Hírek

Az élet magja – IV. Béla koronázása

2019. július 25.   Hajnal Csilla  

Szent István koronázásával kezdődött 2013-ban az a történelmi sorozat, amely az Árpád-ház nagy királyainak állít emléket Székesfehérváron. Ebben az évben a „második honalapító”, IV. Béla király koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező a Nemzeti Emlékhelyen. Augusztusban három alkalommal, 17-én, 18-án és 19-én láthatja a közönség az előadást, amelyben idén jelentős szerepet kap az immár 21 tagúra bővült királyi óriásbáb-család. Az uralkodót Lábodi Ádám alakítja, a sokszereplős produkciónak 80 határon túli fiatal is részese lesz az egykori Nagyboldogasszony-bazilika romjai fölé épített hatalmas színpadon.

Képzeljenek el egy fiút, aki hétéves, amikor az összeesküvő főurak a szeme láttára meggyilkolják az anyját. Egy fiút, akinek már nyolcévesen – igaz, csak jelképesen – a fejére teszik a koronát. Tizenkét évesen saját udvartartása van, nemsokára pedig egész Erdély hercege és ura. A megtorlatlanul hagyott bűn miatt megromlik a viszonya gyengekezűnek tartott apjával, a nagyravágyás és anyja halála miatti bosszú fűti fiatal lelkét, de a trónra még sokáig kell még várnia. Majdnem harmincéves, mire beleülhet, hogy rövidesen kénytelen legyen bizonyítani: méltó-e a hatalomra? Képes lesz-e megvédeni az országot a tatároktól, akiknek harci filozófiájuk tömör és kegyetlen: kirabolni és legyilkolni az ellenséget, meggyalázni családját. Képes lesz-e vajon elhinteni újra az élet magjait azután, hogy a niederaltaichi kolostor évkönyvébe 1241-ben a barátok feljegyezték: „A Magyar Királyság 350 év után megszűnt létezni!”

A Szikora János rendezésében készülő előadás ezekre a kérdésekre is keresi a választ, de a történelmi események mellett az országot újjáépítő uralkodó személyes életébe is bepillantást enged, tettein keresztül mutatja meg emberi nagyságát. Az idei Koronázási szertartásjátékban a rítus hangsúlyos lesz, de nem uralja az előadást, átengedi a terepet a minden szempontból kiemelkedő élettörténetnek – fogalmazott a rendező a darabbal kapcsolatban, amely idén a „végén kezdődik”, a koronázással indul, hogy aztán szertartás további jelenetei is beleszövődjenek a történetbe.

A darab többször is „visszaugrik” az előző évi előadás képeire, láthatjuk például a fiatal Bélát, amint apjával, II. Andrással vitatkozik a hatalomról, az uralkodói lét kihívásairól. Ezek a jelenetek megerősítik a nézőben azt az érzést, hogy egy hét éve tartó sorozat egyik epizódját látják, amely egyre inkább az előző részekre épül, azokkal összefügg. Fontos párhuzam a tavalyi előadással Margit jelenléte: egyszerűbb élete okán dramaturgiailag kevésbé hangsúlyos a szerepe, mint Erzsébeté, de személyében a második meghatározó szent lányt tisztelhetjük és ez jelentőssé teszi – emelte ki Szikora János, aki azt is elmondta: a színpad képe – kisebb változtatásokkal – a tavalyihoz hasonlít majd. Idén is sokszereplős darabot láthatunk a Nemzeti Emlékhelyen, amelyben jelentős szerep jut az idén már 21 tagúra bővült királyi óriásbáb-család figuráinak. A színészek mellett táncosok és a Rákóczi Szövetséggel való együttműködésnek köszönhetően 80 határon túli fiatal is részese lesz a produkciónak, amelyben a címszereplőt Lábodi Ádám alakítja, felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, a narrátort Mihályi Győző, Szent Margitot Varga Lili, Batu khánt pedig Sághy Tamás játssza augusztus 17-én, 18-án és 19-én Székesfehérváron.

Információ és jegyvásárlás: www.koronazas.hu

Fotó: Kiss László


 

, ,