Hírek

Pesovár-verseny: lezajlott az első válogató

2022. január 21.   SZKKK  

Ebben a tanévben újra megrendezi a Pesovár Ferenc nevével fémjelzett Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület. Az első területi válogatót pénteken tartották meg Székesfehérváron. A döntőre a következő fellépők kaptak meghívást: Pákozdi pacsirták, Pacskó Adrienn, Szentes Blanka Zsófia, Tóth Andor és Pausch Kamilla.

Bár harmincnál is többen jelentkeztek, a járvány és más betegségek miatt végül csak kilenc produkció tudott bemutatkozni a nagy hagyományú verseny első válogatóján a háromfős szakmai zsűri – Németh István népzenegyűjtő, népzenekutató; Varró János népzenész, népzene-pedagógus és Berki Lilla népdalénekes, népzene-pedagógus – előtt: a Pákozdi pacsirták, a Homoki Mátyás és Gál Izabella Kinga duó, Pacskó Adrienn, Nyeste István Máté, Szentes Blanka Zsófia, Tóth Andor, Pausch Kamilla, Gyuricza Eszter Anna, valamint Szabó Dániel. Mindannyian szép perceket szereztek a szakembereknek a Malom utcai Táncházban rendezett eseményen.

A résztvevőket a Fejér Megyei Népzenei Egyesület elnöke, Kenyér Ágnes köszöntötte. A rendezvény háziasszonyi tisztét sok éve betöltő Major Lászlóné Kati elmondta: azokat a jelentkezőket, akik – betegség vagy karantén-kötelezettség miatt – most nem tudtak eljönni, a szervezők megpróbálják átirányítani más megyei helyszínekre, hiszen mindannyian sokat készültek a megmérettetésre, megérdemlik, hogy lehetőséget kapjanak a fellépésre a február közepéig tartó versenyen.

A gyerekeket, fiatalokat elkísérő felkészítő tanárok büszkék lehetnek tanítványaikra – értékelt a zsűri. Berki Lilla kiemelte: nagy ajándék volt ez a délután mindenkinek, azok után, hogy tavaly egyáltalán nem is tudták megrendezni a versenyt. A hangszeres és énekes előadók sokféle, országhatáron belülről és azon túlról származó szép dalcsokrot, zenei összeállítást hoztak a válogatóra. Varró János és Németh István is arról beszélt: remélik, hogy a versenysorozat minden programját zavartalanul megtarthatják majd a következő helyszíneken, és a végén a megyei döntőn ismét találkozhatnak a fellépőkkel és tanáraikkal.

A megyei találkozóra, a döntőre a következő fellépők kaptak meghívást: Pákozdi pacsirták (Pákozdi Nemeskócsag Általános Iskola, felkészítő pedagógus: Fux István), Pacskó Adrienn (Móri Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskola, felkészítő pedagógus: Leiner Csilla), Szentes Blanka Zsófia (II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, felkészítő pedagógus: Kovács Mária), Tóth Andor, Pausch Kamilla (mindkettő a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI diákja, felkészítő pedagógus: Hegedűs István). A résztvevők valamennyien emléklapot vehettek át, a felkészítő tanárok pedig a találkozó végén lehetőség kaptak arra is, hogy személyesen konzultáljanak tanítványaikról a zsűri tagjaival. A területi bemutatók sora februárban Bicskén folytatódik.


 

,