Hírek

Észrevenni, elgondolni, megvalósítani

2021. augusztus 9.   Hajnal Csilla  

A délelőtti játszótéri ismerkedés után a Zichy ligetben a fotózás alapjaival ismerkedtek a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ harmadik nyári táborának résztvevői hétfőn. A Marketinges leszek című tábor keretében a gyerekek a héten ellátogatnak a Vörösmarty Rádióba és a Fehérvár Tévébe, ahol kipróbálhatják a műsorvezető székét és beállhatnak a kamera mögé is. Egy nyomdában megnézhetik, hogyan készülnek a plakátok, saját pólót is nyomtatnak maguknak, részt vesznek egy sajtótájékoztatón – sőt, a tábor végén maguk is szerveznek majd egy ilyen eseményt.

A Zichy ligetben, a Zenepavilonba találunk rá a kis csapatra: Molnár Artúr, az Önkormányzati Kommunikációs Központ fotóriportere éppen egy kis fotótörténeti bevezetőt tart a gyerekeknek, éppen csak annyit, hogy meg ne unják a sok szöveget, de azért azt például megtudják, hogy az első kereskedelmi forgalomba szánt kiadvány, amelyben fotók szerepeltek, 1844-ben jelent meg és a Természet irónja volt a címe. Ez arról a tollról ugrott be a gyerekek előtt álló fotósnak, amely a közös játék fontos szereplője lett: a két csapatba osztott gyerekek azt a feladatot kapták ugyanis, hogy rejtsék el a tollat valahol a ligetben, aztán készítsenek fényképeket, amelyekkel – persze nem direkt fotókkal, csak utalások formájában, mint egy történetet elmesélve – „nyomra vezetik” a másik csoportot. A lányok alkotta csapat kétszer is végigjárta az útvonalat, nehogy a távolabb várakozó fiúk túl könnyen rátaláljanak az – egyébként Ybl Miklós szobra mellé dugott – golyóstollra.

A fiúkat meg is dolgoztatják a csak kis részleteket mutató képek, de azért meglelték a kincset. Most ők következtek, hogy fényképes rejtvénnyel lepjék meg a lányokat. A mobiltelefonokon készített képeket persze közben röviden ki is elemezték, Molnár Artúr segített a gyerekeknek fotós szemmel „meglátni” azokat a jellemzőket, amelyek megmutatták az utat az újabb rejtekhelyhez.

A játék után újabb képek készültek – de most arra kérte a táborozókat a fotós, hogy próbáljanak valami különlegeset találni a körülöttük levő környezetben. Bármilyen hihetetlen is, ez lehetséges – mondta. Nem kell messzire menni, hogy érdekes fotót tudjunk készíteni. Észrevenni az érdekeset, elgondolni, milyen legyen a kép és megvalósítani – az a titok, magyarázta.

A fotókat aztán egyenként végignézték, volt, aki a telefon lehetőségeit kihasználva azonnal szerkesztette is a képet, különféle effektekkel kiemelve azt, amit meg akart mutatni. Volt, aki jó szemmel észrevette, milyen különleges fotó lesz abból, ha a Zenepavilon kupoláját alulról fotózza. Többen is „kikukucskáltak” a rácsok között”, más pedig a fák között kifeszített égősorról készített jó képet. A fotós minden gyereket megdicsért, de persze tanácsokat is adott, beszélt például arról, hogy a pontosan középre szerkesztett alak sosem olyan érdekes, mint az, ha valahol oldalt, de nem a kép szélén jelenik meg – ekkor ugyanis „felborul” a fotó. Jó megoldás, ha a fókuszban levő tárgy, személy mögött elmosódik a háttér. Több kis fotós tanoncnak mutatta meg, mennyire másképp néz ki egy kép, ha levágjuk róla a fölösleges részleteket és közelre hozzuk azt, amiért valójában megcsináltuk a fotót.

A Felsővárosi Alkotóházban működő tábor résztvevői a hét folyamán ellátogatnak a Hetedhét Játékmúzeumba, egy nyomdába, és betekinthetnek a Vörösmarty Rádió, valamint a Fehérvár Tévé munkatársainak napi tevékenységeibe is. Pólót is nyomtatnak, és résztvevői lesznek egy sajtótájékoztatónak, amelyet a polgármester tart a Városháza díszudvarában – egy ilyen eseményt ők maguk is szerveznek majd. A hét végén pedig a Barátság moziban filmnézéssel zárul a tábor. 

Fotó: Lőrincz Miklós