Hírek

Tökfaragó délután és felvonulás Kisfaludon

2024. október 18.   SZKKK  

A kisfaludiak népszerű rendezvényének, a tökfaragó délutánnak adott helyet pénteken délután a Kisfaludi Közösségi Ház. Az elkészült töklámpásokkal a résztvevők fel is vonultak a városrész utcáin.

A töklámpás készítése, a tökfaragás régi hagyomány hazánkban – az első erről szóló történet egészen Salamon királyunk idejébe nyúlik vissza. A 20. század eleji paraszti világban már kifejezetten kedvelt volt Magyarországon a töklámpások készítése, amellyel ijesztgették, heccelték egymást a fiatalok. Manapság már inkább lakásdísznek használják ezeket a látványos lámpásokat, amelyekben gyertya vagy mécses szolgál fényforrásként, ők maguk pedig általában fejet formáznak.

A városrészben élők késekkel, kanalakkal felfegyverkezve érkeztek az eseményre, amely a Kisfaludi Hagyományőrző Egyesület és az SZKKK közös szervezésében zajlott. Kicsik és nagyok közösen munkálkodtak az ötletesebbnél ötletesebb tökfejeken és lámpásokon: nevető tök, mogorva tök vagy cicaarcú tök egyaránt kikerült az ügyes kezek alól. Az elkészült töklámpásokkal a résztvevők fel is vonultak a városrész utcáin, és és a Bringa Presszó jóvoltából vendéglátásban is részesültek.

Fotó: Nagy Norbert és Stáczer Lívia

 


 

,