Hírek

A Városházán jártak a táborozók

2021. augusztus 12.   SZKKK  

A Marketinges leszek tábor résztvevői csütörtökön a Városházára látogattak. A gyerekek az elmúlt napokban a fotózás alapjaival ismerkedtek, belekóstoltak a televíziózásba, a rádiózásba és a nyomdai munkába, ma pedig megismerték, hogyan zajlik egy sajtótájékoztató, és bejárták a Városháza épületét a polgármester vezetésével.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ három tábort szervezett 7-14 éves gyerekeknek idén nyáron. Az egyik – a Motívum Kulturális Egyesülettel együttműködve a Felsővárosi Alkotóházban – Marketinges leszek címmel zajlik ezen a héten. A tábor legfontosabb célja, hogy a résztvevőkkel megismertessék a kommunikáció főbb területeit és eszközeit. A táborozók az elmúlt napokban részt vettek egy fotós alapképzésen, játékos formában ismerkedtek meg néhány fogalommal, megtudhatták például, hogyan lehet egy jó vágással kiemelni a fotón ábrázolt témát, de szó esett a képszerkesztésről, élességről és a fény szerepéről.

A diákok belekóstoltak az elektronikus média világába is: ellátogattak a Fehérvár Televízió és a Vörösmarty Rádió stúdiójába, ahol a munkatársakat kérdezhették, kipróbálták a műsorvezetők székét és a kamera mögé is beálltak. Egy nyomdalátogatás során arról is szereztek ismereteket, hogyan készül el egy plakát a tervezéstől, a grafikus munkától kezdve a nyomdai munkáig – ma délelőtt maguk is nyomtattak pólókat egyedi mintázattal, a Városházára is ebben a pólóban érkeztek.

A Városházán Cser-Palkovics András polgármester fogadta a fiatalokat, akik itt aktív részesei lehettek egy sajtótájékoztatónak, és az újságírók kérdéseire válaszolva azt is elárulták, hogy szívesen dolgoznának majd televíziós és rádiós riporterként vagy vágóként. Ezután körbejárták a Városházát, ahol a Díszteremben a közgyűléseken használt elektronikus szavazórendszerrel, míg a kistanácsteremben a látnivalók mellett az online kommunikációs eszközökkel is ismerkedtek. Jártak a polgármesteri irodában is: a csoport szinte minden tagja kihasználta az alkalmat, hogy beülhessen a városvezető székébe. Több olyan kérdést is feltettek, amelyek egy átlagos városházi sétán nem szoktak előfordulni, például, hogy van-e titkos szoba az épületben, de az is érdekelte a gyerekeket, hogy ki a polgármester főnöke.

A Városháza bejárása a Díszterem karzatán zárult – ez sem része egy átlagos épületvezetésnek, de a gyerekek nagyon kíváncsiak voltak rá. A táborozók nem távoztak üres kézzel: az önkormányzat munkatársai ajándékcsomagot állítottak össze számukra.

Szöveg: Hajnal Csilla és Havasi Tímea (ÖKK), fotó: Molnár Artúr (ÖKK)

 


 

,