Hírek

„Most barátok vesznek körül”

2019. január 15.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Január óta művészeti intendánsként erősíti a Fehérvári Programszervező Kft. csapatát dr. Matuz János. Kapcsolata a céggel nem új keletű, hiszen évek óta munkakapcsolatban állt velünk: nevéhez kötődik a március 15-i és október 23-i ünnepségek megújítása és a Floralia tavaszköszöntő ünnep színházi előadásai – ezeket szerzőként és rendezőként is jegyzi. Keze nyomán átütő erejű előadások születtek, amelyek bár többnyire csak egy alkalommal láthatóak, mégis hosszú ideig beszélnek róla a fehérváriak. 

Bemutatkozójában így vall magáról: „Ki vagyok? Hogy ki voltam, csak az a biztos: dramaturg, tanár, színházalapító, forgatókönyvíró, színműíró, iskolaigazgató, művészdoktor, rendező, legutóbb pedig stratégiai intendáns a Város színházában. Sokévnyi vándorút végén, az Alföldről jövő emberként, hazatértem. Idetaláltam. Rátaláltam. Az Árpádok Városára, Magyarország szakrális fővárosára. Lehetnék jobb helyen? Én és a családom?

Most barátok vesznek körül. Ez jó. Ez a legjobb. Itthon vagyunk. Ezt biztosan tudom. Hogy ki vagyok? Talán egész életünkben erre a kérdésre keressük a választ – de nem tudom, hogy akarom-e tudni. Keresni ugyanis jó. Keresni a legjobb. Az Élet apró, igaz pillanatait kutatom, vadászom.

Az utóbbi években főleg diákokkal dolgozom: elámít a bennük rejlő titokzatos, kimeríthetetlen energia, az ösztönös tudás, úgyhogy nem is tudom, ki kit tanít ebben a folyamatban. A velük való munkáért 2017-ben Pro Theatro-díjat kaptam. Nem teszek mást: mondom, teszem, amit tudok. Közben figyelek, tanulok.

2019-től új feladatkör: A Programszervező. Jó itt lenni – egy lépéssel még közelebb a Városhoz.”