Hírek

A modern zenétől a nagy szoprán szerepekig

2018. június 12.   Hajnal Csilla  

Az iskolában rockot és népzenét énekelt, de főiskolásként rátalált az operára. Sarah Tisba a Verdi Konzervatóriumba járt, a fiatal énekesnő már énekelte a Pillangókisasszony és a Traviata címszerepét is. Augusztus 12-én őt is hallhatjuk a Musica Sacra koncertjén.

Rómában született, 1989-ben. Már gyermekként szenvedélyesen érdeklődött a zene és a színház iránt. Tizenegy éves korában kezdte zenei tanulmányait a Varese Európai Iskolában, előbb zongorázott, majd 14 évesen a modern ének felé fordult. Énekelt jazzt, fellépett Olaszország egyik népszerű zenekarában, az olasz népzenét modern zenékkel vegyítő muzsikát játszó Collettivo Mazzulataban is, de ekkoriban még – erről egy interjúban mesélt – rockot, Van Halen és Deep Purple darabokat is énekelt.

A párizsi Madeleine templomban szólistaként szerepelt Vivaldi Gloria című művének előadásában, és egyre inkább elkötelezte magát az operaéneklés irányába. 2011 szeptemberében Rossella Liberti énektanárnő segítségével végzett egyéves felkészülést követően maximális pontszámmal vették fel a Como-i Giuseppe Verdi Konzervatórium hároméves énekesi képzésére. Tanulmányai során régizenével foglalkozott, tanárai, Antonio Eros Negri és Anna Maria Chiuri irányítása alatt Monteverdi, Vivaldi, Carissimi, Purcell műveit énekelte.

Az olaszországi Cernobbio városában évente megrendezett zenei fesztiválon, 2012-ben Elio (az Elio e le storie tese nevű milánói rockegyüttes vezetője) és a zongorista Roberto Prosseda közös koncertje előtt lépett fel. Ugyanebben az évben a veronai nemzetközi Maria Callas énekversenyen döntőbe jutott. A következő évben, 2013-ban debütált először Bergamóban a „L’opera a Palazzo” rendezvénysorozat keretében a Don Pasquale Norinájaként, majd Adina szerepében a Szerelmi bájitalban. Ezt követi Paviában Musetta szerepe a Bohéméletben és Zerlináé a Don Giovanniban, áprilisban pedig Comóban a Bruno Dal Bon karmester által vezényelt előadáson Gulnara szerepét énekelte A Kalózban. Az utóbbi években énekelt a Turandotban a maszkati operában, Ománban, valamint a Pillangókisasszony és a Traviata főszerepében is fellépett. Ebben az évben az Othello Desdemonája és a Falstaffban Alice Ford szerepe vár rá. 

Hajnal Csilla

 


 

,