Hírek

Énekeltek, zenéltek, a végén táncra is perdültek

2023. április 1.   SZKKK  

A Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntőjének második napján egy híján harminc produkciót élvezhetett a közönség és a zsűri a Csónakázó-tó partján, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében. Kicsik és nagyok is kiválóan teljesítettek, a jól összeállított műsorok emlékezetes élménnyel ajándékozták meg mindazokat, akik részt vettek a jó hangulatú rendezvényen, amelynek végén pénteken is csupa aranyos, ezüstös minősítésű oklevelet vehettek át a gyerekek. A fellépő diákoknak és az őket felkészítő tanároknak is szívből gratulálunk!

Közös énekléssel indult és közös táncolással végződött az idei Pesovár-verseny: a döntő előtt a fellépésre váró gyerekek a közönségben ülő szülőkkel, nagyszülőkkel és pedagógusokkal együtt dalolták el a Béreslegény, jól megrakd a szekered kezdetű nótát, amelyet itt, Fejérben, egészen pontosan Baracson gyűjtött Bartók Béla jó száz évvel ezelőtt.

A döntő végére a megyéből – zenében legalábbis – egészen Moldváig jutottak a résztvevők: a zsűri értékelésére várva ugyanis rögtönzött táncház kerekedett az aulában, nem kis részben a Hermann diákjainak köszönhetően, akik fáradhatatlanul muzsikáltak még a nap végén is. Kicsik, nagyok, ismerősök és ismeretlenek is mosolyogva ropták együtt a táncot – nagyon jó hangulatúra sikeredett az idei verseny befejezése.

A mulatság előtt persze még szépen sorban a zsűri elé álltak a fellépők. A döntő második napján a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, valamint a Németh László Általános Iskola, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola, a pákozdi Nemeskócsag Általános Iskola, a bicskei Prelúdium AMI, a mezőszentgyörgyi Eötvös Károly Általános Iskola, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és AMI, cecei Tehetség AMI, a piliscsabai Balla Zoltán AMI és a ráckevei Ránki György AMI diákjainak bemutatkozó produkcióit láthatták a jelenlévők.

Volt, aki „hozta a kötelezőt”, az előválogatón mutatott kitűnő formáját, másnak nem sikerült úgy a produkció, ahogyan tervezte, és olyan is akadt a diákok között, aki a nagy izgalom miatt majdnem vissza is lépett a szerepléstől, aztán mégis kiállt a zsűri elé, és szép eredményt ért el. Pénteken is sokfelé jártunk a dal- és zeneválogatásnak köszönhetően: a Hortobágytól kezdve Somogyon, a Rábaközön és Zalán át Moldváig, a Gyimesekig, a Mezőségig vitt az út, közben benéztünk Perkátára és Bogyiszlóra is, de Szlavóniából és a Felvidékről származó dallamokat is hoztak a versenyzők.

A zsűri – dr. Juhász Katalin, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa, Kubinyi Júlia, a Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett, Junior Prima díjas népdalénekes és Krajcsó Bence, okleveles ének-zene és népzenetanár, a Népművészet Ifjú Mestere – pénteken sem volt könnyebb helyzetben, mint az első napon, hiszen sok kiváló produkciót láttak-hallottak.

Az értékelésben ismét elhangzott, milyen nagyszerű munkát végeznek a népzenével foglalkozó pedagógusok a megyében, hiszen nekik köszönhető, hogy ennyi gyerek részt vett például ezen a versenyen is. Jó volt látni a sok együttmuzsikáló-éneklő csoportot, látszik, hogy nem kényszer, hanem belülről jön, örömöt szerez a közös muzsikálás.

Az első naphoz hasonlóan pénteken is arany és ezüst minősítéseket vehetettek át a gyerekek a zsűri tagjaitól, akik különdíjakat is átadtak az arra érdemeseknek. A különdíjakat – többek között könyveket, lemezeket, múzeumi belépőket – a Szent István Király Múzeum, a Fonó Budai Zeneház, a Néptáncosok Kellékboltja, a Csodák Palotája, a Sóstó Látogatóközpont, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria ajánlotta fel a verseny résztvevői számára.

A döntő pénteki napjának eredményei, a minősítések:

KIEMELT ARANY
Csillengő énekegyüttes (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, Székesfehérvár, Berki Lilla)
Gyuricza Eszter (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Hegedűs István)
Szabó Zselyke Réka (Ránki György AMI)
Zsiga és bandája (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Kneifel György)

ARANY
Bíró Zsófia Sára-Nagy Róza Kata (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Kaczor Dorottya)
Csipke együttes (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, Székesfehérvár, Berki Lilla)
Fritz Gréta (Tehetség AMI, Cece, felkészítő tanár: Iker Józsefné)
Illés Dóra (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Berki Lilla)
Kalász Dorottya-Klotz Fanni (Balla Zoltán AMI, felkészítő tanár: Kalászné Fuják Zsuzsanna)
Nagy Róza Kata (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Berki Lilla)
Pántlika gyermekcsoport (Székesfehérvári Németh László Általános Iskola, felkészítő tanár: Patonai Fábián Renáta)
Peresztegi Zsófia Noémi (Mezőszentgyörgy Eötvös Károly Általános Iskola, felkészítő tanár: Ádámné Németh Zsuzsanna)
Proity Dániel-Várszegi Bendegúz (Seregélyesi Baptista Általános Iskola és AMI, felkészítő tanár: Tárnok Ákos)
Szekeres Kamilla Apollónia (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Berki Lilla)
Tóth Balázs (Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Velence, felkészítő tanár: Győriné Nagy Erika Lilla)
Vígadozók Együttes (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Berki Lilla)

EZÜST
Csuti Dorina (Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Kneifel György)
Horváth Rebeka (Bicskei Prelúdium AMI, felkészítő tanár: Szanyi Bettina)
Jalkóczi Laura (Bicskei Prelúdium AMI, felkészítő tanár: Hauser Veronika)
Kovács Hédi- Vranszki Júlia (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Berki Lilla)
Lakat Mátyás Ferenc (Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola, felkészítő tanár: Berki Lilla)
Libizáré-labzom (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Kaczor Dorottya)
Nagybaconi Keresztes Balázs (Seregélyesi Baptista Általános Iskola és AMI, felkészítő tanár: Tárnok Ákos)
Nagy Boglárka (Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Sillo Réka)
Pacsirták (Bicskei Preludium AMI, felkészítő tanár: Szanyi Bettina)
Pákozdi Pacsirták (Pákozdi Nemeskócsag Általános Iskola, felkészítő tanár: Szabó Ágnes)
Szabó Emese (Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Sillo Réka)
Szabó Gellért (Balla Zoltán AMI, Piliscsabai telephely, felkészítő tanár: Gólya Márton)
Szabó Sára (Balla Zoltán AMI, Piliscsabai telephely, felkészítő tanár: Gólya Márton)


 

,