Hírek

Forognak a kisfilmek

2019. január 21.   Hajnal Csilla  

Hétfőn délelőtt a Nemzeti Emlékhelyen, Szent István szarkofágja mellett Biczó Piroska régész, néprajzkutató előadásának felvételével kezdődött a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőhöz kapcsolódó, ismeretterjesztő kisfilmek forgatása.

A szakember a tőle megszokott élvezetes stílusban beszélt a Nagyboldogasszony-bazilika történetéről, jelentős leleteiről, az Árpád-házi királyok temetkezési szokásairól, a szarkofágról. Délután egy ritkán látható helyszínen, a Budenz-ház – Ybl Gyűjtemény pincéjében az ott található középkori kutat Reich Szabina régész mutatta be a kamera előtt, sok érdekességgel fűszerezve az előadást. A régész a következő helyszínen, a Városháza emeleti folyosóján a Szent István-székesegyház történetéről, az előtte folyó ásatásról és az ott talált limogesi korpuszról osztott meg érdekes információkat. Délután a forgatás a Török udvarban folytatódott, ahol Bartos György művészettörténész az egykori fürdő történetét elevenítette fel, majd a Jókai utcában található, középkori maradványokat őrző házról beszélt.

A későbbiekben akár a középiskolai oktatásban is jól használható, de valószínűleg a nagyközönség érdeklődésére is számot tartó rövid, ötperces filmek elkészítéséhez a Fehérvári Programszervező Kft. több jeles szakértőt kért fel: a következő napokban Szabados György történész II. András és IV. Béla székesfehérvári kötődéseit veszi górcső alá,  Smohay András művészettörténész a Szent Imre-tábla előkerülésének történetét és jelentőségét foglalja össze, Igari Antal okleveles építészmérnök a Hiemer-ház középkori vonatkozásairól mesél, Kovács Yvette az Árpád-kori viseleteket ismerteti meg a diákokkal, Csörsz Rumen István pedig az Árpád-kor zenéjének és hangszereinek világába viszi el a videók nézőit..

A szakértők előadásait Vadócz Péter vlogger rögzíti, aki fotókat is készít a forgatásokon, hiszen a filmekben az előadásokat számos kép illusztrálja majd.

A tanév elején hagyományteremtő szándékkal, első ízben meghirdetett vetélkedő elődöntőjét február 22-én, pénteken rendezik meg, amikor városjáró, felfedező játékkal várják a csapatokat a szervezők – az ott kapott feladatok megoldását segítik a most forgatott kisfilmek.

Fotó: Hajnal Csilla és Igari Balázs


 

,