Hírek

Árpád-házi királyokra emlékezünk

2021. augusztus 5.   SZKKK  

Egy hét múlva, augusztus 13-án, pénteken lesz az idei Székesfehérvári Királyi Napok megnyitója a Nemzeti Emlékhelyen. A fesztivál nyitányára Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) művészeti intendánsa írt és rendezett különleges előadást, amely megidézi az Árpád-ház nagyok között is legjelentősebb uralkodóit. Az Egyensúlyünnep című produkció próbái az SZKKK központi épületében folynak.

„Minden, ami születik, felnő, kiteljesedik, majd ereje apad, végül maga is elmúlik. Semmi sem örök. Ezért emlékezünk. Emlékeinket szívünkbe, elménkbe írjuk, így álljuk útját a feledésnek. Ma egy csodálatos királyi családról mesélek neked, az Árpád-házról” – így kezdődik a játék, így kezdi meséjét a nagyapa, aki unokáját vezeti be a magyarság történetébe. A látványos előadás megidézi az Árpád-ház nagyok között is legjelentősebb uralkodóit, Szent Istvánt, Szent Lászlót, Könyves Kálmánt, III. Bélát, IV. Bélát, Kun Lászlót és III. Andrást, valamint Szent Erzsébet és Szent Margit alakját a Nemzeti Emlékhelyen, királyaink koronázási és temetkezési helyén.

A szereplők: Pál-Nagy Botond, Szabó Miklós és Balogh Mihály

Matuz János valószínűleg nem babonás, hogy egy péntek 13-i produkciónak éppen 13 fős csapattal vágott neki – igaz, ez a csapat még táncosokkal is kiegészül. Az Egyensúlyünnep szereplői a Szabad Színház színészei, Balogh Mihály és Szabó Miklós, az unokát Pál-Nagy Botond alakítja. Énekesek – Eszes Nina, Farkas Eszter és Szabó Dániel – is szerepet kaptak a megnyitóban, és zenészeket – Hámori Jánost és Ölvedi Gábort – is láthatunk, hallhatunk a színpadon. A darabban közreműködnek a Székesfehérvári Balett Színház és az Alba Regia Táncegyüttes táncosai, a BIAK Circuschool cirkuszművészei, valamint a Koronázási Ünnepi Játékok óriásbábjai is. A produkció koreográfusai Egerházi Attila és Majoros Róbert, a zenét Szirtes Edina Mókus jegyzi, a zenei vezető Cserta Balázs.

A szöveges szereplők próbái az SZKKK központi épületének színháztermében zajlanak. A darab fontos részét képezi Szirtes Edina Mókus zenéje, ezért már a próbák is zenével folynak: a dialógusokat és a színpadi mozgásokat a zene megfelelő pontjaihoz igazítja Matuz János. Az összeszokott stábban új szereplő Pál-Nagy Botond, a Székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskola diákja, akit júniusban a szerepre meghirdetett castingon választott ki a rendező. A 9 éves fiú gyorsan beilleszkedett a csapatba, és rutinosan hajtja végre a rendező utasításait.

Az énekesek: Eszes Nina, Farkas Eszter és Szabó Dániel

A csütörtöki próba szünetében már jelmezeket is válogattak a szereplők. Ez a két felnőtt főszereplő számára nem egyszerű, hiszen több szerepet játszanak, gyors váltásokban – ehhez gyors öltözés is kell, ezért Matuz János rendező könnyen váltható jelmezeket választott számukra. Az énekes Szabó Dániel a magasságával adta fel a leckét, de végül az ő számára is sikerült megfelelő csuhát találni – már csak néhány kiegészítő hiányzik, és teljes lesz valamennyi szereplő öltözéke.

Fotó: Lőrincz Miklós

 

  


 

,