Hírek

Megkezdődtek az ünnepi műsor próbái

2021. szeptember 3.   Lőrincz Miklós  

Idén is fiatalok, fehérvári középiskolák diákjai elevenítik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit: az ő ünnepi műsorukkal emlékezik a város a forradalom hőseire és áldozataira. Az Igazak című produkciót a tervek szerint október 23-án láthatja a közönség a Városház téren, a próbák ezen a héten kezdődtek a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) Fürdő sori épületében.

„Hét sorsot követtünk most, hetet a több ezerből” – mondja a Mesélő. A történet ugyanis hét fiatalról szól, és egy nyolcadik vezeti végig a nézőket a történéseken. A produkciót ezúttal is Matuz János írta és rendezi: az SZKKK művészeti intendánsa egy 2015-ben a Megyeházán, szűk kör előtt bemutatott darabot állít színpadra – újragondolva, zenével, táncosokkal, vizuális effektekkel látványossá tett formában.

„Ez már a hetedik 56-os műsorom: minden ezzel a műsorral kezdődött, a Nyolcakkal, akikkel akkor épp a János vitézt próbáltuk a Pelikán Kamaraszínházban” – avatta be a rendező az idei szereplőket a darab előzményeibe a csütörtöki olvasópróbán. A nyolc fiatal színjátszó – Bíró Mózes, Csengey Márton, Farkas Eszter, Helmrich Márton, Németh Dávid, Somos Gergő Török Laura és Vágó Bendegúz – hat fehérvári középiskolában tanul, és többségükben már korábban is dolgoztak Matuz Jánossal színpadi produkciókban és élősakk-előadásokban. Igen sokoldalúak: zenélnek, sportolnak, táncolnak is, és ezt a tudásukat a rendező be is építette a darab újragondolt változatába.

Az olvasópróba rövid történelemórával kezdődött: Matuz János felidézte az 1945–56 közötti kort, annak politikai viszonyait, hogy a diákok pontosan megértsék az általuk játszott szerepeket. A történet ezúttal nem fehérvári – Budapesten játszódik, és a második világháborútól indulva jut el az 1956-os forradalom előzményeihez. Egyetemisták, középiskolások a darab hősei; szerelem, foci és persze a tanulás foglalkoztatja őket, míg be nem toppan az életükbe a forradalom.

A műsorban a diákok mellett közreműködnek a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület tagjai is, akik ugyancsak főként fehérvári középiskolások. A produkció koreográfusa Rovó Tamás, zenei vezetője Cserta Balázs, a vizuális effekteket Szöllősi Dániel és Bobory-Michna Boglárka készíti.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,