Hírek

Irodalom, zene és jó borok

2022. január 28.   SZKKK  

Borban az igazság címmel rendezett zenés irodalmi estet a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Kisfaludi Közösségi Házban január utolsó péntekén. Ács Tamás műsora mellett a Búzavirág Dalkör bordalait is élvezhették az esemény vendégei, akik jó borokat is kóstolhattak az esten.

Időutazásra hívta a Kisfaludi Közösségi Ház vendégeit pénteken este Ács Tamás: a színész a bor és a borfogyasztás történetében kalandozott a közönséggel az irodalom segítségével. Benedek Elek rövid írásában egészen Noé történetéig nyúlt vissza, hallhatták a jelenlévők Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor és Vörösmarty Mihály verseit, elhangzott a bor tízparancsolata és Sarkadi Imre szüreti novellája is, Bächer Iván zseniális írásából pedig az is kiderült, van-e megoldás a másnaposságra. A produkció tudományos borkóstolással zárult: Kisjó Sándor remekműve egykoron Kazal László előadásában vált ismertté.

Az előadás felhőtlen szórakozást és ugyanakkor tartalmas élményeket ígért – és a fiatal színész, aki egy ideje székesfehérváriként éli az életét, be is tartotta az ígéretét. Ahogyan azt egy beszélgetésben elmondta, a versekkel, zenével „ízesített” est alapja egy iskolai feladat megoldásaként született, az akkor összeállított anyagot bővítette tovább, ami nem is volt nehéz: számos irodalmi szöveg, tanulmány beszél a borról, a borfogyasztásról, ami a kultúránk része.

A műsort bordalok keretezték: az est nyitányaként és zárásaként a kisfaludi Búzavirág Dalkör tagjai szórakoztatták a közönséget. A programot borkóstoló és kötetlen beszélgetés zárta.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,