Hírek

Készülnek az új óriásbábok

2018. június 14.   Lőrincz Miklós  

Ezen a héten zajlott a Fehérvári Programszervező Kft. óriásbábkészítő tábora a Vörösmarty Színházban: a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Tóvárosi Általános Iskola és a Széna Téri Általános Iskola harminc diákja Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus tervei alapján, Majoros Gyula bábkészítő mester, valamint Ujj Zsuzsa keramikus iparművész és lánya, Zsófi irányításával közösen munkálkodott az idei Koronázási szertartásjáték két új óriásbábján, II. Andráson és Szent Erzsébeten.

A Székesfehérvári Királyi Napok és a Koronázási Ünnepi Játékok legemlékezetesebb szereplői azok az óriásbábok, amelyek egy-egy Árpád-házi királyunkat vagy családtagjait formázzák. Minden évben bővül a történelmi figurák sora az adott évben bemutatandó Koronázási szertartásjátékhoz kapcsolódva. Az is hagyománnyá vált, hogy a művészek fehérvári diákokkal közösen dolgoznak a Vörösmarty Színházban. A tábor négy napja során elkészítették a királyi koronákat, öveket, ékszereket és kiegészítőket, valamint a bábruhák mintájának sablonjait; az óriásbábokat a bábkészítő mester júliusban fejezi be.

A harmadik napon a diákoknak Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa beszélt a koronázási szertartásjátékokról és az idei főszereplő, II. András életéről. A fiatalok megtudhatták, hogy II. András ízig-vérig modern uralkodó volt, és mint ilyen, az Árpád-házban előzmény nélküli. Az újdonságok csigázták képzeletét. Az álmokhoz sok pénz kell, II. András gyakran került pénzszűkébe – megreformálta hát a gazdaság rendszerét, modern törvényeket alkotott és energikus külpolitikát folytatott. Háromszor nősült, öt gyermeke közül Béla IV. Béla néven követte őt a trónon, és lett a tatárjárás utáni második honalapítónk. Erzsébet lányában az Árpád-ház negyedik szentjét tiszteljük.

Az utolsó napon a táborlakók a korábbi óriásbábok kiegészítőit is felújították, sőt, saját ruhadarabjaikat és apróbb használati tárgyaikat, például a telefontokokat, tolltartókat is díszíthették a tanult technikákkal. A gyermekek boldogan, kézműves technikai tudással és sok-sok izgalmas élménnyel, új barátokkal gazdagodtak.

A tóvárosiak és a Széna tériek nagyon kedves gondolatokat is megfogalmaztak a tábor végén:

Tisztelt Vörösmarty Színház!
Tisztelt Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata!

A Tóvárosi Általános Iskola nevében szeretném megköszönni ezt a fantasztikus lehetőséget! Felsős diákjaink rendkívül jól érezték magukat. Majoros Gyula irányításával fiaink fűrészeltek, műanyagokat formáztak, fúrtak és faragtak. Mindezt sok humorral fűszerezve tették. Lányaink Zsuzsa vezetésével ragasztottak, festettek, díszítettek, szebbnél szebb ékszereket készítettek. Ebben a néhány napban igazán sok tudással gazdagodtunk. Tanítványaink külön kiemelték a szeretetteljes vendéglátást és a finom ebédeket.
Már most jelezték, hogy ők bizony jövőre is szívesen eljönnének!

Székesfehérvár, 2018. 06. 14.
Rózsahegyiné Szaniszló Judit

Szabó Kira, Major Dóra, Kovács Brigitta, Puska Zselyke, Galambos Zoltán,
Bihari J. Armand, Fekete Tamás, Gombás Cintia, Tímár Annabella

És a Széna Téri Általános Iskola köszönő sorai:

Nagyon jól éreztük magunkat. Sok új technikát kipróbálhattunk. Mi Szent Erzsébet ékszereit készítettük. Ékköveket, nyakékeket festettünk, díszítettünk. Régebbi bábok kiegészítőit is felújítottuk az egyik délelőttön. Sok új barátot szereztünk a másik iskola tanulói között. Segítettünk egymásnak és egy jó közösség alakult ki. Az étterem is szép volt és finom ebédet kaptunk.
Köszönjük, hogy itt lehettünk. Jövőre is szívesen jövünk.

Fotó: Igari Balázs, Tia és Bakurecz Ildikó


 

,