Hírek

Kézzel fogható történelem a hagyományőrzőktől

2021. augusztus 21.   Hajnal Csilla  

Szombaton a Kossuth Rádió stábja vendégeskedett Székesfehérváron, egészen pontosan a középkori piac mellett vertek tanyát a rádiósok, szóval a hangulat biztosan „átjött”, ahogy mondani szokás. Az Országjáró műsorából ország-világ megtudhatta, milyen sokféle programmal várja a város a vendégeket a Koronázási Ünnepi Játékok idején. Régizenészek, hagyományőrzők és persze a szervezők is megszólaltak a műsorban, amely délután is visszatért a Városház térre.

A Városház téren szombaton délelőtt új szereplőt is köszönthetett a közönség: a Pavane zászlóforgató csoport több alkalommal is elkápráztatta a nézőket: a színes zászlók a dobok hangjának ütemére forogtak és röppentek az ég felé a csoport tagjainak kezéből. A régi korokban a háborúkban fontos szerepet töltöttek be a zászlók, segítségükkel irányították a hadvezérek a seregeiket. A középkori Itáliában a városokban zászlóforgató csapatok versengtek egymással – ezt a hagyományt őrzi a Pavane csoport. A látványos bemutatójukat vasárnap is láthatjuk még több alkalommal is.

A Zichy ligetben a lovaglást és az akadálypálya népszerűségét nehéz legyőzni, de azért a hagyományőrzőknek – az I. András Király Lovagrend, a Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje és a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület tagjainak – azért mindig sikerül megragadni a figyelmet. Szombaton például láttunk egy egészen ifjú amazont, aki olyan harciasan „támadt rá” a pajzsot tartó vitézre, hogy a végén a szülőknek kellett leállítaniuk. Bősz kardvívás folyt a Zenepavilon mellett, és – ahogyan tegnap is – a hajítógép is alig-alig pihent, a várostrom igencsak vonzó lehetőség volt a ligetben. A gólyalábas technikával is sokan próbálkoztak, a gyerekeknek jobbára csak apa-anya kíséretében sikerült megtenni néhány lépést. Nem így a belvárosba érkezett profi gólyalábas csapatnak, ők még muzsikáltak is, miközben végigmasíroztak a Fő utca népe között – vagy inkább feje fölött. Velük is találkozhatunk még vasárnap is, miattuk is érdemes besétálni a belvárosba.

Meg a középkori piacért, ahol minden nap történik valami érdekes. Ha éppen nem kötelet húznak vagy kötélen táncolnak a vállalkozó kedvű bátrak, akkor sem unatkozik a nép. A gyanútlan sétálónak például tegnap sárkányfüvet, vagy valami hasonló, létfontosságú varázsszert próbált „eladni” egy siheder formájú legényke, és a bár a házaspár kedvesen végighallgatta az ifjút, végül csak nem hagyta magát rábeszélni a vásárra. A közönség egy világszámot is láthatott szombaton, a mesés keletről érkezett mágus „transzba esve” sorra „kitalálta”, mit tart a kezében a kikiáltó, aki csak egy egészen kicsikét segített ebben a mesternek. A végén ugyan a repülő szőnyeg sajnálatosan nem emelkedett fel, hogy a mesterrel a tér fölött körbe repüljön, de a közönség így is hálás tapssal jutalmazta a produkciót. 

Sötétedés utáni látványosság volt a Circum Aurora légi tűzszínház a Zichy liget szélén: a Hajnal Mozgástér légtornászai és tűzzsonglőrei látványos attrakciókkal bűvölték el a nagyérdeműt.

Az élő sakk előadás is sikert aratott, ebből vasárnap ráadás is lesz. És ha annak vége, ki ne hagyja senki a fesztiválzáró estet: a Zichy-színpadon este nyolc órakor lép fel az Alba Regia Táncegyüttes. A produkció része lesz az az „Esszenciák” című táncelőadás is, amelyet Majoros Róbert koreográfus és művészeti vezető az Alba Regia Táncegyüttes számára az elmúlt évtizedek alatt legkedvesebbé vált táncanyagaiból állított össze: a „tömény kivonat” bebarangolja a Kárpát-medence három fő táncdialektusát. A műsorban közreműködnek az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai és az Alba Regia Táncegyüttes Szenior csoportja.

Fotó: Hajnal Csilla és Lőrincz Miklós


 

,