Hírek

Mesés kertek, ügyes kezek

2018. május 10.   Hajnal Csilla  

A Hetedhét Játékfesztivál szombati napján, május 26-án délelőtt Mesés kertek címmel gyermek kertépítő versenyt rendeznek Székesfehérváron, a Zichy ligetben. A versenyen a város 23 óvodás csoportja vesz részt.

Az óvodás korosztályt megszólító versennyel Székesfehérvár a mosonmagyaróvári, már nyolcadik éve megrendezett „Apró kezek, csoda kertek” elnevezésű programhoz csatlakozik. Tavaly és tavalyelőtt fehérvári gyerekek – az Arany János iskola és a Gyöngyvirág Óvoda csapata – sikerrel szerepeltek a megmérettetésen, ez adta az ötletet, hogy 2018-ban Fehérváron is legyen hasonló verseny – tudtuk meg Deák Lajosné önkormányzati képviselőtől, aki elmondta: a verseny célja, hogy a legkisebbek játékos formában ismerjék, szeressék meg a természetet, a kertészkedés alapjait.

A versenyt első évben a nagycsoportos óvodások számára hirdették meg. A város minden intézményéből egy-egy csoportot hívtak meg, így 23 csoport munkájának eredményét láthatják majd az érdeklődők a Zichy ligetben, a Zenepavilon mellett május 26-án. Az óvodai csapatok egy maguk választotta fantázianéven szerepelnek majd a versenyben.

A feladat egy 200×120 centiméteres, előre elkészített virágágyásba a gyerekek által kigondolt, pedagógus vagy szülői segítséggel kivitelezett fantáziakert kialakítása. A kert témáját bármelyik közismert meséből meríthetik a kis versenyzők. A helyszínen a kert megépítésére egy óra áll majd a gyerekek rendelkezésre: mivel a versenyt közös felkészülés, gyakorlás előzi meg az intézményekben, a helyszínen a felnőttek már nem segíthetik a csapatokat, maguknak kell kialakítaniuk az ágyásban a kertet. A munkához csak természetes anyagokat szabad felhasználni, illetve azokat az apró berendezési tárgyakat, amelyeket az év során, ugyancsak természetes anyagokból, előkészítettek.

A verseny első évében mindenki emléklapot kap, de lesz közönségszavazás is, amelynek végén az első három helyezett külön díjazásban is részesül – emelte ki Deák Lajosné, aki arról is szólt: a felkészülésben az év folyamán információkkal, tanácsokkal segítették az intézményeket, amelyek a felmerülő költségekhez anyagi támogatást is kaptak az önkormányzattól.

A kiskertek mintegy két hétig maradnak a Zichy ligetben, hogy minél többen láthassák az alkotásokat. Ebben a két hétben a kertek ellenőrzése és rendben tartása az óvodák feladta lesz. A növények öntözését a Városgondnokság vállalja. A mesék ihlette kiskerteket két után el kell bontani, de minden bizonnyal több óvoda újra felállítja majd azokat a saját udvarában.

A Mesés kiskertek verseny a gyereknapot megelőző szombaton, május 26-án reggel 9 órakor kezdődik.