Hírek

A Táncházban találkoznak a Pesovár-verseny legjobbjai

2022. március 10.   SZKKK  

A hét területi bemutató után két megyei döntőn mutatkoznak be a Pesovár Ferenc Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny tehetséges ifjú énekesei és népzenészei. Az alsósok és óvodások március 25-én, pénteken, a felsősök és a középiskolások pedig két héttel később, április 8-án, pénteken lépnek a közönség és a zsűri elé Székesfehérváron, a Malom utcai Táncházban.

Idén több mint 400 résztvevő nevezett 120 produkcióval a Pesovár Ferenc nevével fémjelzett Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyre. A járvány, a betegség több helyszínen is „átírta” a terveket, de a szervezők – a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület – mindent megtettek azért, hogy a jelentkezők bemutatkozhassanak a válogatókon. Hét településen rendeztek bemutatókat: Abán, Bicskén, Dunaújvárosban, Sárszentmiklóson, Székesfehérváron (két alkalommal) és Tordason állhattak a zsűri elé a szóló énekesek és hangszeresek, valamint a népdalt éneklő-játszó duók és triók, nagyobb csoportok és együttesek. A résztvevő fiatalok Székesfehérvárról és 15 további Fejér megyei településről vettek részt a versenyen.

A területi bemutatókról a zsűri az óvodás, alsó tagozatos korosztályból 29 produkciót javasolt a megyei döntőre: a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola 6; a székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola 4; a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, illetve a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI egy-egy; a bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola etyeki telephelye 4; a Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola – Sárszentmiklósi Általános Iskola 4 produkcióval képviselteti magát. Egy-egy énekes vagy hangszeres fellépő érkezik a cecei Tehetség Alapfokú Művészeti Iskolából, a tordasi Sajnovics János Általános Iskola és AMI-ból, a pákozdi Nemeskócsag Általános Iskolából, az abai Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskolából. Három óvoda – a dégi Bóbita, a gyúrói Gézengúz, az iszkaszentgyörgyi Vackor – gyerekei is jeleskednek majd március 25-én, pénteken 8.30 órától a Táncházban, ahol a Libizáré Labzom nevű családi együttes is bemutatkozik. A találkozón 10 szólista, 4 duó és 15 énekes és hangszeres csoport lép a zsűri – dr. Juhász Katalin, Berki Lilla, Szecsődi Rita és Varró János – és a közönség elé.

Két héttel később, április 8-án, pénteken 8.30-tól, ugyancsak a Táncház ad otthont a felső tagozatos és középiskolás korosztály megyei döntőjének, amelyen 42 produkciót láthatnak-hallhatnak az érdeklődők. A legtöbben a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI képviseletében vesznek részt az eseményen: 21 egyéni és csoportos énekes vagy hangszeres diákjuk lép színpadra. A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI-ból 2; a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából és a Fehér Vár Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és AMI-ból egy-egy produkció érkezik. A Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola – Sárszentmiklósi Általános Iskola 4; a tordasi Sajnovics János Általános Iskola és Művészeti Iskola 3; a Martonvásári Alapfokú Művészeti Iskola 3; a móri Radnóti Miklós Általános Iskola 3, a Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskola egy; a Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola 2; az abai Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola egy fellépővel képviselteti magát a Táncházban. Ebben a korosztályban 26 szólista, 2 duó, 2 trió és 12 kisebb-nagyobb csoport lép színpadra. A produkciókat dr. Juhász Katalin, Németh István, Varró János és Vavrinecz András értékeli.

Az ifjú népzenészekkel – énekesekkel és hangszeres zenészekkel – összesen 24 pedagógus foglalkozott lelkiismeretesen, hogy felkészítse őket a versenyre, a bemutatókra. A fellépő diákok számos, az országhatáron belülről és azon túlról származó szép dalcsokrot, zenei összeállítást hoztak a válogatókra – hasonlóan változatos, igényes műsorra számíthat a közönség a megyei döntők mindkét napján.

 


 

,