Hírek

Népi kézműves örökségünk alkotóműhelyei

2023. szeptember 1.   SZKKK  

2023 nyarán megjelent a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének új fényképes kiadványa, amely bevezeti az olvasókat a kézműves házak, műhelygalériák és nyitott műhelyek izgalmas világába. A kiadványban két fehérvári alkotóház, az SZKKK Felsővárosi Alkotóháza és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének Rác utcai otthona, a Kézművesek Háza is helyet kapott.

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnökségének ezzel a kiadvánnyal az a célja, hogy megismertessék olvasóikat a népi kézműves közösségi alkotóházak és a mesterek által működtetett műhelygalériák, nyitott műhelyek történetével, valamint fotókon is bemutassanak olyan helyszíneket, ahol népi kézműves tevékenység folyik. Szeretnék minél szélesebb körben felkelteni az érdeklődést a népi kézművesség iránt, hiszen a magyarság tárgyi anyanyelvének megismertetése fontos feladatuk. Vallják, hogy a népi kézműves alkotóházaknak, műhelygalériáknak, nyitott műhelyeknek meghatározó szerepük van a helyi közösségek azonosságtudatának formálásában. Meggyőződésük, hogy a magyar kulturális örökség megismertetésében, továbbadásában hiánypótló szerepük van.

A két fehérvári alkotóházat kiemeltük a kiadványból, amely ezek alatt teljes egészében is átlapozható, olvasható. Ehhez a teljes képernyős módot ajánljuk.