Hírek

Teddy hazatérhetett, a hétpróbások segítettek

2018. május 27.   Hajnal Csilla  

Rengeteg koronás főt láttunk a hétvégén a fehérvári belvárosban: királylányok és királyfiak jártak a Fő utcán és a Városház téren, nem is kevesen. A Hetedhét Játékfesztivál idén is nagy siker volt, a számtalan játék, a mackókereső kaland, a kézműves foglalkozások, a nívós színpadi műsor sok kis- és nagyobbacska gyereknek szerzett örömöt szombaton és vasárnap.

A vasárnapi zárás előtt fél órával szinte futva érkezett néhány gyerek a Hetedhét Játékmúzeum Réber-termébe Mikkamakkához, hogy megszerezze a mackókereső játékhoz szükséges térképet. Lázár Ervin kedves macskafigurája volt ugyanis az idei Hétpróba történetének egyik kiindulópontja: aki nála, vagy a másik teremben Piroskánál jól felelt a kérdésekre, máris indulhatott az erdőben elveszett Teddy mackó keresésére. Az idei feladatok próbára tették a gyerekek hallását, látását, tapintó, sőt a szagló érzékét is, a Játékmúzeum mellett ebben az évben a Deák Gyűjteményben is várta őket megoldásra váró rejtély. A lelkes mackókeresőknek hála a nap végére előkerült Teddy, Nagy Veronika, a múzeum vezetője be is mutatta őt a gyerekeknek a színpadon, akik nagy ovációval fogadták a bájosan bumfordi medvét.

De amíg eddig eljutottunk, sok minden történt a mesebeli erdővé változott belvárosban, ahol szinte minden lépésnél várta valamilyen attrakció a gyereksereget. A Mátyás király-emlékműnél sok, akár közösen is játszható játék mellett a felhővadászatban az egyéni teljesítmény számított, ahogyan a lovagi címre pályázók elé állított feladatokban is. Lányok, fiúk egyaránt sorban álltak a sátraknál, hogy bizonyítsák rátermettségüket: a bicikli módjára hajtott játékokban nemcsak ügyesnek kellett lenni, hanem kitartónak is. Végül nagyon sokan térdepelhettek le a délutánra már kissé fáradt király elé, hogy óriási kardjával illetve vállukat lovagjai közé fogadja őket.

A Játékmúzeumban sokan nézelődtek a Hétpróba végeztével, a Réber-teremben újrarendezett kiállítás pedig a felnőtteket is elvarázsolta, sőt, talán őket még jobban. A Játékfesztivál kiváló alkalom volt megismerni a tárlatot, sokan csodálkoztak rá a grafikus kitűnő vonalrajzaira, a Lázár Ervin világát megidéző szőnyegre, az ablakok előtti árnyékolókra. S ha már kultúra: nagyszerű, színvonalas programok várták a gyerekeket a színpadon is. A mi kedvencünk a Mesebolt Bábszínház marionett előadása volt, a Dobronka cirkusz igazi különlegesség volt a programok között, de persze a Vaskakas Bábszínház, a Tintaló Társulás, a Bóbita Bábszínház és Fabók Mancsi is szép pillanatokkal ajándékozta meg a kicsiket. Ahogyan Palya Bea, Bolba Éva és a JAZZterlánc koncertje, no és a Klárisok zenekar interaktív műsora, amelyben zenészekkel együtt énekeltek, táncoltak is a gyerekek. Megmozgatta a közönséget a Megadance táncosainak produkciója is, ők a vasárnap a Váradi Eszter Sára és Németh Mariann által kezdeményezett jótékonysági akció keretében léptek fel Keller Jánossal együtt. Az adománygyűjtő akcióban játékokat vártak, amelyeket a műsor keretében adtak át a megyei gyermekvédelmi központban élő gyerekek képviselőinek.

Ebben az évben is gyarapodott a Hetedhét Játékmúzeum virtuális gyűjteménye, sok kis látogató hozta el magával kedvenc játékát, hogy fotó készüljön róla a jövő számára, sokan azt is elmesélték, hogy miért éppen ez a kedvencük. És idén is volt lehetőség ügyeskedni, varrni például Manyi varrodájában, vagy – stílusosan – macis képet készíteni szép, színes gipszkeretbe, szalvétatechnikával: sok-sok nagyit, apukát, anyukát láttunk, amint óvatosan, tenyerükben egyensúlyozva vitték a kis művészek után az alkotásokat.

Érdemes volt a hétvégén a Zichy ligetig is elsétálni, ahol a fesztivál nyúlványaként az idén először megrendezett gyermek kertépítő verseny eredményét lehet látni. A Mesés kertekben a hupikék törpikéktől a sünin keresztül a három lepkén át egészen a Kisvakondig sok-sok mesét „öntöttek virágba” az ovis csoportok. Csudás kiskertek születtek, még két hétig láthatóak, ajánljuk őket mindenki figyelmébe.

Hajnal Csilla
Fotó: Molnár Artúr (ÖKK), Igari Balázs és Lőrincz Miklós