Hírek

A harmadik gyertya lángja is fellobbant

2021. december 12.   SZKKK  

Bár a két másikat elfújta a szél, a harmadik gyertya lángja fellobbant vasárnap a Városház téren, ahol a hideg ellenére is sokan álltak a színpad közelében. Ez alkalommal a Vox Mirabilis Kamarakórus és a Zabos Regina-Horváth Márk duó adott karácsonyi hangulatú kiskoncerteket a kitartó közönségnek.

„Milyen hangulatos ez a fényjáték” – néhány perccel az élő adventi naptár újabb ablakának nyitása előtt hallottuk a megjegyzést egy várakozótól szombaton. És vasárnap is majdnem ugyanígy csodálkozott rá valaki a térre. Nincs nap, hogy esténként ne lehetne hasonló mondatokat hallani, aki arra jár, egy pillanatra biztosan megáll, hogy a „kiszínezett” Városháza látványában gyönyörködjön. Hétköznapokon is egyre többen kíváncsiak, mi rejlik az éppen aktuális ablak mögött, hétvégén pedig a baráti beszélgetések, találkozások kiindulópontjának tűnik a naptár előtti tér, ahol nem egyszer hallottuk már a megkönnyebbült gyereksóhajt: „Még nem nyílt ki!” Versek, novellák, zenés produkciók várták eddig a fehérváriakat, szombaton Assisi Szent Ferenc tökéletes boldogságról szóló példázatát a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa, Matuz János olvasta fel, vasárnap Keller János, a Vörösmarty Színház művésze Zorán Ünnep című dalát énekelte.

A város koszorúján vasárnap este Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Tornyai Gábor atya gyújtotta meg az örömöt jelképező harmadik gyertyát. „Azt kívánom önöknek, hogy ezen a mai estén és az előttünk álló napokban egy picit tudjanak ránézni azokra a dolgokra, amelyek fontosak, érezzék át, mennyi ajándékuk van: legyen szó emberi kapcsolatokról, tárgyakról, élményekről vagy emlékekről, amelyekkel Isten megajándékozott bennünket. Ha megtapasztalják ezt az érzést, ha rá tudnak csodálkozni ezekre az örömforrásokra, akkor rájöhetnek, hogy a karácsony nemcsak egy nap, hanem az életünk minden olyan pillanata, amikor az ajándékainkra tudunk tekinteni” – fogalmazott Tornyai atya. A gyertyagyújtás előtt a Vox Mirabilis Kamarakórus, utána pedig a Zabos Regina-Horváth Márk duó karácsonyi kiskoncertjét hallhatta a kitartó közönség.

A vasárnapi süvöltő szél sem szegte kedvét a fehérváriaknak, sokan voltak a belvárosban a hétvégén. Hosszú sorok kígyóztak a kürtőskalácsot kínáló házikók előtt, és persze sok kézben gőzölgött, illatozott a hidegben melengető forralt bor. A karácsonyfa körül zakatoló kisvonat mellett tegnap a fényvonat is elindult, amelyről a Várkörúti és a Zichy liget körüli fényeket és persze a Koriliget korcsolyázóit láthatták a rajta utazók.

Úgy láttuk, a belvárosban járók közül egyre többen fedezték fel a Bartók teret is, sok kép készült ott szombaton, vasárnap viszont az erős szél alaposan megtépázta a téren felépített installációkat, aki nem látta eddig, sajnálhatja.

Azok, akik vették a fáradságot, és elsétáltak a Csónakázó-tóhoz, az SZKKK Fürdő sori épületében szombaton különleges befőttet készíthetett – fényből. A Terembura egyesület kézműves foglalkozásai mindig izgalmasak, sok szép ragasztással, festéssel díszített üveg változott át varázslatos karácsonyi mécsessé. A vasárnapi foglalkozáson főként kacatdíszek készültek régóta kallódó dolgokból, de volt, aki újabb fénybefőttet „tett el” az előző napi foglalkozásról maradt üvegekbe, hogy annak fényével színesítse a téli estéket. Az SZKKK másik házában, Kisfaludon szombaton mézeskalács díszítésre hívták a városrész lakóit.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós


 

,