Hírek

Citerások, cimbalmosok az első előválogatón

2023. február 3.   SZKKK  

Február első péntekén rendezték meg a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny első területi válogatóját a bicskei Prelúdium Művészeti Iskolában, ahol 14 produkciót, 24 fellépőt láthatott a közönség és a zsűri. Az énekesek mellett több citerás és két cimbalmos diák is bemutatkozott szólóban és duóban is, többek között nyírségi, rábaközi, moldvai és dunántúli dallamokkal.

„Vén farsang anyóka, a kertek aljába / Megfogta az ifjú vőt nagy furkósbotjával” – egy farsangi dalocska szövegét kapták kézbe a bicskei előválogatóra érkezett diákok, tanárok és a hallgatóság tagjai: a zsűri a közös daltanulással, énekléssel igyekezett oldani a feszültséget, ami a fellépés előtt bizony érzékelhető volt a Prelúdium Művészeti Iskola dísztermében. A gyerekek izgatottan szorongatták hangszerüket, hallgatták a biztató szavakat a felkészítő tanároktól, hogy aztán szépen sorban előadják dalcsokraikat.

Szlavóniai karikázók, rábaközi, moldvai, nyírségi, dél-alföldi és dunántúli táncdallamok, bogyiszlói ugrósok, zoborvidéki lakodalmas dallamok és gyermekdalok is szerepeltek a fellépők repertoárjában. A Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny első elődöntőjére 14 produkciót neveztek be: énekes és hangszeres szólókat, duókat, valamint két éneklő csoportot is hallhatott a közönség és a zsűri: dr. Juhász Katalin, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa, néprajzkutató, népdalénekes, Krajcsó Bence, okleveles ének-zene és népzenetanár, a Népművészet Ifjú Mestere, Kubinyi Júlia, Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett, Junior Prima-díjas népdalénekes összesen 24 gyerek előadását pontozta az új értékelési rend alapján.

A pénteki előválogató végén a zsűri megköszönte a résztvevő gyerekeknek és az őket felkészítő pedagógusoknak a sok munkát. Az összefoglalóban elhangzott: a most bemutatkozó gyerekeknek érezhetően kevés tapasztalata van még előadóként, de jó, hogy nemcsak a tanteremben gyakorolnak, hanem bátrak voltak, és vállalták a közönség előtti megmérettetést is. Sok alkalomra van szükség ahhoz, hogy az énekesek és a hangszeren játszók is meg tudják mutatni, szívük, lelkük benne van az előadott dalokban és a közönség is érezze: a zenélés, éneklés öröm. A zsűri dicsérte a dalválasztást, változatos, szép csokrokat hoztak a fellépők az elődöntőre, többségében olyan dalok hangoztak el, amelyeknek szövege is illett az előadók korához.

Az előválogató végén a résztvevők emléklapot vettek át, a felkészítő tanárok pedig konzultálhattak a zsűritagokkal. A döntőbe jutók személyéről az összes előválogatót követően a zsűri egy összesített értékelés során határoz – az eredményeket a szervezők március 14-ig a www.fehervariprogram.hu oldallon teszik közzé, de az érintett felkészítő tanárokat közvetlenül is tájékoztatják majd.

A következő területi bemutatót február 9-én, csütörtökön Székesfehérváron rendezik meg.

 


 

,