Hírek

A közös éneklés öröme

2022. február 11.   SZKKK  

Dunaújvárosban folytatódott a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési Verseny programja február 10-én. A járványhelyzet miatt mindössze kilenc produkció jelent meg a dunaújvárosi bemutatón, a Móricz Zsigmond Általános Iskolában azonban így is sok szépen éneklő diákot hallhatott a zsűri.

A produkciók száma ugyan kevés volt, de a szereplőké nem: egész osztályok jelentek meg a dunaújvárosi válogatón, hogy bemutassák műsorukat. A fellépőket és az őket felkészítő, kísérő tanárokat a házigazda intézmény vezetője, Ottinger Hajnalka köszöntötte a program kezdetén.

A válogatón háromtagú szakmai zsűri – Berki Lilla és Papp Ágnes népdalénekes, valamint Németh István népzenekutató – előtt adták elő műsorukat a diákok. Nyolc produkcióval mutatkozott be a Móricz iskola: a Csicsergők, a Nefelejcsek, a Legények, a Cinegék, a Legények és leányok, a Fülemülék, és a Pacsirták mellett Rajcsányi Annamária előadását hallhatta a zsűri. A dunaújvárosiakon kívül a perkátai „Veled az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület és a Hunyadi Mátyás Általános Iskola Kispacsirta népdalköre mutatkozott még be.

A produkciókat értékelve összegző beszédében Németh István elmondta: Dunaújvárosban mindig élmény a nagy létszámú csoportos produkciókkal találkozni, sok esetben egész osztályok készülnek és lépnek fel együtt a versenyen. Berki Lilla és Papp Ágnes méltatásukban egyetértettek abban, hogy a most hallott produkciók mindegyikét a közös éneklés öröme hatotta át.

Az emléklapok átadását követően a zsűri kihirdette azok nevét, akiket meghívtak a megyei találkozóra: a Cinegék, a Fülemüle, a Legények, a Pacsirták (felkészítőjük Szigethy Adrienn), a Csicsergők és Rajcsányi Annamária (felkészítőjük Németh Irma), valamint a perkátai Kispacsirta népdalkör (felkészítőjük Horváth Dóra) utazhat majd Székesfehérvárra.

Fotó: Berki Lilla, Németh István és dr. Major Lászlóné