Hírek

Szóval győzött: Szipola Antal a bajnok

2019. március 9.   Hajnal Csilla  

A Hiemer-ház báltermében rendezték meg pénteken délután a Szóval győzni kommunikációs bajnokság döntőjét, amelyben 12 középiskolás mérkőzött meg a bajnoki címért. A komoly feladatok ellenére is oldott hangulatú, időnként talkshow-t idéző, három fordulóból álló finálé végén a zsűri úgy döntött, 2019-ben elsőként Szipola Antal, a Ciszterci Szent István Gimnázium diákja viselheti a Székesfehérvár kommunikációs bajnoka címet.

A tavaly decemberben meghirdetett bajnokságra több mint harmincan jelentkeztek, közülük választották ki a mentorok azt a 12 diákot, akik részt vettek a februári felkészítő tréningeken. Ezeken többek között hallottak a retorika szabályairól, arról, hogyan kell felépíteni egy hatásos beszédet, hogyan erősítik vagy éppen gyengítik a gesztusok a kommunikációt, mi a titka egy jó interjúnak. Az elméleti ismeretek mellett szituációs gyakorlatokban is kipróbálhatták magukat, a döntőre így sok új ismerettel, tapsztalattal gazdagodva érkeztek. Akik itt vannak, mind ötösök, most az a kérdés, ki lesz közülük a csillagos ötös – fogalmazott bevezetőjében a döntő házigazdája, Azurák Csaba a résztvevőket köszöntve. A TV2 fehérvári születésű műsorvezetője – Bakonyi István irodalomtörténész, Ignácz Adrienn pszichológus és Kozáry Ferenc színművész mellett – mentorként maga is foglalkozott a diákokkal, akik a Z-generáció tagjaiként sok mindenről másképpen vélekednek, másképpen kommunikálnak, mint szüleik korosztálya. Mi most tanulni fogunk ezektől a fiataloktól, megismerjük a szavajárásukat, a megfogalmazásaikat, hogy könnyebben megtaláljuk velük a hangot és ne beszéljünk el egymás mellett – hangsúlyozta a verseny ötletadó-alapítója, Cser-Palkovics András polgármester is, aki megköszönte a diákoknak, hogy vállalták az elsőséggel járó izgalmakat, belevágtak a versenybe, és ezzel segítenek hagyományt teremteni.

A 12 versenyzőt (Alföldi Laura, Balogh-Vadász Barnabás, Bíró Mózes Áron, Csüri Fanni Noa, László Laura, Milák Tünde, Nyári Ádám, Rudniczai Rudolf, Sándor Tamara, Szipola Antal, Tóth Kristóf, Vörös Ádám) négytagú zsűri értékelte fordulónként, és a bajnokság végén is: Aczél Petra (elnök), a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. stratégiai főtanácsadója; Novák Péter, a magát kultúrmunkásként meghatározó tévés személyiség; Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója és Töll Konrád, a polgármesteri hivatal kommunikációs munkatársa látta el tanácsokkal, illette jószándékú kritikával az igen tehetséges, kreatív középiskolásokat.

A pénteki finálé első körében a verseny logójával díszített pulpitus várta a bajnokjelölteket. Mit jelent a siker? Hogyan lehetünk sikeresek? – erre keresték a válaszokat beszédeikben a tizenkettek. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a siker fogalma viszonylagos, mindenkinek mást jelent a szó. Ahogyan egyikük megfogalmazta: siker az, amit a társadalom annak értékel. Egy jó állás, gazdagság vagy a családi élet boldogsága – kérdés, ki mit tart fontosnak. Siker, ha elérjük a kitűzött célunkat, ha az elénk kerülő lehetőségekkel tudunk élni. Elhangzott az is, hogy a sikerhez bizony szerencse is kell, és az sem elhanyagolható szempont, ki milyen pozícióból indul: hiába a tehetséged, ha a családi háttér, a támogatás hiányzik. Rugalmasság, a változásokhoz való alkalmazkodás képessége, kitartás, szorgalom, hit, önfejlesztés és önmenedzselés – a középiskolások ezeket a tulajdonságokat sorolták, amelyek nélkül biztosan nem lehet sikert elérni a jövőben.

A második körben Azurák Csaba kérdezte a fiatalokat. Az interjúhelyzetben érezhetően oldottabb lett a légkör. A Milyen a Z generáció és mit ahat nekik egy vidéki város? témájához időnként csak igen lazán kapcsolódó beszélgetésekből nem hiányzott a humor, a közönség is kifejezetten élvezte a kérdezz-felelek feladatot, amely tévés talkshow jelleget adott a döntőnek, és amelynek során olyan témák is felmerültek, mint a generációk között szakadék, az internetes zaklatás. De szó esett arról is, hogy miért jó, ha az embernek virtuális barátai vannak, és hogy mi mindenre lenne idő, ha egy hétvégére okostelefon nélkül maradna egy tipikus Z generáció-tag. Az is kiderült egyébként, hogy a döntősök többsége pont nem ilyen: saját véleményük szerint az átlagnál kevesebbet használják a „kütyüket”, kevesebbet vannak a virtális térben, szívesebben beszélnek élőben a barátaikkal. Azt is megfogalmazták viszont, hogy egészen kimaradni nem lehet: aki nem használja a közösségi oldalakat, az sok mindenről lemarad – és ezt manapság nem engedheti meg magának egy tizenéves.

A harmadik körben azt kellett bizonyítaniuk a bajnokjelölteknek, hogy rögtönözni is tudnak: egy rövid videót kommentáltak egy percben. Erre előzetesen nem tudtak készülni, a többség mégis remekül megoldotta a feladatot. Összeszedett, komplett véleményeket hallottunk az egyébként a médiatudatossággal foglalkozó kisfilmekkel kapcsolatban. A forduló értékelése után a zsűri elvonult, hogy eldöntse: ki lesz Székesfehérvár első kommunikációs bajnoka? Ez idő alatt a versenyzőket és a közönséget a Barbi és Jancsó formáció, a fehérvári kötődésű Blahalouisana zenekar tagjainak kiskoncertje szórakoztatta, így nem is tűnt hosszúnak a várakozás.

A bajnokságot, a versenyzőket Aczél Petra, a zsűri elnöke értékelte. A siker nincs a DNS-be kódolva, hanem valami elvezet hozzá – idézte a professzor az egyik versenyző szavait, párhuzamot vonva a verseny kitalálásától a megvalósításig tartó folyamattal. Kiemelte: a zsűri értékelte az eredeti gondolatokat, örültek annak, hogy a diákok tudtak udvariasak lenni, ha kellett, de mertek szemtelenek is lenni. Nagy erény, hogy tudnak egymásnak drukkolni, tudnak egymás örömének is örülni. „Köszönjük, hogy itt voltak, sokat tanultunk önöktől” – mondta végül.

Valamivel fél hat előtt aztán kiderült: 2019 kommunikációs bajnoka Szipola Antal, a Ciszterci Szent István Gimnázium 11. osztályos diákja, aki egy táblagépet, okosórát, könyvutalványt, valamint a város polgármestere által felajánlott 100 ezer forintos pénzdíjat nyerte el teljesítménye jutalmául. Mindezek mellett a nyertes végigkövetheti a polgármester egy napját. A Fehérvári Programszervező Kft. különdíját, egy GoPro kamerát egy másik ciszteres diák, Csüri Fanni Noa érdemelte ki. A döntő minden résztvevője kapott egy hátizsákot, benne toll, jegyzetfüzet, ötezer forintos könyvutalvány és oklevél. A zsákokban egy sárga gumikacsa is lapult, a kis figura az egyik mentornapon szerzett kellemes perceket a társaságnak, így amikor kiderült, hogy ez is az ajándékok között van, óriási üdvrivalgásban törtek ki. A döntő végén közös kép is készült a sárga játékfigurával, de persze volt szelfi Azurák Csabával, és csoportkép a mentorokkal, a zsűri tagjaival is.

A finálét követő fogadáson hirdették ki a közönségszavazás eredményét: a nyertes Vörös Ádám, a Tóparti Gimnázium és Szakgimnázium diákja, a jutalma 10 ezer forint értékű könyvutalvány.

Fotó: Simon Erika (ÖKK), Igari Balázs és Lőrincz Miklós

 

A Hiemer-ház báltermében rendezték meg pénteken délután a Szóval győzni kommunikációs bajnokság döntőjét, amelyben 12…

Közzétette: Szóval győzni – 2019. március 8., péntek

Ma rendezték a Szóval győzni kommunikációs bajnokság döntőjét a Hiemer-házban: a 12 döntősnek három fordulóban kellett…

Közzétette: Szóval győzni – 2019. március 8., péntek

Zajlik a bajnokság döntője a Hiemer-házban.Fotó: Lőrincz Miklós

Közzétette: Szóval győzni – 2019. március 8., péntek

 

 

 


 

,