővel az élősakk-előadásban, illetve az utcaszínházi darabokban, többen zenélnek, sportolnak, verseket és novellákat írnak, van, aki a vizuális technikákhoz (videó, filmkészítés) vonzódik.

– Mindenkinek rend van a szájában – mondta a rendező a bemutatkozó kör végén, utalva arra, hogy a diákok tisztán, érthetően beszélnek és fogalmaznak. – Az meg, hogy mi lesz a fejetekben, már rajtam múlik – tette még hozzá félig viccesen, majd arról beszélt: június végén mindenki megkapja a szövegkönyvet, és a tervek augusztusban meg is tartják majd az első olvasópróbát. A felkészülés folyamatát is ismertette: szeptemberben kevesebb, októberben folyamatosan egyre több találkozásra lesz szükség, míg a főpróbahéten minden nap együtt kell lennie a szereplőgárdának, hogy megszülessen az előadás.

– Nagy kaland, nagy utazás lesz, remélem, nektek is. Szeretnék most is a múltkorinál jobb előadást csinálni – mondta a rendező, aki elárulta: az októberi bemutatón egy nagy ledfal is szolgálja majd a különleges látványvilágot, amelynek megteremtésében a Kodolányi János Gimnázium két tanára lesz a segítségére. A darabban táncosok is szerepelnek, zenei munkatársként pedig, ahogyan már több hasonló előadásban, idén is Cserta Balázs működik közre.

Fotó: Lőrincz Miklós

 

  


 

,