Hírek

Tizenketten versengenek a bajnoki címért

2019. március 8.   Hajnal Csilla  

Március 8-án, pénteken délután rendezik meg a Hiemer-házban a Szóval győzni kommunikációs bajnokság döntőjét, amelyben 12 tehetséges középiskolás mutatja meg, mire képes, ha beszédet kell tartania, egy filmet kell kommentálnia vagy éppen Azurák Csaba interjúkérdéseire kell válaszolnia.

Országosan is egyedülálló versenyt hirdetett meg a székesfehérvári középiskolásoknak a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. december végén. A Szóval győzni elnevezésű kommunikációs bajnokság – amelynek előkészítését, lebonyolítását a Fehérvári Programszervező Kft. csapata végezte – felhívására harmincnál is többen jelentkeztek. A verseny ötletgazdája-alapítója a város polgármestere, Cser-Palkovics András, aki a döntősök vacsoráján idézte fel az előzményeket. A 2018-as országgyűlési választások idején a választópolgároknak küldött tájékoztató levél miatt a helyi választási bizottság pénzbírsággal sújtotta a városvezetőt. A döntést maga az Alkotmánybíróság ítélte jogszerűtlennek, ezért meg is semmisítette azt, az időközben magánszemélyként befizetett bírságot pedig visszautaltatta számára. A polgármesterben ekkor ötlött föl a gondolat – mivel az ő generációja még élt abban korszakban, amikor tilos volt a szabad véleménynyilvánítás, amiről a diákok ma már csak az iskolában tanulhatnak –, hogy életre hívja ezt a versenyt. A szólás szabadsága érték, ami nem minden korban volt adottság – hangsúlyozta Cser-Palkovics András. Mivel ma már senki nem gátolja, hogy a véleményünket szabadon kifejthessük, szeretné, ha a diákok felkészültek lennének erre – ezért hívta életre a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot. Ez nemcsak egy verseny, hanem egy képzési folyamat is: a jelentkezők olyan készségeket szerezhetnek meg, amelyeknek birtokában szakszerűen, érthetően fejthetik ki véleményüket – nemcsak itt, a bajnokság során, hanem felkészülhetnek általuk a demokráciában való részvételre is. A verseny életre hívása mellett a polgármester a neki visszautalt bírság összegéből díjat alapított, amelyet a verseny győztesének személyesen ad majd át a döntőben.

A versenyfelhívásra több mint harminc középiskolás jelentkezett, közülük választották ki azt tizenkét tehetséges diákot, akik részt vettek a februárban tartott felkészítő tréningeken, amelyeken olyan jövőbe mutató készségeket sajátíthattak el a mentoroktól, amelyeket nem csupán az iskolai mindennapokban, az érettségi vizsgán, majd az egyetemi évek alatt tudnak hatékonyan használni, hanem később a munkaerőpiacon is előnyösebb helyzetbe kerülhetnek általuk.

A döntősök – Alföldi Laura, Balogh-Vadász Barnabás, Bíró Mózes Áron, Csüri Fanni Noa, László Laura, Milák Tünde, Nyári Ádám, Rudniczai Rudolf, Sándor Tamara, Szipola Antal, Tóth Kristóf és Vörös Ádám – négy mentor foglalkozásain vettek részt: Bakonyi István irodalomtörténész, Ignácz Adrienn pszichológus és Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze két-két alkalommal találkozott a diákokkal: ezeken a tréningeken szó esett például a gesztusok, a testbeszéd, az érthetően, jó hangsúllyal kiejtett szavak fontosságáról, de arról is, mitől hatásos egy beszéd és vajon használhatunk-e abban közhelyeket. Feladat volt 10 perc alatt ünnepi beszédet írni március 15-re, és sok, a nyilvánosság előtti megszólalást segítő szituációs játékot is kipróbálhattak a diákok, akik Azurák Csabával, a TV2 fehérvári születésű műsorvezetőjével is találkoztak egy felkészítőn, tőle az interjúkészítéshez kaptak tanácsokat.

A döntőben a diákoknak – előzetes felkészülés után – egy háromperces beszédet kell tartaniuk Ki lesz sikeres a jövőben? címmel, ezután Azurák Csaba kérdezi őket öt percben arról, hogy milyen a Z-generáció, és mit adhat a tagjainak egy magyar vidéki város? A rögtönzéses feladatban egy percben kell reagálni egy videóra, amelynek témája a médiatudatosság lesz. A kommunikációs bajnokság minden pillanatát követik a kamerák, így a verseny végére a résztvevők egy válogatással lesznek gazdagabbak, amelyen a legjobb pillanataikat nézhetik majd vissza, emellett készül róluk egy portrévideó is.

Ami pedig a nyereményeket illeti: minden döntős egy ajándékcsomagot kap, benne toll, jegyzetfüzet, hátizsák, egy 5000 forint értékű könyvutalvány, oklevél, valamint egy könyvcsomag, amely a Szent István Király Múzeum felajánlása. Az első helyezett, azaz Fehérvár kommunikációs bajnoka elnyeri a Cser-Palkovics András polgármester által alapított díjat, egy táblagépet, egy okosórát, egy 15 ezer forint értékű könyvutalványt, valamint azt lehetőséget, hogy végigkövetheti Székesfehérvár vezetőjének egy teljes napját, melynek során minden megjelenésére elkísérheti őt. Ezen kívül jutalma még a polgármester úr által felajánlott 100 ezer forint, valamint egy könyvcsomag. Átadnak egy különdíjat is, amelyet a Fehérvári Programszervező Kft. ajánlott fel: a díjazott egy Go-Pro kamerát kap, valamint azt a lehetőséget, hogy a városi rendezvényeken száguldó riporterként számoljon be a történésekről. A döntőt a helyszínen követő nézőknek lehetőségük lesz szavazni, a közönségdíjas személyét a finálét követő fogadáson hirdetik ki a szervezők.

A versenyzőket négytagú zsűri értékeli: dr. Aczél Petra (elnök), a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. stratégiai főtanácsadója; Novák Péter, a magát kultúrmunkásként meghatározó tévés személyiség; Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója; Töll Konrád, a polgármesteri hivatal kommunikációs tanácsadója.

A fináléra szóló belépőjegyeket a szervezők a döntősök között osztották szét, így a nézőteret a diákok családtagjai, barátai, szurkolói töltik majd meg március 8-án, pénteken, a Hiemer-ház báltermében.

A Szóval győzni verseny döntőjét a Fehérvár Televízió rögzíti, egy későbbi időpontban hosszabb összeállítást láthatnak a fináléról a nézők.

Fotó: Igari Balázs és Lőrincz Miklós