Hírek

Bizonyították: a színpadon is tehetségesek!

2022. március 1.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) a hagyományokhoz híven ismét Ki mit tud? versenyt hirdetett Fejér megyei nyugdíjasok számára előadóművészet, valamint képző-, ipar- és népművészet kategóriákban. A színpadi produkciók első előválogatóját február 27-én tartották a Malom utcai Táncházban, ahol március 6-án a második előválogatót, március 20-án a gálát is megrendezik. A belépés minden rendezvényre ingyenes, a március 6-i válogató esetében még védettségi igazolványhoz kötött.

A tárgyalkotók megmérettetése már lezajlott, pályamunkáik március 7-ig tekinthetők meg a Táncház első emeleti folyosóján. Vasárnap azonban nem csak a kiállítási tárgyakban gyönyörködhettek a Táncház látogatói: a járványhelyzet ellenére több mint ötven jelentkező regisztrált a Nyugdíjas Ki mit tud? előadóművészeti kategóriájába is, akik dalban, prózában, versben és füttyszóval mutatták be, hogy ki mit tud.

A köszöntő és a zsűri bemutatása után a botra támaszkodó, nehezen mozgó, de annál csodálatosabban éneklő Farkas Mihályné népdalcsokrával kezdődött el a verseny. A Madárka, madárka, az Által mennék én a Tiszán ladikon és a Délibábos Hortobágyon című dalokat próza követte: Czájlinger Jánosné egy igaz történet alapján a Legszebb karácsonyról mesélt meghatottan. Molnárné Lencsés Anna a Te vagy, aki kell és a Legszebb vallomás slágerekkel vidám hangulatba hozta a vendégeket. Nagy János egyedülálló művészeti ágat választott: dallamfüttyel próbálta levenni a lábáról a zsűrit és a nézőket.

A zenés délelőtt egy filmslágerrel folytatódott: Klein Katalin a Dr. Zsivágó című filmből adta elő kísérőjével a Lara’s Theme című betétdalt, majd Mikes Éva Új nyár című slágerével lepte meg a vendégeket. Szilágyi Ferenc harmonikájával a Cherbourgi esernyők filmdalával, Bizet Gyöngyhalászok operájának 1. felvonásának részletével, majd Di Capua O Sole Mio című művével kápráztatott el mindenkit. A folytatásban Németh Gábor műsorvezető a nyugdíjas csoportokat szólította: az Iglice Népdalkör palóc népdalcsokorral, a Lepsényi Esthajnal Nyugdíjasklub énekkara a Cirbolya Citerazenekar kíséretével Fejér megyei dalcsokorral, a Vörösmarty Mihály Művelődési Ház MÁV Nyugdíjas Kórusa erdélyi népdalcsokorral nevezett a Ki mit tud?-ra.

Az ebédszünet után megtelt a nézőtér, a színpadra pedig a Ráckeresztúri Pávakör tagjai sorakoztak fel, akik az „Aranyos szárnya, sej szombat este” helyi gyűjtésű dalcsokrokkal készültek. Szilasi György népdalfeldolgozásait Fornai Miklós kísérte zongorán, ahogy több délutáni fellépőt is. Fornainé Bánát Erzsébet Szabó Lőrinc Lóci óriás lesz című versét szavalta el, miközben fia, Fornai Miklós zongorán kísérte őt – érdekes fúziója volt ez a próza és a zene keveredésének. Illés József Németh Lehel Arcomra hull az őszi eső és Toldy Mária Zöld volt a mező című táncdalaival versenyzett. Farkas Ottóné Böbe előadása az Örökzöldek címet viselte, Galambos Sándorné a Honfoglalást választotta. Fokozták a hangulatot Nagy Bálint Kimegyek a doberdói harctérre és Jó estét kívánok katonadalai.

Kivételes előadás következett, hiszen a Macskák musical részletével, jelmezben érkezett Nagy Éva – aki tárgyalkotó kategóriában is jelentkezett a Ki mit tud?-ra. Csoknyainé Simon Anna a Honfoglalás című film nagy slágerét, a Kell még egy szót adta elő, amit Demjén Ferenc előadásában ismerünk legtöbben. Az énekes produkciók után ismét próza következett: Nagy Éva ezúttal Heltai Jenő Ballada a három patkányról című művével állt a zsűri elé.  Az első előválogatót a Budapestről érkezett Antal Tamás és kísérője zárta Kálmán Imre operettjéből az Ó, bajadérom című dallal.

Az előadóművészeket a szakértő zsűri – Bécsiné Krämer Ágnes néptáncpedagógus, Matuz János, az SZKKK művészeti intendánsa és Kneifel Imre ének-zene tanár, népzenész – bronz, ezüst, arany és kiemelt arany minősítésekkel értékelte, amit minden résztvevő nagy izgalommal várt már.

 

Ezüst minősítést kapott:

Czájlinger Jánosnné

Csoknyainé Simon Anna

Illés József

Szilasi György

Vörösmarty Mihály Művelődési Ház MÁV Nyugdíjas Kórusa

 

Arany minősítést kapott:

Farkas Mihályné

Farkas Ottóné Böbe

Fornainé Bánát Erzsébet

Galambos Sándorné

Klein Katalin

Lepsényi Esthajnal Nyugdíjasklub énekkara

Molnárné Lencsés Anna

Nagy Éva

Nagy János

Szilágyi Ferenc

 

Kiemelt arany minősítést kapott:

Antal Tamás

Iglice Népdalkör

Nagy Bálint

Nagy Éva

 

A Nyugdíjas Ki mit tud? második előválogatóját március 6-án, vasárnap 10 órakor rendezik meg a Táncházban (Malom utca 6.). A zsűri a két előválogató után tesz javaslatot a gála műsorára, amit március 20-án, vasárnap 15 órakor tartanak meg a Táncházban.

A március 6-án következő produkciók honlapunkon feltüntetett időpontjai tájékoztató jellegűek, a műsorváltoztatás jogát fenntartjuk. Kérünk minden fellépőt, hogy legkésőbb a tervezett időpontjuk előtt egy órával érkezzenek meg a helyszínre.

A március 6-i rendezvényen csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. A védettségi igazolvány csak személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány felmutatásával együtt érvényes. Az orrot és szájat eltakaró szájmaszk használata kötelező.

Fotó: Horváth Géza és Posfai Attila (Székesfehérvári Fotóklub)

 

 


 

,