Hírek

Komoly- és könnyűzene a Királyi Napokon

2018. augusztus 8.   Lőrincz Miklós  

A Fehérvár TV mai Art Café című műsora is a pénteken kezdődő Székesfehérvári Királyi Napok részleteibe vezette be a nézőket: az élő adásnak zenészek, színészek és a 11 napos eseménysorozat főszervezője volt a vendége.

Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője, aki az egész ünnepi programsorozatot összefogja, elsőként a pénteki megnyitóról beszélt Látrányi Viktória szerkesztő-műsorvezetőnek, hiszen az adás hátterében is folyt a Városház téri színpad építése. Mint mondta, minden évben igyekeznek újdonságot csempészni a műsorba – idén például a megnyitót záró fényshow is új lesz. A pénteken 20.30-kor kezdődő esemény a Mátyás király-emlékévhez csatlakozva Mátyás és Beatrix esküvőjét jeleníti meg táncosok, zenészek, zászlóforgatók közreműködésével, de az eseményről természetesen nem hiányozhatnak a királyi óriásbábok sem. A megnyitó végén szokás szerint felkapcsolódnak az ünnepi fények, és elindul a Fő utcán a mozgó történelmi képregény is, bemutatva II. Andrást, az idei ünnepségsorozat főszereplőjét.

Nem ez lesz az egyetlen fényjáték: Benkő-Igaz Krisztina felhívta a figyelmet arra a különleges 3D-s épületvetítésre, amely ezen a hétvégén lesz látható a Székesfehérvári Járásbíróság homlokzatán, és Falvay Miklós fényjátékaira is, amelyek a rendezvénysorozat második felében színesítik az estéket.

A műsorban szóba kerültek a könnyűzenei koncertek is: rögtön a megnyitó után Szalonna és Bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák tartanak lemezbemutató koncertet, de jön majd Szabó Balázs Bandája, a Magna Cum Laude, Anna and the Barbies Kiss Tibivel, a Fehérvár Big Band pedig sztárfellépők közreműködésével fergeteges swingestre készül. A második hétvégén, a Koronázási Ünnepi Játékok idején hagyományőrző csapatok töltik meg a Zichy ligetet, a Fő utcán és a Városház téren is középkori forgatagba csöppenhet minden erre járó.

A műsor vendége volt Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója és Bondor Erika, a zenekar koncertmester-helyettese is, akik a Musica Sacra koncert próbájáról érkeztek. Mint mondták, az idei hangverseny kisebb jubileumot is jelent, hiszen ez lesz az ötödik koncert, és több korábbi hangversenyhez hasonlóan ezúttal is olasz szerző egyházzenei művét választották, Rossini Kis ünnepi miséjét. A művet neves olasz szólisták közreműködésével adják elő, a karmester Janos Acs lesz. Major István szerint Rossini remekműve spirituális élményt nyújt a hallgatóság számára, különösen ezen a szakrális helyszínen – és javasolta a nézőknek, hogy keressenek rá az interneten, hallgassanak bele, garantáltan kedvet kapnak a jegyvásárláshoz.

A vendégek nem titkolták, hogy kíváncsian várják az ünnepi eseménysorozat többi programját is, főként a nemzetközi néptáncfesztivált és a Koronázási szertartásjátékot. Produkcióval is készültek: egy másik olasz zeneszerző, Boccherini darabjával szórakoztatták a tévénézőket és a Városház téri járókelőket.

A műsor második felének témája a Koronázási szertartásjáték volt: Sághy Tamás, aki a II. Andrást formálja meg a produkcióban és Závodszky Noémi, aki Zsófia grófnét, Szent Erzsébet kiállhatatlan anyósát alakítja, egyaránt arról beszélt, hogy nagy örömmel vették a felkérést ezekre a szerepekre. Mint mondták, mindketten harmadszor vesznek részt a szertartásjátékban, és az évad végéhez közeledve már faggatták Szikora János rendezőt, hogy idén is számít-e rájuk a különleges produkcióban. Sághy Tamás elárulta, hogy elég sűrű volt a nyári programja, például 18 előadása volt az Egri Pinceszínházban, és egy nagyjátékfilmet is forgatott, így késve kapcsolódott be az itteni próbafolyamatba, de hamar behozta a lemaradást.

Závodszky Noémi arról is beszélt, hogy a produkció különleges ötvözete a színháznak és a filmnek, hiszen, miközben az óriási színpadon játszanak, arra is ügyelniük kell, hogy mi látszik a ledfalon, ahol az operatőrök jóvoltából egész közeli jeleneteket láthatnak a nézők. Beszélt az összetett szerepekről is, amelyet játszaniuk kell, saját karaktereik mellett megidézve a kort is. Mint mondta, ő a valós történelmi személyiségeket szereti hitelesen eljátszani, a történelmi hűséghez ragaszkodva.

Kép és szöveg: Lőrincz Miklós


 

, , ,