Hírek

Elindult a jelentkezés a Pesovár népzenei versenyre

2021. november 10.   Gyöngyösi Tímea  

2022-ben a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület rendezi meg a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt Fejér megyei iskolai, vagy iskolán kívüli csoportok és szólisták számára 6-tól 24 éves korig. A jelentkezési határidő 2021. december 10., péntek 20 óra.

A népdaléneklés, a népzene egész Fejér megyében, és annak székhelyén, Székesfehérváron is roppant népszerű, a műfajt művelő fiatalok rendszeresen szép eredményeket érnek el a hazai versenyeken. A megyei fiatalok mindig nagy számban vesznek részt a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyen. Az eseménysorozat célja a magyar néphagyomány megőrzése és továbbadása, találkozási, szakmai tapasztalatcsere, valamint minél több fellépési, bemutatkozási lehetőség biztosítása az énekeseknek, zenészeknek, akik iskolában, vagy művelődő közösségben foglalkoznak a hagyományápolás ezen formáival.

A jelentkezők idén is tíz kategória közül választhatnak: az énekesek bemutatkozhatnak szólóban, duóban, trióban, vagy csoportban, énekelhetnek hangszerkísérettel is, emellett a hangszeres népzenei produkciókat is szeretettel várják a szervezők. Minden produkciót egyenként kell benevezni. A produkciókat a szülők, a tanárok, vagy nagykorú versenyzők a www.fehervariprogram.hu honlapon található online jelentkezési felületen nevezhetik be, ahol a részletes felhívás is megtalálható. A jelentkezési határidő 2021. december 10., hétfő 20 óra, a nevezési díjak befizetésének határideje 2022. január 14., péntek.

A területi bemutatókat a tervek szerint január végén és februárban tartják: 2022. január 28-án, pénteken 14 órakor Székesfehérváron, február 2-án, szerdán 14.30 órakor Tordason, február 4-én, pénteken 14 órakor Bicskén, február 10-én, csütörtökön 14 órakor Dunaújvárosban és február 11-én, pénteken 14 órakor Abán. Ezek a rendezvények az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően látogathatók, a közönség számára a belépés ingyenes.

Az előválogatókon bemutatott produkciókat háromfős szakmai zsűri hallgatja meg és az összes elhangzott előadás végén egy rövid szakmai konzultáció után nyilvánosan hirdeti ki, hogy kik jutnak tovább a megyei döntőre, melyet ebben a tanévben – a korábbi tapasztalatok alapján – külön tartanak majd az alsó és felső tagozatos korosztálynak.

Részletes felhívás, online jelentkezés  »