Hírek

Kiváló eredmények a minősítőn

2021. október 24.   Lőrincz Miklós  

Népdalkörök és szólisták számára rendezett térségi és országos népzenei minősítőt a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK), valamint a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) október 24-én a Kisfaludi Közösségi Házban. Az eseményen kiváló eredmények születtek, a zsűri minden fellépőt hosszan méltatott.

Egy év – a járványhelyzet miatti – kihagyás után idén újra volt Székesfehérváron népzenei minősító, a KÓTA 20. minősítő ciklusában. Az eseményt korábban a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezte, az intézmény megszűnése után ezt a munkát az SZKKK folytatja. A szervező személye azonban változatlan: a minősítő résztvevőit ezúttal is dr. Major Lászlóné Kati várta a helyszínen. Az idei megmérettetésen hat produkció vett részt, dalkörök és szólisták egyaránt: ketten térségi, négyen országos minősítést kértek.

Bíró Zsófia Sára, a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI diákjának nyitó dalcsokra után Horváth Miklós Csaba, a városrész önkormányzati képviselője köszöntötte a népdalköröket, szólistákat. Mint mondta, külön öröm számára, hogy a nagy múltú rendezvénysorozat nem szakad meg, és a folytatásnak a Kisfaludi Közösségi Ház adhat otthont.

Elsőként a házigazda Kisfaludi Búzavirág Dalkör állt a zsűri – Vakler Anna népdalénekes, népzenetanár, Németh István népzenegyűjtő, népzenekutató és Varró János népzenész, népzenetanár – elé. A dalkör 2013 szeptemberében alakult, tagjai többségében a városrész lakosai, és mindannyian kedvtelésből, maguk és a hallgatóság örömére énekelnek. Repertoárjuk magja a magyar népdalkincsből áll, de fellépéseiken szívesen énekelnek alkalomhoz illő dalokat és nótákat is. A csoport vezetője Csordás István, ének és zenei vezetője Bakné Farkas Beatrix. A minősítőre egy jászsági és egy dunántúli népdalcsokorral érkeztek.

Másodikként a Törökkoppányi Menyecskekórust hallhatta a zsűri és a közönség. A kórus fél évszázados múltra tekint vissza: 1971-ben alakult tucatnyi taggal, és főként helyi gyűjtésű népdalokat énekelt. A kilencvenes évek elején a kórus új tagokkal bővült: a két generáció sokáig együtt énekelt, majd, ahogy egyre több új menyecske csatlakozott, az alapító tagok lassan átadták helyüket a fiatalságnak. Az elmúlt évek során a KÓTA országos minősítőin öt alkalommal szereztek Aranypáva díjat, három alkalommal pedig Aranypáva Nagydíjat. A kórus vezetője Kuruczné Forró Katalin. A menyecskekórus a minősítőre két helyi gyűjtésű népdalcsokrot adott elő.

A minősítő harmadik fellépője a Nagylóki Baka Dalkör volt. A tíz éve alakult, többszörös arany minősítésű, Aranypáva díjjal és Vass Lajos-nívódíjjal is elismert dalkör zalai katonadalokat és Fejér megyei népdalokat hozott a minősítőre. A dalkör vezetője Nagy Imola.

A szólistákat ezen a minősítőn az esztergomi Kiss László képviselte. A 67 éves, hét gyermekkel és tizennyolc unokával megáldott nyugdíjas matematikus szintén nem először vesz részt KÓTA minősítőn: először 2016 áprilisában állt zsűri elé, és egy térségi kiváló után háromszor szerzett országos arany minősítést. A XII. Vass Lajos Népzenei Verseny középdöntőjébe, a XIII., jelenleg is tartó verseny november 6-i döntőjébe jutott. „A népdalok minden élethelyzetben irányt mutatnak, megtalálható bennük a magyar ember minden életérzése. Amikor énekelek, kifejezem tiszteletemet azok iránt, akik ezeket a kincseket ránk hagyták, és összetartozásomat mindazokkal, akik ma is őrzik és ápolják hagyományainkat” mondta magáról az énekes, aki egy széki és egy gyimesi dalcsokorral érkezett Kisfaludra.

A Kéthelyi Asszonykórus volt a minősítő következő fellépője. A 27 éve alakult kórus az évek során Kéthely község kulturális életének meghatározó szereplőjévé vált. Rendszeresen szerepelnek falunapokon, ünnepségeken, dalostalálkozókon. A népdalokon kívül műdalokat és egyházi dalokat is szívesen énekelnek. Az elmúlt évtizedekben többször is megmérettették magukat: bronz, ezüst arany és dicséretes minősítést szereztek, legmagasabb elismerésük az Aranypáva díj. A mostani minősítőre melegföldvári és kéthelyi népdalcsokorral készültek vezetőjük, Mód Lászlóné nyugdíjas pedagógus betanításával.

A minősítő produkcióinak sorát a Répcementi Férfikar zárta. A kórus 1997-ben alakult a Vas megyei Bükön. Rendszeresen fellépnek a megye településeinek ünnepein, fesztiváljain, legszívesebben katonadalokat és bordalokat énekelnek. 23 év után vezetőváltás történt náluk, 2020 óta Hujber Ferenc vezeti a kórust. Ebben az új felállásban ez volt az első megmérettetésük, amelyre zalai katonadalokkal érkeztek.

A minősítőn a következő eredmények születtek:

Kisfaludi Búzavirág Dalkör (vezetők: Bakné Farkas Beatrix és Csordás István): Térségi kiváló

Répcementi Férfikar (vezető: Hujber Ferenc): Térségi kiváló

Törökkoppányi Menyecskekórus (vezető: Kuruczné Forró Katalin): Aranypáva

Kiss László: Aranypáva

Kéthelyi Asszonykórus (vezető: Mód Lászlóné): Országos arany

Nagylóki Baka Dalkör (vezető: Nagy Imola): Aranypáva

A zsűri tagjai az oklevelek átadása során minden produkciót hosszan értékeltek és dicsértek. Kitértek a dalcsokrok kiváló összeállítására, az énektechnikára, a ritmikai megoldásokra, a szólistákra és a citerakíséretekre is. Több kórus szólistájának javasolták, hogy érdemes volna szólistaként is megmérettetni magát, az idősebb korosztály képviselőinek azt is ajánlották, hogy jelentkezzenek a Nyugdíjas ki-mit-tudra, amelyet hamarosan ismét meghirdet az SZKKK. A Répcementi Férfikarnál és a Nagylóki Baka Dalkörnél egyaránt kiemelték a kiváló citerajátékot és a hangszerek remek hangzását.

Gratulálunk az elért eredményekhez, mindenkinek köszönjük a részvételt!

 


 

, , ,