Hírek

Ha május elseje, akkor mozgás

2022. április 25.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ idén tizenegyedik alkalommal rendezi meg május elsején a több ezer embert megmozgató Sportmajálist, amely – ahogy minden évben – idén is a várost átszelő, amatőr és profi sportolókat összefogó felvonulással indul a Petőfi-szobortól a Mol Aréna Sóstóig, ahol bemutatók és edzések várják a mozogni vágyó közönséget. A színpadon fellép Király Viktor, a legifjabb korosztálynak a Tisztán látszik – Jövőtudatos fesztivál programjai kínálnak egész napos szórakozást.

 Két év szünet után az online térből végre visszatér természetes közegébe a Sportmajális – május 1-jén újra gyülekeznek a város amatőr és profi sportolói, hogy a Petőfi-szobortól a Mol Aréna Sóstóig vonulva személyes jelenlétükkel hirdessék: mozogni nemcsak egészségünk, hanem a közösséghez való tartozás élményének átélése miatt is érdemes. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ felhívására negyven egyesület, szervezet jelentkezett, a résztvevők többsége a felvonuláson is részt vesz, így ismét népes és színes – egyenpólóba, melegítőbe öltözött, zászlókkal „felszerelkezett” – tömeget láthatnak majd a nézelődők május első vasárnapján 9 órától a János vitéz park – Palotai út – Széchenyi út – Csíkvári út útvonalon. A jó hangulatról a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar és a Band of StreetS zenekar gondoskodik. A résztvevő egyesületek, szervezetek között sok az ismerős, de vannak olyanok is, amelyek idén először használják ki a lehetőséget, hogy bemutatkozzanak a közönség előtt.

A felvonulás élén hagyományosan a zászlóvivők járnak, a jól ismert profik mellett tehetséges, fiatal sportolókat is láthatunk majd, az ő kezükben érkezik a zászló a Sóstóra, ahol a megnyitón a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszönti a résztvevőket, a közönséget. Itt adják át az önkormányzat által adományozott Székesfehérvár Sportjáért díjakat is.

Az utánpótlás pálya körül az érdeklődők amellett, hogy információkat szerezhetnek, akár a helyszínen ki is próbálhatják az egyes sportágakat: a pálya műfüves területén napközben a kitelepült egyesületek bemutatóit is megtekinthetik az érdeklődők. A nap lényege a mozgás, ezért az itt felállított kisszínpadra 11 órától egymás után érkeznek majd ismert edzők: Dancs Éva zumba órát, Péntek Enikő zóna edzést tart, Katus Attilával aerobikozhatnak, Béres Alexandrával fitnesz edzésen vehetnek részt az érdeklődők, Komjáti Zsuzsanna pedig jóga órára várja a résztvevőket. A nagyszínpadon 11 órakor kezdődik a program, az egyesületek tagjai itt 10–15 perces, látványos bemutatókkal ismertetik meg tevékenységüket – a részletes programot a helyszínen találják meg az érdeklődők. A sportolók után este hat órakor Király Viktor lép színpadra, majd a nap levezetőjeként DJ Kátait hallhatja a közönség.

A sportos programok mellett a Sóstó Látogatóközpontnál tíztől este hatig a Tisztán Látszik – Jövőtudatos Fesztivál várja a családokat szemléletformáló programokkal: ökolimpia, Sóstó óriástársas, hulladéklabirintus, Meseösvény túra a Gárdonyi Géza Művelődési Házzal, RePlacc, ahol életre kelnek a már nem használt játékok, lehet óriásképet festeni és jön ismét a nagy vízteszt is. A Látogatóközpontban az érdeklődők megismerhetik a Lego robot akadálypályát, szolgálatba áll az Alba Innovár szelektívhulladék-gyűjtő robotja is. A színpadon 11 órakor a Mentsük meg a Földet bogárháton!, 15 órakor a Katica és a bogárgyerekek című mesejátékot láthatja a közönség – mindezt a Sóstó Természetvédelmi Terület közelségében, amely a természettel való ismerkedésre is lehetőséget ad egész nap.

Részletes program »