Hírek

Farsangoltak Feketehegy-Szárazréten

2022. február 12.   SZKKK  

Farsangi családi délutánra invitált szombaton a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület. Fánksütés és farsangi álarc készítése szerepelt a programban, amelyből a népzene és a tánc sem hiányozhatott: az eseményt a Szedtevette zenekar népzenei műsora és táncháza zárta.

Baracklekváros? Eperlekváros? Áfonyalekváros? Nem volt könnyű választani, és persze többen mindegyik változatot megkóstolták a frissen sült szalagos farsangi fánkból, amellyel a szombati eseményre érkezőket kínálták a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. A fánkkészítésbe elsősorban a gyerekek kapcsolódtak be, akik vidáman szaggatták a kinyújtott tésztát, majd izgatottan várták, mi sül ki a segítségükkel készült tésztából.

A ház klubtermében színes farsangi álarcok kerültek ki az ügyes kezek alól – és nemcsak különféle mintával díszítettek, de állati maszkok is: tigris, macska és kutyafej is várta, hogy a bálba készülők magukra öltsék őket.

Mi a különbség a dallamhangszerek és a ritmushangszerek között? Hány húrja van a hegedűnek, a brácsának és a bőgőnek? Mi a karmester dolga? A Szedtevette zenekar kis (nép)zenei előadást tartott a jelenlévőknek, a vállalkozó szellemű gyerekek pedig kipróbálhatták magukat karmesterként. A rövid ismeretterjesztés után Kneifelné Laczkó Krisztina táncba hívta a délután vendégeit: körtáncok és páros táncok is szerepeltek a táncház programjában.

Az esemény a „Helyi közösségfejlesztés Székesfehérváron” című TOP-6.9.2-16-SF1-2018-00001 projekt keretében valósult meg, szervezője a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület volt.

Fotó: Lőrincz Miklós