Hírek

Tehetséges diákok, lelkiismeretes tanárok

2022. február 16.   SZKKK  

Tordasra érkezett kedden a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési Verseny „karavánja”, a soron következő területi bemutatót a Sajnovics János Általános Iskola és AMI aulájában rendezték meg, ahol 17 produkció mutatkozott be a zsűri előtt.

A torasi iskolában a házigazdák nevében Balogh Zoltán igazgató és Fazekasné Domak Anikó népzenepedagógus köszöntötte a vendégeket. Hangszeres – vonósok, furulyások – és énekes csoportok, valamint egyéni fellépők álltak egymás után a Berki Lilla népdalénekes, Németh István népzenegyűjtő és Vavrinecz András népzenész, népzenepedagógus, a Hagyományok Háza munkatársa alkotta zsűri elé.

A házigazda iskolából a Borsika énekegyüttes, Péter Szabolcs, a Tordasi Prücskök, a Péter Szabolcs-Turú Gergely duó, Heilmann Anna Boróka, Frey Dávid; a gyúrói Gézengúz Óvodából Fazekas Beáta; a Martonvásári Alapfokú Művészeti Iskolából Fehér Emese, Krapfel Abigél, Paár Viktória, Tóth Szonja, Beke Kincső, Farkas Károly, Ritka Búza és az Ádámos együttes; a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolából Bíró Zsófia Sára és Péter Csenge mutatkozott be kedden délután.

Vavrinecz András – aki már két évvel ezelőtt is helyet foglalt a zsűriben – nagy örömmel nyugtázta,  milyen tehetséges növendékek és lelkiismeretes tanárok munkálkodnak ezen a környéken. Németh István annak a meggyőződésének adott hangot, hogy mindenütt vannak ügyes és jó hallású fiatalok, ám nem mindegy, sikerül-e ezt a tehetséget kibontakoztatni, ahogyan teszik ezt például Tordason és Martonvásáron: ezeken a helyeken igazán kiemelkedő népzenei műhelyek működnek. Berki Lilla – aki ugyancsak több alkalommal munkálkodott már a zsűriben –  arról beszélt, jóleső érzés megtapasztalni azt a fejlődést, amely a Tordason megrendezett programokon évről-évre látszik és hallatszik. A program végén a felkészítő tanároknak lehetőségük volt a zsűri tagjaival való tanácskozásra.

Az emléklapok átadása utána zsűri a következő produkciókat hívta meg a március végi megyei találkozóra: Bíró Zsófia Sára (felkészítő: Kaczor Dorottya, Vakler Anna), a Ritka Búza együttes (felkészítő: Szabó Annamária, Csőgör Róbert), Frey Dávid, Péter Szabolcs (felkészítőjük: Gárgyán Zoltán Tamás), Tordasi Prücskök (felkészítő: Kovács Márton), Beke Kincső (felkészítő: Csőgör Róbert), Fazekas Beáta, Borsika énekegyüttes (felkészítőjük: Fazekasné Domak Anikó), Fehér Emese (felkészítő: Szabó Annamária).

Fotó: Szentkuti Kira és Vittay Alexandra