Hírek

Történelmi matt 45 lépésben

2019. március 26.   Lőrincz Miklós  

Megkezdődtek a sakkszínházi előadás próbái: a történelmi élősakk premierje május 11-én, az Emlékhelyek Napján lesz a Nemzeti Emlékhelyen, augusztusban pedig tovább féltucat előadás lesz belőle a Koronázási Ünnepi Játékok idején a Városház téren.

Különleges, látványos új kezdeményezésnek lehetünk tanúi május második hétvégéjén az Emlékhelyek Napján: középkori jelmezekbe öltözött diákok egy 100 négyzetméteres sakktáblán látványos sakkszínházi előadás keretén belül játsszák el a Koronázási szertartásjáték idei főszereplőjének, IV. Bélának híres ütközetét, a muhi csatát, egy valódi játszma lépéseit követve.A játszma szereplői a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai lesznek, ők adják a világos és a sötét „sereget”, amelyek látványos külsőségek közepette vívnak meg a győzelemért a fekete-fehér táblán.

Az előadás írója és rendezője Matuz János, aki egy egészen új, hazánkban még nem ismert előadásra készül: a középkori élő sakkjáték más országokban már régóta létező hagyomány – a fehérvári változat ennél több lesz, igazi sakkszínház, amelyben a „figurák” nemcsak „lemozogják” a lépéseket, hanem meg is szólalnak, így a játszma dramatikus formát kap, a történet valóban megelevenedik.

A sakkszínház próbái éppen ezekkel a szöveges szereplőkkel kezdődtek el: a mai olvasópróbán Dublinszki István (IV. Béla / világos király), Mester Márton (Batu kán / sötét király), Forczek Dániel (Kálmán herceg / világos vezér), Sárvári Mózes (Szübeetej / sötét vezér), Vágó Bendegúz (főbíró), Fessler Márton (magyar bíró) és Farkas Péter (mongol bíró) ismerkedtek szerepeikkel.

Különleges, látványos új kezdeményezésnek lehetünk tanúi május második hétvégéjén az Emlékhelyek Napján: középkori…

Közzétette: Fehérvári program – 2019. március 26., kedd

 


 

, , ,