Hírek

Ritkán látott kincseink

2018. szeptember 12.   Hajnal Csilla  

Szeptember harmadik hétvégéje hagyományosan a Kulturális Örökség Napjainak programjait kínálja az érdeklődőknek. Székesfehérváron 2018-ban különleges uszodalátogatás, városházi épületbejárás a polgármesterrel és Fehérvár szobrait bemutató városismereti séta is várja majd a kíváncsiakat szeptember 15–16-án az ingyenes programokon. Az eseményről szerdán sajtótájékoztatót tartottak az egyik helyszínen, a Hiemer-házban.

A Kulturális Örökség Napjait majdnem húsz éve, 1999 óta rendezik meg Magyarországon. Az Európa Tanács kezdeményezte program célja, hogy a kultúra, a művelődés, az építészet értékeire irányítsa a figyelmet. Szeptember harmadik hétvégéjén olyan épületek nyílnak meg a nagyközönség előtt, amelyek a hétköznapokban nem vagy ritkán látogathatók. Az év közben is nyitva tartó épületek pedig – múzeumok, egyéb gyűjtemények – az ezekben a napokban szervezett külön programjaikkal hívhatják fel magukra a látogatók figyelmét.

Székesfehérvár a kezdetektől résztvevője a Kulturális Örökség Napjai sorozatnak, amelynek programjai mindenki számára ingyenesek – emelte ki a tájékoztatón Brájer Éva alpolgármester, aki arról is beszélt: Fehérváron a hagyományos programok mellett minden év hoz valami újdonságot is. Idén például a Széphő Zrt. korábbi fűtőerőművében tehetnek sétát a látogatók és megismerhetik a megújult strandot is. Azt is nagyon fontosnak nevezte, hogy ezen a hétvégén a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei is ingyenesen látogathatók.

A rendezvény látogatói bejárhatják többek között a Városházát: szombaton két alkalommal 10.00 és 18.00 órakor, vasárnap pedig 18.00 órakor indul vezetés. A szombat esti különleges lesz, akkor ugyanis a polgármester, Cser-Palkovics András kalauzolja majd az érdeklődőket az épületben. A Városház tér másik ékességét, a Hiemer-házat és annak ritkán látott helyiségeit Igari Antal megyei főépítész mutatja be vasárnap két időpontban, 15.00 és 16.30 órakor a látogatóknak.

A Belváros egyik legszebb épülete a szecessziós stílusú Árpád Fürdő. A kupolás műemléképület, Blaha Lujza egykori kedvenc gyógyfürdője régi pompájában várja a vendégeket, szombaton és vasárnap 8.00–10.30 óra között félóránként indulnak a vezetések – a részletes programot Sári Máté, a Fehérvári Programszervező Kft. rendezvényszervezője ismertette. A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára minden évben csatlakozik a programsorozathoz, így lesz ez most is, a hétvége mindkét napján nyitva áll a kapu a látogatók előtt. Szombaton és vasárnap is 10.00–17.00 óráig minden órában indul séta az épületben, a résztvevők megnézhetik az erre az alkalomra összeállított Az iratok szépsége című kamarakiállítást is.

Ugyancsak látogatható a Palotavárosban, a Rác utcában a szerb-ortodox templom: a külső megjelenésben barokk, belső megjelenésben azonban a bizánci stílusú templomban eredeti szépségében látható a gyönyörű ikonosztáz, amelynek ikonjait két szabadkai mester, Gregorie Popov és Javán Grabován készítette. A templom mindkét napon 10.00–18.00 óráig látogatható, a vasárnapi vendégek a 18.00 órakor kezdődő koncerten a Vox Mirabilis Kamarakórus Aranyban úszó gyertyafény című hangversenyét is élvezhetik.

A Királykút Emlékház két programmal gazdagítja a hétvége kínálatát: szombaton 16.00 órai kezdettel Barokk zene és szabad improvizáció két zenekarra címmel az Ariadné Consort és az Ajtai Jazz Quartett koncertjét hallgathatják meg a zenekedvelők, vasárnap 16.00 órakor pedig Demeter Zsófia történész a divat történetének érdekességeivel ismerteti meg a közönséget.
A Kulturális Örökség Napjain ingyenesen látogathatók a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei: a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert, a Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum, a Fekete Sas Patikamúzeum, a Csók István Képtár, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, a Fő utcai Rendház, az Új Magyar Képtár, az Országzászló téri épület és a Hetedhét Játékmúzeum várja az érdeklődőket. Szombaton Gorsiumban Nádorfi Gabriella régész tart szakvezetést 14.00 órakor, vasárnap pedig a Mátyás-emlékévhez kapcsolódó programokra invitál az intézmény: 17.00 órakor a Fő utcai Rendházban Apai Gabriella építész Középkori örökség a Mátyás-kori Székesfehérváron címmel tart előadást, ezt követően, 18.00 órakor az épület elől indul városismereti séta Magony Imrével, Mesélő szobrok Mátyás király nyomában címmel.

Különleges élményt ígér a Széphő Zrt. Király sori, ma már üzemen kívüli fűtőerőművének bejárása. Szombaton és vasárnap is 9.00 órakor indul a séta, amelyen maximum 20 fős csoportok vehetnek részt, előzetes regisztrációval. Érdekesnek ígérkezik a Csitáry G. Emil Uszoda és Strand programja is, amelyen például a keringtető rendszerrel és a nemrég megújult stranddal is megismerkedhetnek a vendégek Dzsaja Lajos főgépész vezetésével szombaton 11 órától.

Hajnal Csilla
Fotó: Igari Balázs