A Musica Sacra augusztusi koncertjére hívta fel a figyelmet az a szombati délutáni esemény, amelynek keretében az Alba Regia Szimfonikus Zenekar néhány muzsikusa pár perces, személyre szóló kis koncerteket adott a Városház térre kihelyezett szófa vendégeinek.

Egy szófa, egy állólámpa, egy kis asztalka, no meg egy szőnyeg – mintha a nappali sarkában berendezett olvasókuckót láttunk volna szombaton kora délután a Városház tér szélén. Mi lehet ez? – találgatták kíváncsian az arra járók, akik közül többen is megfogadták a táblára írt tanácsot: „Foglalj helyet és figyelj!” Néhány másodperccel később három muzsikus jelent meg a szófa előtt és rögtönzött kis koncertet adott az éppen aktuális vendégnek. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar zenészei aztán meghajoltak, és eltűntek, várva a következő nézőre. Kisgyerek, fiatal pár, idősebb hölgy és úr egyaránt kipróbálta a szófát, mindenki másképp reagált a meglepetés muzsikára. Egy hölgy még a kezét is összecsapta: „Nahát, most nekem játszanak?” Egy német úr a lábát feltéve nézegette a könyveket és őszintén meglepődött, amikor a fúvósok megjelentek vele szemben.

Aki nem ült a szófára, az is szívesen hallgatta a rövid kis darabokat, sok mosolygó arcot láttunk a Városház téren. A meglepetés koncertek a Musica Sacra közelgő előadására hívták fel a figyelmet. Augusztus 12-én este a Nemzeti Emlékhelyen Rossini Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) című remekművét adja elő az Alba Regia Szimfonikus Zenekar az egyesített kórus és négy kiváló olasz vendégszólista közreműködésével. A koncerten a világhírű karmester, Janos Acs dirigál.

A koncertre jegyek kaphatók a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban, illetve online.

Hajnal Csilla
Fotó: Hajnal Csilla és Turáni-Kerkay Zita
Videó: Göbölyös Imre