Hírek

Történelem, hagyomány és újdonságok

2019. július 7.   Hajnal Csilla  

Táncosok a világ négy égtája felől, katona- és fúvós zenekarok a belvárosban, a hazai könnyűzenei élet legjobbjai a Zichy-színpadon, különleges fényjátékok, a Dunántúl népi hagyományai a tereken, hamisítatlan középkori hangulat, hagyományőrzők, királyi óriásbábok, függőleges mesék, lovagi torna és számos gyerekprogram, élő óriás sakk a száz négyzetméteres sakktáblán, IV. Béla koronázása a Nemzeti Emlékhelyen – idén augusztusban is izgalmas, érdekes és látványos programokat kínál minden korosztálynak a Székesfehérvári Királyi Napok gazdag programsorozata, amelyről szombaton tartottak sajtótájékoztatót a Vörösmarty Színház előtt.

Augusztus 20-át Szent László király tette ünneppé: az uralkodó 1083-ban ekkor emeltette oltárra az államalapító király relikviáit a székesfehérvári koronázótemplomban. Ettől az időponttól kezdve tiszteljük István királyt szentként. Ezt később az 1222-ben kiadott Aranybulla is megerősítette. A törvény azt is kimondta, hogy a Királyi Napokat Székesfehérváron kell megülni. Az úgynevezett törvénylátó napokhoz fényes ünnepségek kapcsolódtak – a királyi város zenével, tánccal, mulatsággal köszöntötte vendégeit. Ezt a történelmi örökséget az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata őrzi: a sokszínű fesztivál évről évre értékes, minőségi programokkal, kulturális csemegékkel lepi meg a városlakókat és az ide érkező vendégeket egyaránt.

„Tavaly találkoztam egy családdal, akik – bár akkor még csak az első napokon voltunk túl – megígérték, hogy biztosan visszajönnek idén is a Székesfehérvári Királyi Napokra. Őket és persze mindenkit mást is várunk augusztusban” – invitálta a közönséget a tájékoztatón a polgármester, Cser-Palkovics András, aki arról is beszélt: színvonalát tekintve talán a legmagasabb minőségű történelmi fesztivál ez ma, amelynek tartalmán túl a szellemisége is fontos. A programok alapjául szolgáló koronázás, amely évszázadokon át meghatározó jelentőségű volt államiságunk szempontjából, itt történt – ezt a rítust hitelesebb helyen, mint Székesfehérvár, nem is lehetne megidézni. A polgármester úgy vélte, a rendezvénysorozatot bemutató 40 oldalas kiadvány is bizonyítja, a fesztivál rendkívül sokrétű, mindenki megtalálhatja benne a maga számára megfelelő programot, ráadásul egy nagyon jó hangulatú esemény részesei is lehet, aki ellátogat Fehérvárra augusztus 9–20. között. A városvezető köszönetet mondott mindazoknak, aki hosszú hónapok óta dolgoznak már a programok előkészítésén. Ezek közül kiemelte a Koronázási szertartásjátékot és a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivált, amelyet idén már 24. alkalommal rendeznek, az elmúlt években 60 országból 150 együttesnek, mintegy ötezer fellépőnek tapsolhattak a nézők.

Az ünnepnap köré szervezett eseménysorozat megnyitója augusztus 9-én, pénteken 20.30 órakor lesz a Városház téren: a fesztivál nyitányán egy dramatikus történelmi játékot láthat majd a közönség, amelyben közreműködnek az Alba Regia Táncegyüttes, a Székesfehérvári Balett Színház és a Megadance Táncstúdió táncosai, az Avar Horda ütősei, a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház színészei, valamint az esemény jelképének számító királyi óriásbábok: a megnyitó résztvevői találkozhatnak először az idén koronázandó király, IV. Béla és lánya, Szent Margit alakját megjelenítő figurákkal, amelyekkel már 21 tagúra bővül az Árpád-házi uralkodókat bemutató bábcsalád – erről Matuz János, a fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa beszélt a sajtónak. Másnap, augusztus 10-én 11 órától tudományos konferenciát rendeznek a Városházán Béla király, míg éltél… hű béke honolt címmel IV. Béla koráról. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében pedig 14 órakor nyílik kiállítás Hősök, szentek, hódítók címmel. Ezen a napon nyitják ki ünnepélyes keretek között 10 órakor az Osszáriumot is: a királyi csontokat rejtő kamra augusztus 20-ig naponta 9–20 óráig ingyenesen látogatható. (Az érdeklődők szakvezetéseken is részt vehetnek: augusztus 10-én a megnyitó után és 15 órakor; 11-én, vasárnap 15 órakor; 17-én, szombaton 15 és 18-án, vasárnap 15 órakor.)

A Koronázási Ünnepi Játékok a középkorba repítenek augusztus 17–19-én: a belvárosban királylányok, lovagok jönnek-mennek, mutatványosok és boszorkányok csalogatnak, jósok jövendölnek. Számtalan foglalkozás, bábműsor és koncert várja a gyerekeket a belváros több pontján is. Folytatódik a tavaly megismert Ágbogozó játék: információs táblák segítik a kutakodást, amelynek során Árpád-házi királyainkkal és az óriásbábokkal ismerkedhetnek meg közelebbről a kíváncsiak. A szervezők ebben az évben is kínálnak újdonságot a látogatóknak, olyanokat, amelyek csak Fehérvárra jellemzőek – emelte ki Matuz János: a középkori hagyományokat felelevenítő lovagi torna várja a bátor jelentkezőket. A 30 méter hosszú, fából épített akadálypályán korabeli öltözetben, pajzzsal, lándzsával, a kisebbeknek karddal kell végigküzdeniük magukat, hogy végül kinyíljon előttük a várkapu. A vitézi tusákon versenyezhetnek is egymással a bátrak, a napi időfutamok legjobbjai esténként mérhetik össze ügyességüket: a legjobb és leggyorsabb lovag díszes lovagi kardot és pajzsot nyer jutalmul. Különleges élménynek ígérkezik a másik újdonság: a Városház téren Molnár Hajnalka légtornász-stúdiójának tehetséges növendékei játszanak el egy középkori történetet – stílszerűen ég és föld között. A függőleges mesék különös világba kalauzolják az érdeklődőket, a nézők olyan mesejátékot láthatnak, amelyre alig-alig lesz érvényes a gravitáció. Az előadást minden nap háromszor lehet majd megnézni, az esti produkcióban a lebegés mellett fontos szerephez jut a tűz is. Augusztusban ismét láthatják majd a nézők az Emlékhelyek napján nagy sikerrel bemutatott középkori élő óriás sakk előadást, amelyben a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium 32+3 diákja a kort idéző jelmezekben és fegyverekkel eleveníti fel a tatárjárás nagy ütközetét, a muhi csatát. A 100 négyzetméteres sakktáblát a Városház téren állítják fel, a körülötte felépített nézőtérről követhetik majd a látogatók a valódi játszma alapján készült előadást. Az ötletgazda, a szövegíró és az előadás rendezője Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa, akit Fehérvári István, a Fejér Megyei Sakkszövetség főtitkára és dr. Veszprémy István hadtörténész segített a munka során.

A székesfehérvári középkori múltidézés középpontjában a Koronázási szertartásjáték áll, amelynek idei, immár hetedik „epizódjában” a nézők a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon IV. Béla koronázását láthatják augusztus 17-én, 18-án és 19-én. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint 80 határon túlról érkező diák is közreműködik majd. A pusztulást hozó tatárjárás után az országot újjáépítő IV. Béla az egyik legjelentősebb az Árpád-ház uralkodói között. Az idei szertartásjáték az ő, minden szempontból kiemelkedő élettörténetét mutatja be a koronázás rítusába építve – mondta a darabról a rendező, Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, aki kiemelte: minél inkább előre haladunk a történelemben, annál inkább fontos lesz a korábbi előadások képeire visszautalni. A darab alcíme, Az élet magja utal egyrészt a „második honalapító” király tevékenységére, másrészt emléket állít annak a ténynek is, hogy ez a család négy szentet is adott az egyháznak Szent Margit, Szent Kinga, valamint Boldog Jolán és Boldog Konstancia személyében. A színpad képe kisebb változtatásokkal a tavalyihoz hasonlít majd. A címszereplőt Lábodi Ádám alakítja, felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, Batu kánt Sághy Tamás, a narrátort pedig Mihályi Győző személyesíti meg. Fontos tudnivaló, hogy az előadásokra július 6-tól két héten keresztül 20 százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet az érdeklődők.

A Székesfehérvári Királyi Napok eseményeit minden évben végigkísérik a fények – így lesz idén is: a Városház téri megnyitót az Országalmánál zenével aláfestett, látványos fényshow zárja, majd a nézők megtekinthetik a „második honalapítóként” is emlegetett IV. Béla életét és uralkodását megelevenítő mozgó történelmi képregényt, amelyet a Fő utcán a Ciszter templom és a Szent István Király Múzeum Rendház épületére vetítenek a sorozat minden napjának estéjén sötétedéstől. Az elmúlt évben különleges élménnyel ajándékozta meg a látogatókat a Székesfehérvári Járásbíróság épületén az a zenés mapping, amelyet idén is élvezhetünk: augusztus 9-én, 10-én és 11-én láthatja a közönség a 3D animációi és egyedi épületvetítései által világhírűvé lett Bordos László Zsolt munkáját. A tízperces mapping során a valódi tér és a virtuális 3D animáció keveredik, megmozdulnak, átrendeződnek és átszíneződnek a felületek, a nézők garantáltan lenyűgöző látvány részesei lesznek. A programsorozat második felében, augusztus 17–19-én a Fő utcán, a Virágórával szemközti ház homlokzatán különleges, 3D-s kirakós játék várja a látogatókat. Az épület felső részén látható 27 virtuális kockát tengelyük mentén el lehet forgatni. A kockák minden oldalán a valódi épület adott részlete szerepel – kicsit másképp, egy-egy építészeti stílus jegyeit magán viselő „átiratban”. A játékosok feladata az lesz, hogy az általuk kiválasztott stílus összes elemét megtalálják és „kiforgassák”. Az interaktív fényjáték ötletgazdája és megvalósítója Falvay Miklós médiaművész, akinek másik alkotását, a falfestő játékot a Mátyás király emlékműnél lehet kipróbálni.

Ebben az évben két alkalommal is fúvós zene tölti meg a belvárost. A 30 éves születésnapját ünneplő Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar meghívására szombaton, augusztus 10-én a Várpalotai Bányász Fúvószenekar, a dunaújvárosi Pentele Band és a Martonvásári Fúvószenekar érkezik a Fehérvári Fúvós fesztiválra, hogy a Fő utcán és a Városház téren muzsikáljon. A tájékoztatón Hámori János, a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar karmestere felidézte: harminc évvel ezelőtt a tűzijáték előtt játszottak augusztus 20-án – azóta tartanak folyamatosan fesztiválokat Fehérváron. Nagy öröm, hogy az ideit újra a Királyi Napok keretében rendezhetik meg. A koncertek után fel is vonulnak a zenekarok, épp úgy, ahogyan a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztiválon augusztus 16-án, amelyen a Veszprém Légierő Zenekar, a Tata Helyőrségi Zenekar, a Budapest Helyőrségi Zenekar és a házigazda Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar mutatkozik be. Ruff Tamás, a házigazda zenekar karmestere, elmondta: térzenével, szakalaki bemutatókkal és felvonulással várják a közönséget, akik a fehérvári zenészektől egy különleges meglepetésre is számíthatnak.

A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválra idén is a négy égtáj felől érkeznek a vendégegyüttesek: Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan és Törökország csoportjai mutatják be hazájuk táncait, viseleteit, zenéit a Zichy-színpadon és a mindig hangulatos folkesteken a Malom utcai Táncházban. A házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett még két hazai fellépőt, a Debreceni Hajdú Táncegyüttest és a Szinvavölgyi Néptáncműhelyt láthatunk majd a rendezvényen, amelynek nyitó felvonulása augusztus 11-én 18 órakor indul, a gála pedig 19 órakor kezdődik. A fesztivál első napján a Mátyás király-emlékműnél bemutatkozási lehetőséget kap több Fejér megyei tánccsoport is. A királyi játéktér, a gyermekjátszó és a hagyományos térzene mellett két koncert is várja az érdeklődőket: a Góbé zenekar 13-án a Zichy-színpadon, a Besh o Drom pedig 14-én a Táncházban lép fel. Információ és jegyvásárlás: www.kiralyinapok.hu

Immár hagyományosan része a Székesfehérvári Királyi Napoknak a Népművészeti Fesztivál, amelyben idén Vas megye, a Rábaköz, a Sárköz, a Galga mente és a Balaton-felvidék tájegységeinek hagyományait, szokásait, gyermekjátékait, népi sportjátékait, viseleteit, dalait, táncait, meséit ismerhetik meg az érdeklődők. Öt táncegyüttes érkezik augusztus 20-án Székesfehérvárra, amelyek interaktív programjaik után a Mátyás király-emlékmű előtti színpadon is bemutatkoznak. A Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, az Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület (Vitnyéd), a Tördemic Néptáncegyüttes (Badacsonytördemic), a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes és a Bogár István Hagyományőrző Egyesület (Őcsény) fiatal és idősebb tagjaival az Országalmánál, az Országzászló téren és a Szent István-emlékjelnél találkozhat majd a közönség.

Szent István napján a Fehérvári királyok menete páratlan történelmi felvonulás látványát, élményét nyújtja a közönségnek az Árpád-házi óriásbáb-gyűjteménnyel, az Alba Regia Táncegyüttes őket kísérő néptáncosaival és a Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyütteseivel. Az ünnepi szentmisét – a Bazilika felújítása miatt – a Szent Imre-templomban celebrálja Spányi Antal megyés püspök, az ünnepi közgyűlésen dr. Cser-Palkovics András adja át a város kitüntetéseit az arra érdemeseknek. A Zichy-színpadon a Táncra, magyar! című összeállításban az idén 70 éves születésnapját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes tánc világnapi, hatalmas sikert aratott gálaműsorát láthatja a közönség: összesen 300 táncos, kicsi és nagy, idős és fiatal lép színpadra 19 órakor.

A programsorozatból nem maradhatnak ki a könnyűzenei koncertek, a fellépők között idén is hazai előadók színe-java érkezik a királyi városba. Augusztus 10-én este a Budapest Bár várja a közönséget a Zichy-színpad elé, a tizenkét napos sorozat második felében, augusztus 16-án Füredi Nikolett, Kocsis Dénes, Serbán Attila és Simon Boglárka operett- és musicalslágereket énekel, a műsorban Horváth Elemér és zenekara, valamint a produkció tánckara működik közre. Augusztus 17-én a sokak által kedvelt énekesnő, Rúzsa Magdi lép színpadra, 18-án pedig a fehérvári kötődésű Blahalouisiana és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közös koncertje ígér garantáltan jó zenét.

A tájékoztatót követően tartották idei első felvonulásukat az óriásbábok: a Szent Családot, vagyis Szent István királyt, hitvesét, Boldog Gizellát és gyermeküket, Szent Imre herceget, valamint Géza fejedelmet a Fejér Baranta HSE hagyományőrzői és a Bandiera zászlóforgató, zászlódobáló csoport tagjai kísérték végig a Fő utcán, és bemutatókat is tartottak a Varkocs-szobornál, a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál. Az idén 21 tagúra bővülő óriásbáb-család további tagjaival a következő szombatokon találkozhat a közönség.

A programsorozat részletes programja az aktuális hírekkel együtt a www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu oldalon olvasható.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 


 

,