Hírek

„Énekes madárkák” a Pesovár-versenyen

2022. március 25.   SZKKK  

Az alsós és óvodás korosztály legjobbjai mutatkoztak be pénteken a Pesovár Ferenc Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny megyei döntőjében a Malom utcai Táncházban. A jól összeválogatott, sokszínű népdalcsokroknak köszönhetően képzeletben ismét „utazhatott” a közönség Békéstől Zaláig, a Bakonytól Moldváig: a kis szólisták, a duók és kisebb-nagyobb csoportok jól teljesítettek, öröm volt látni, hallani a sok éneklő gyereket, az összesen 26 produkciót. A zsűri most nemcsak oklevéllel, hanem arany, ezüst és bronz minősítéssel is jutalmazta a felkészülést, de valóban igaz a sokszor hallott, talán közhelynek hangzó mondat: itt ma mindenki nyert.

A döntő egy kedves gesztussal indult: Lakat Ilonka és Mátyás nem tudott eljönni, helyettük, hogy mégse maradjon nyitószám nélkül a jeles esemény, a verseny „örökös szervezője”, Major Lászlóné Kati a testvérpár felkészítő tanárát, Berki Lillát kérte meg, daloljon egyet a közönségnek – ő viszont maga mellé hívta a zsűri többi tagját, sőt, a gyerekeket felkészítő tanárokat is: az alkalmi kar a Béres legény című dallal örvendeztette meg a hallgatóságot, és oldotta is kicsit a fellépésre várakozók izgalmát.

A résztvevőket a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ igazgatója, Juhász Zsófia köszöntötte, aki röviden felidézte a Pesovár Ferenc Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny történetét. Kiemelte: a legnagyobb öröm, hogy az egykori tanítványok ma már a zsűriben ülnek, vagy saját diákjaikkal jönnek a versenyre, és talán a mostaniak közül is lesznek majd, akik 15–20 év múlva átveszik az ő helyüket, és továbbéltetik a versenyt.

Bár néhányan nem tudtak eljönni a fehérvári döntőre, azért sokan megjelentek: Dunaújvárosból például több busznyi gyerek érkezett. Nagy csapatokban álltak az „énekes madárkák” a zsűri és a közönség elé: Csicsergők, Fülemülék, Cinegék és Pacsirták váltották egymást a Táncház nagytermében, a Móricz több osztállyal képviseltette magát a döntőben. A kicsikkel együtt jöttek a felsősök közül a Legények, akik kiválóan énekelték a vajdasági katonadalokat. Nagy kedvencünk volt mellettük Csuti Dorina, a két nagyfiú (Szabó Dániel és Csernák Attila) kíséretében húzta prímásként a dunántúli ugrós és a csárdás dallamát, megszerettük a tordasi Borsika énekegyüttes, a sárszentmiklósi Sokszoknyás és a Hárompántlikás együttes, a cecei Palánta énekegyüttes és az abai Kis Zengők lányait, de a szólisták, a duók és a többi csoport is mind jól muzsikált – ki szó szerint, ki a hangjával. 

A zsűriben dr. Juhász Katalin, Berki Lilla, Szecsődi Rita és Varró János figyelte és értékelte a gyerekeket, akik Békéstől Zaláig, Somogytól a Palócföldig, a Bakonytól Moldváig és Bukovináig „utaztatták” a jól összeállított dalcsokrokkal a hallgatóságot. Énekeltek betyárdalokat, guzsalyas és libás dalokat, párosítókat és gyermekdalokat – igazán sokszínű, sokféle programmal jöttek a döntőre a résztvevők, akik a színpadról távozva egy kis ajándékot, mézeskalácsot és könyvjelzőt vehettek át a szervezőktől.

A verseny végeztével a zsűri közel egy órán át tanácskozott a minősítésekről. A legtöbb versenyző esetében mind a négy zsűritag azonos értékelést adott, de néhány esetben hosszan győzködték egymást, mire a végső minősítés megszületett.

Az oklevelek átadása előtt a zsűritagok gondolataikat is megosztották a diákokkal, a felkészítőikkel és a nézőkkel. Dr. Juhász Katalin a produkciók kiválósága mellett a kitűnő szervezést emelte ki, megköszönve a verseny előkészítésében és lebonyolításában dolgozók munkáját. Néprajzkutatóként nem ment el szó nélkül az eseményhez választott igényes viseletek mellett sem, amelyek sokat emeltek egy-egy produkció színvonalán. Szecsődi Rita népdalénekes, népzene-pedagógus arról beszélt, hogy bár eddig is tudtuk, milyen hatalmas Fejér megye népdalkincse, ez a verseny újabb bizonyítékául szolgált ennek. Berki Lilla népdalénekes, népzene-pedagógus az oklevélátadót „beelőzve” elárulta, hogy nem született bronz minősítés, a döntő minden résztvevője felkészülten jött az eseményre, és megfogadták a zsűri által a területi válogatókon adott tanácsokat. Varró János népzenész, népzene-pedagógus ugyancsak a produkciók magas színvonalát emelte ki: mint mondta, a területi zsűrik tényleg a legjobb, legtehetségesebb fiatalokat javasolták a döntőre.

És most lássuk az eredményeket.

 

KIEMELT ARANY:

Borsika énekegyüttes – Sajnovics János Általános iskola és AMI, Tordas, felkészítő tanár: Fazekasné Domak Anikó

Csicsergők (2. a) – Móricz Zsigmond Általános Iskola, Dunaújváros, felkészítő tanár: Németh Irma

Csuti Dorina – Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Kneifel György

Hárompántlikás együttes – Tehetség AMI – Sárszentmiklósi Általános Iskola, felkészítő tanár: Vakler Anna

Kis Zengők – Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola, Aba, felkészítő tanár: Dérné Kovács Ibolya

Mistéth Lili – Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Vakler Anna

Legények – Móricz Zsigmond Általános Iskola, felkészítő tanár: Szigethy Adrienn

Tüdő Róza – Széna téri Általános Iskola, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Bódi Réka Ágnes

 

ARANY:

Vágvölgyi Zsófia – Széna téri Általános Iskola, felkészítő tanár: Szabó Katalin

Cinegék  – Móricz Zsigmond Általános Iskola, felkészítő tanár: Szigethy Adrienn

Csabai Dorottya – Tehetség AMI – Sárszentmiklósi Általános Iskola, felkészítő tanár: Vakler Anna

Csipcsirip együttes – Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola – Etyeki telephely, felkészítő tanár: Mihályik Virág Anna

Illés Borka – Bóbita Óvoda és Konyha, Dég, felkészítő tanár: Imre Bálintné

Mester Zsófianna és Miskolczi Réka – Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola – Etyeki telephely, felkészítő tanár: Mihályik Virág Anna

Palánta Énekegyüttes – Tehetség AMI, Cece, felkészítő tanár: Iker Józsefné

Pákozdi pacsirták – Nemeskócsag Általános Iskola, Pákozd, felkészítő tanár: Fux István

Sokszoknyás együttes – Tehetség AMI – Sárszentmiklósi Általános Iskola, felkészítő tanár: Vakler Anna

Szövényi Hajna Viola – Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola – Etyeki telephely, felkészítő tanár: Mihályik Virág Anna

 

EZÜST:

Fülemülék – Móricz Zsigmond Általános Iskola, felkészítő tanár: Szigethy Adrienn

Kacz Hunor – Tehetség AMI – Sárszentmiklósi Általános Iskola, felkészítő tanár: Vakler Anna

Pacsirták – Móricz Zsigmond Általános Iskola, felkészítő tanár: Szigethy Adrienn

Rajcsányi Annamária – Móricz Zsigmond Általános Iskola, felkészítő tanár: Németh Irma

Szebeni Csongor és Varga Máté – Széna téri Általános Iskola, felkészítő tanár: Szabó Katalin

Széna Téri Csicsergők – Széna téri Általános Iskola, felkészítő tanár: Szabó Katalin

Libizáré Labzom – felkészítők: Vadányi Orsolya, Bujdos Dóra

               

JÖVŐ REMÉNYSÉGE EMLÉKLAP:

Fazekas Beáta – Gézengúz Tagóvoda, Gyúró, felkészítő: Fazekasné Domak Anikó            

 

A verseny döntői április 8-án, ugyancsak pénteken folytatódnak, akkor a felső tagozatos és a középiskolás korosztály áll a zsűri és a közönség elé Székesfehérváron. a Malom utcai Táncházban.

 


 

,