Hírek

Anonymus nyomában

2022. június 23.   SZKKK  

Az Anonymus trilógia szerzőjét, Schmöltz Margitot és a regénysorozat első részét, A sólyom szárnyat bont című kötetet ismerhették meg közelebbről az irodalombarátok csütörtökön a Királykút Emlékházban. A zenével fűszerezett est házigazdája Bakonyi István irodalomtörténész volt.

Zsúfolásig megtelt a Királykút Emlékház csütörtökön: sokan köszöntötték régi ismerősként Schmöltz Margitot, aki bár Esztergomban született és ma is ott él, de gyermekéveit, kamaszkorát Székesfehérváron töltötte, a Vasvári gimnáziumban érettségizett. Az est elején örömmel beszélt ezekről az évekről, a számára kedves tanárokról is megemlékezve: osztályfőnöke Kneifel Imre volt, az irodalmat Sobor Antal fakultációja során kedvelte meg igazán, a történelmet pedig a nagyon szigorú tanár hírében álló Bukovácz Lajos tanította az osztálynak. Arról is beszélt, hogy első történelmi regénye, a 2019-ben megjelent Kő kövön városunkban játszódik.

Schmöltz Margit 1972-ben született Esztergomban, a fehérvári Vasváriban szerzett érettségi után a Debreceni Egyetemen informatikus könyvtáros, az ELTE-n kulturális menedzser szakon végzett. Novellákat, meséket, romantikus történelmi regényeket ír, de tudománytörténettel foglalkozó és ismeretterjesztő művei is jelentek meg. Regényeiben gyakran ábrázol női életutakat. Tagja a Történelmiregény-írók Társaságának, 2020 óta az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár igazgatója.

„Reneszánszuk van manapság a történelmi regényeknek” – mondta Bakonyi István, nem titkolva, hogy számára hiányoztak ezek a regények, amelyekből szerencsére egyre több jelenik meg. Az irodalomtörténész komoly elemzést írt A sólyom szárnyat bont című regényről, bevezetésként ezt olvasta fel a népes közönségnek. Szót ejtett arról, hogy Schmöltz Margit ezúttal is női főszereplőt választott Perka, a solymászlány személyében, és annyira ő áll a történet középpontjában, hogy a címszereplő Anonymus csak a 117. oldalon jelenik meg. Beszélt arról is, hogy bár a regény fikció, de a cselekményt pontosan el kell helyezni a korban – egy olyan korban, a XII–XIII. század fordulóján, amelyről elég keveset tudunk. A történelmi hitelesség érdekében Schmöltz Margit komoly kutatómunkát folytatott, erről tanúskodik a regény végén a gazdag irodalomjegyzék.

A tartalmas könyvbemutatón sokak érdeklődését felkelthette a regény, amely a csuklya mögé rejtőző Anonymus rejtélye mellett más izgalmas kérdéseket is tárgyal. Ki merészeli meglékelni egy király koponyáját? Életben maradhat-e egy árva kislány a pilisi erdőkben? Hogyan lehet sólymot befogni és igazi vadászmadarat nevelni belőle? Háborút, betegséget vagy szerelmet hoznak-e a keresztes hadak III. Béla országába? Pestis és lóáldozat, tűzvész és árvíz tűnnek fel a történetben. Hol ispotályban, hol királyi várban, hol kancellárián, hol a keresztes hadak nyomában járunk. Kódexek, íróvesszők és száradó pergamenek között babráló szerzetes helyett Anonymust igazi, hús-vér emberként ismerhetjük meg. A középkor illata, ízei, izzó vágyakozás, a női lélek rejtelmei, és egy írnok eddig fel nem fedett titkai várnak az olvasóra a regényben, amelynek második része idén májusban jelent meg.

A kötetbemutató beszélgetést Kremnitzky Géza fűszerezte muzsikával, a témához ügyesen választott megzenésített versekkel és a Hungarikum együttes saját dalaival.