Hírek

A vasvárisok „csináltak” forradalmat

2019. március 15.   Fehérvári Programszervező Kft.  

A forradalom győzött, a márciusi ifjak Petőfi vezetésével kivívták a szabadságot – idén a Vasvári Pál Gimnázium diákjai vállalták, hogy megelevenítik az 1848-as márciusi nap történéseit. Ahogyan az elmúlt években, az utcaszínházi előadás idén is nagy siker volt a belvárosban, a közönségben sok egészen kicsi gyermek is figyelemmel követte a produkciót, amelyet élőzene és videóanimáció kísért. A szeles idő ellenére sokan jöttek-mentek a József-napi vásárban, ahol a fűrészeléstől a pénzverésig sokféle foglalkozást kínáltak a gyerekeknek.

De jó! – a vetítés, ami az idei utcaszínházi produkció egyik újdonsága volt, sokakból váltott ki hasonló reakciót pénteken a Városház téri színpad előtt. És tényleg: Falvay Miklós médiaművész és csapata minden kockájában a történethez alkalmazkodó, azt erősítő animációt készített az előadáshoz, amelyek most is fontos eleme volt a ritmus. „Sehonnai bitang ember, ki most, ha kell, halni nem mer” – hallottuk a kórust, miközben a márciusi ifjak Petőfi vezetésével a Pilvaxban a forradalomra készültek. A ritmizált 12 pont és a megzenésített Nemzeti dal talán már sokak számára volt ismerős, hiszen Székesfehérvár évek óta a mostanihoz hasonló produkcióval ünnepel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc nagy napjának évfordulóján. Matuz János, a darab írója-rendezője vallja, hogy március 15-e attól lesz igazán hiteles, mindenki által átélhető ünnep, ha fiatalok a főszereplői. Idén nem a megszokott, több intézményből válogatott diákszínjátszó csapat, hanem a Vasvári Pál Gimnázium diákjai váltak főszereplőkké a nemzeti ünnepen: nemcsak a színészek, de a darab társrendezője (Nyári Ádám), koreográfusa (a 2018-as Fehérvár Táncosa, Tátrai Réka), a kórus és az élő zenét szolgáltató zenészek is ennek az iskolának a tanulói.

Az ünnepi darab sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a felnőttek mellett mindkét előadáson sok gyerek is szinte mozdulatlanul figyelte a Pilvaxbeli történéseket, a titkosrendőröket, a Landerer nyomdáját elfoglaló tömeget. A műsor után az ő korosztályuknak sokféle, az ünnephez, a történelmi naphoz kapcsolódó foglalkozásokat kínáltak a szervezők. Nagy sikere volt például a fűrészelésnek, fiúk és lányok is húzták lelkesen a szerszámot, mások a Vándorjátszóházban huszárbábokat vagy göngykirakót készítettek, de saját 12 pontot és Nemzeti dalt is nyomtathatott, aki akart, a mesekedvelők pedig Fekete Dávidtól hallottak alkalomhoz illő történeteket. Természetesen a huszárok sem maradtak ki a pénteki napból, a Fehérvári Huszárok Egyesületének köszönhetően a táborukban lovagolhattak az ifjú ünneplők, akik az I. András Király Lovagrend tagjaival ágyút is simogattak, sőt, a kevésbé félősök tanúi lehettek az ágyú elsütésének is.

A megemlékezésen dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott ünnepi beszédet. A délelőtti program ünnepi koszorúzással ért véget: a köszöntőket követően a Városház téri ünnepség résztvevői a Fekete Sas Szállóhoz vonultak, ahol annak idején a fehérvári márciusi ifjak találkoztak a forradalom napjaiban. A szálló falán lévő emléktáblánál helyeztek el koszorút a Magyar Kormány, a Fejér Megyei Önkormányzat és Székesfehérvár Önkormányzatának vezetői, valamint a fegyveres testületek, az egyházak, a pártok, az oktatási intézmények, a civil szervezetek képviselői és magánszemélyek is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról. 

Fotó: Igari Balázs, Lőrincz Miklós, Molnár Artúr (ÖKK) és Simon Erika (ÖKK)

„Hogyan születik a forradalom? Senki nem tudja: elődeink nem hagyták ránk a titkát. Néha úgy támad, mint az orkán….

Közzétette: Fehérvári program – 2019. március 15., péntek

Az ünnepi műsor délutáni előadása is népes közönséget vonzott a Városház térre. Az előadás előtt Matuz János, a…

Közzétette: Fehérvári program – 2019. március 15., péntek

 

Székesfehérvár minden évben egyedülálló programmal tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt….

Közzétette: Fehérvári program – 2019. március 15., péntek

Huszáros programok a Palotavárosban, vásári forgatag a Városház téren – számtalan elfoglaltságot találhat ma magának az…

Közzétette: Fehérvári program – 2019. március 15., péntek

Ma délelőtt főpróbát tartottak a Márciusi Ifjak: ezúttal már az utcaszínházi előadás helyszínén, a Városház téren…

Közzétette: Fehérvári program – 2019. március 14., csütörtök

 

 


 

, ,