Hírek

Két nap gyereknap: jön a Hetedhét Játékfesztivál

2024. május 2.   SZKKK  

A gyermeknapi hétvégén, május 25-én és 26-án újra a gyerekeké lesz a fehérvári belváros: a Hetedhét Játékfesztivál mindkét nap délelőtt tíz órától este hétig várja a családokat sok-sok játékkal, zenés-mesés színpadi programokkal. Többek között Farkasházi Réka és a Tintanyúl Zenekar, Varró Dániel és Molnár György, a Kabóca Bábszínház, valamint Szalóki Ági és gyermekzenekara szórakoztatja majd a közönséget a Városház téren. Lesz persze Hétpróba is, amelyben idén a játékmúzeumban lakó babák szorulnak segítségre. Mókáznak a gólyalábasok, az utcai játékelemek között pedig régi ismerősökkel és újdonságokkal is találkozhatnak a fesztivál látogatói – a részletekről csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be Róth Péter alpolgármester, dr. Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum szakmai vezetője és Sábián Anna, az SZKKK programszervezője.

„Május utolsó hétvégéje hagyományosan a gyermekeké Székesfehérváron, és szerencsére idén ismét kétnapos Hetedhét Játékfesztivált tudunk tartani. Köszönöm a Játékmúzeum és az SZKKK kollégáinak munkáját, hogy nagyszabású, programokkal teli hétvégével készülhetünk, ezúttal a legfiatalabb fehérváriakat megszólítva” – mondta Róth Péter alpolgármester, szeretettel invitálva mindenkit a május végi eseményre. Kifejezte abbéli reményét is, hogy a fesztivál után sem szomorú baba, sem szomorú kisgyermek nem marad Székesfehérváron.

Ez a szervezők célja is, hogy a fesztiválra érkező gyermekek vidámak legyenek, és hogy a Hétpróba története során kezdetben szomorú babák is végül felviduljanak – erősítette meg dr. Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum szakmai vezetője, megköszönve az önkormányzat támogatását az immár egy évtizedes múltra visszatekintő rendezvényhez. „Ezalatt a tíz év alatt kialakult már a programsorozat hagyománya, menetrendje. Három fontos alappillére van a Hetedhét Játékfesztiválnak: a színpadi programok, az utcai játékelemek és a Hétpróba – ez utóbbi nagyon szervesen kapcsolódik a Hetedhét Játékmúzeumhoz és annak gyűjteményéhez. Most is a kiállításból inspirálódunk, az itt látható tárgyakra épül az a történet, amellyel játszani hívjuk a gyermekeket, a családokat” – kezdte dr. Nagy Veronika, elmesélve a mindkét napon, akár több részletben is teljesíthető Hétpróba kerettörténetét.

Angelika baba szomorú: egy telefonbeszélgetést véletlenül meghallva azt hiszi, hogy „anyukájuk”, a muzeológus elhagyja őket. Ezért aztán a babák összefognak, és lázas szervezkedésbe kezdenek, hogy maradásra bírják. Ehhez azonban a Hétpróbán résztvevő gyerekek segítségére is szükség van. A hétpróbázók a feladatok között találnak éneklős és babaöltöztetős kihívást, segíteni kell a restaurátornak a sérült babák gyógyításában, rendet kell tenni a bababútorok között, de a papírszínház kulisszái mögé is beleshetnek a vállalkozó kedvűek. A játékhoz szükséges menetlevelet a Városház téren kapják meg a résztvevők. A Hétpróbában azért is érdemes részt venni, mert aki legalább három pecsétet megszerez, az a Rotary Klub jóvoltából vasárnap kap egy finom jégkrémet – aki pedig az összes feladatot sikeresen teljesíti, belépőt kap a Hetedhét Játékmúzeumba és a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeumba.

A Hetedhét Játékfesztivál igazi paradicsom a gyerekeknek, akik ebben az évben is rengeteg játékot próbálhatnak ki a Városház téren és a Fő utcán – ezeket Sábián Anna, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ munkatársa ismertette. Lesz Molyolda a régmúlt játékaival, Zuggó Ládavasút, Paprika Jancsi csúzlizdája, Tudor táblás játékok, Bóbita Lovagi Torna – hogy csak néhányat említsünk a sok közül, de lesz mód kézműveskedésre is, hiszen jönnek a Magyar Hagyományőrző Faművesek. A hangszersimogatóban ismert és kevésbé ismert hangszereket lehet kipróbálni, a legóépítésben pedig versenyezni is lehet, így a kisebbek és a nagyobbak is biztosan találnak kedvükre valót a választékban.

Ahogyan azt megszokhattuk, sokszínű, nagyon igényes színpadi műsor várja a közönséget. A fesztivál nyitányára, szombaton 10 órára a Szárnyas Sárkányok gólyalábasai csalogatják majd a közönséget, és mókáznak is egy jót a Városház téren. A színpadi programokat a Magyar Népmese Színház kezdi Az aranytollú madár című előadással, kettőtől Varró Dániel és Molnár György érkezik a Gyereknapi hetvenkedő című műsorral, négykor a Csimota zenekar veszi birtokba a színpadot, a napzáró produkció pedig Farkasházi Réka és a Tintanyúl Zenekar családi koncertje lesz. Vasárnap tízkor a Fehérvári Fúvószenekar és Kamarás Emese interaktív klasszikus zenei koncertjével indul a színpadi műsor, kettőkor a Kabóca Bábszínház várja a nézőtérre a gyerekeket a Miaú és Vau című előadásra, négykor a MárkusZínház Az égigérő fa című előadását élvezheti a közönség, hattól pedig Szalóki Ági és gyermekzenekara koncertje kínál színvonalas szórakozást a kicsi és nagyobbacska látogatóknak.

A rendezvény állandó programja a Hozd el kedvenc játékodat!, amelyben fotók készülnek a kis látogatókról, és a kedvencükhöz kapcsolódó történetet is megörökítik a múzeum munkatársai. A Hétbolha játékcserebere keretében gyűjtött játékokat ebben az évben is az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlják fel a szervezők.
Részletes program »