Hírek

Népdalok a tóparton, két felvonásban

2023. március 1.   SZKKK  

Negyvenegy produkció mutatkozott be kedden délután a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny ötödik előválogatóján. Hétéves, első osztályos kicsik és végzős középiskolások is énekeltek, muzsikáltak a színházteremben, amely az esemény kezdetére zsúfolásig megtelt gyerekekkel, szülőkkel. A dalcsokrokkal a felsővárosi Szent Sebestyén-templomtól Perkátán és Somogyon át egészen Moldváig kalandoztunk.

Olyan sokan jelentkeztek a Fürdő sori helyszínre, hogy a Pesovár-verseny ötödik előválogatóját két felvonásban rendezték meg, az első kezdetén annyian voltak a színházteremben, hogy lépni is alig lehetett. A somogyi és mezőföldi dalcsokrokat előadó gyermekcsoportokat sok büszke szülő és nagyszülő elkísérte a fellépésre. Bátor és tehetséges kis elsősöket hallottunk egyedül és duóban is énekelni – ezekben a produkciókban ráadásul a kicsik mellett a nagyok adták a hangszerkíséretet, jó volt látni, ahogyan az aprókra mosolyogtak a középiskolás zenészek.

Az ötödik válogató is rendkívül színes, a különféle tájegységek népzenei kincseiből összeállított dalcsokrokkal ajándékozta meg a hallgatóságot: a felvidéki mellett moldvai, bukovinai és magyarszováti dallamokat, somogyi, perkátai, bakonyi, hortobágyi, vitnyédi, mohácsi és nagyecsedi csokrokat hoztak a gyerekek. A sok szép népdal között most egy igazi fehérvárit is hallhattunk – a „Sej, bádogozzák a Szent Sebestyén-templomot / Kilenc kislány hordja rá a bádogot” kezdetűt, amelyet egyébként éppen a verseny névadója, Pesovár Ferenc gyűjtött a Felsővárosban a múlt század hetvenes éveinek elején.

A csak fiatalemberekből álló énekegyüttesek „testhez álló” dalokat hoztak a válogatóra: humorral teli – és kétértelmű soroktól sem mentes – bordalokkal készültek, de katonadalokat is énekeltek, amelyeket hallva képzeletben Muszkaföldre és a doberdói harctérre is eljutottunk. A férfias jellegű kínálatból a béres nóták sem hiányoztak, és a balatonfelvidéki halászok dalai közül is elhangzott néhány a keddi produkciók között.

A feszültségoldó közös éneklés természetesen a tóparti fordulóban sem maradt el: Juhász Katalin néprajzos, népdalénekes most egy Nyitra megyében gyűjtött böjti játék, a szinalázás egy részletét hozta el az alkalomra. A daltanulás előtt a közönség azt is megtudhatta, hogy a nagyböjt idején tiltott volt a zenélés, a tánc, kivéve a lánytáncot, mint amilyen a szinalázás is volt, amit Tardoskedden a böjt első napjától kezdve egészen húsvétig játszottak. A dudanótát a második versszaktól már együtt énekelték a résztvevők a zsűri másik két tagjával, Kubinyi Júlia népdalénekessel és Krajcsó Bence népzenetanárral.

A verseny kezdete előtt Krajcsó Bence röviden ismertette azokat a szempontokat is, amelyek alapján a zsűri pontozza a produkciókat: többek között a megjelenést, a dalcsokrok összeállítását és az ének- és hangszeres technikát is figyelik. A válogatók végeztével aztán a folyamatosan készített jegyzetek és a pontok alapján az összesített értékelés dönti el, ki jut a március végi döntőbe. Az eredményeket március 14-ig teszik közzé a www.fehervariprogram.hu oldalon, de a továbbjutók tanárait közvetlenül is tájékoztatják.

A Pesovár-verseny utolsó előválogatóját március 10-én, pénteken Abán rendezik meg.

 


 

,