Hírek

Királyok és kardforgatók a Belvárosban

2024. augusztus 3.   SZKKK  

Utolsó epizódjához érkezett a Székesfehérvári Királyi Napokat felvezető sorozat: augusztus első szombatján a Magyar Szent Család – vagyis Szent István király, felesége, Boldog Gizella királyné és fiuk, Szent Imre herceg – óriásbábjai a Sub Rosa régizenei együttes muzsikusai és a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tagjai kíséretében várták a rajongókat a Belvárosban.

Már csak egy hét választ el bennünket a város legnagyobb kulturális eseményétől, a Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztiváltól. A tíznapos rendezvény népszerű szereplői a történelmi alakokról formázott óriásbábok: a 23 tagú óriásbáb-család tagjai az elmúlt hetekben háromfős csapatokban mutatkoztak be a közönségnek – és a régi rajongók mellett számos újat is szereztek maguknak. Az utolsó Királyok a Belvárosban eseményen államalapító Szent István király, felesége, Boldog Gizella királyné és fiuk, Szent Imre herceg fogadta az alattvalókat a Vörösmarty Színház előtt, ahol Szabó Miklós mutatta be az óriásbábokat a nagy számban összegyűlt közönségnek.

Az erős szél miatt az óriásbábok itt is maradtak, nem tudtak részt venni a felvonuláson, de a kardforgatókat természetesen a szél sem tartotta vissza attól, hogy látványos bemutatót tartsanak a Városház téren. A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje már két évtizede színesíti a fehérvári és az ország más városaiban rendezett történelmi programokat. Harcászati bemutatóikon korhű fegyvereik, vértjeik segítségével időutazásra hívják a nézőket, akik a látvány mellett minden alkalommal pontos történelmi ismeretekkel is gazdagodhatnak. Így volt ez most is: a közönség megismerhette a történelmi kardvívás alapjait és a fegyvereket. A vitézek párbajok és egy kisebb ütközet formájában mutatták be, hogyan harcoltak eleink.

A program a Zichy ligetben, a Zenepavilonnál Tasnádi Bence és Várvölgyi Szabolcs nagy sikerű John Lennon-estjével folytatódott. A két zenész 2020-ban, John Lennon születésének nyolcvanadik, halálának negyvenedik, és a The Beatles feloszlásának ötvenedik évfordulója alkalmából állította össze ezt a műsort a legendás zenész dalaiból, s azóta töretlen sikerrel adják elő az ország különböző pontjain. Lennon dalai tele vannak fájdalommal és reménnyel – zenéje hol vidám, hol pedig nagyon komor. A közönséget köszöntve Tasnádi Bence nem titkolta, hogy hozzájuk a Beatles késői korszaka áll közelebb, az ebben az időszakban született dalok már előrevetítették a későbbi szólóalbumokat – köztük Lennon lemezeit is, amelyek közül az Imagine volt a legsikeresebb szólóalbuma. Az est ennek az albumnak címadó dalával indult, amely a világbéke himnuszává vált. A koncert több ráadással zárult, a közönség nehezen engedte el a zenészeket.

 


 

, ,